Følg med her:
Marcipankage med tranebær – tranebærdessert
Der er noget helt magisk over kombinationen af syrlig frugt og marcipan, og det finder man i mange kager. Denne her blev inspireret af en kage med rabarber, men jeg skiftede til tranebær, som smager lidt af jul – især i en marcipankage. Og tranebær har om muligt en endnu flottere rød farve!
Kagen er også meget velegnet som dessert hele året, fx efter fisk eller en vegetarisk middag.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tranebærfyldet skal du bruge:
- 350 g tranebær (friske eller frosne)
- 100 g sukker
Til marcipandejen (frangipanen) skal du bruge:
- 100 g smør (stuetemperatur)
- 90 g sukker
- 200 g marcipan
- 2 æg (delt i blommer og hvider)
- 1 spsk mel
Til pynt skal du bruge:
- 35 g mandler (eller mandelflager)
Til servering skal du bruge:
- 3,5 dl piskefløde
Sådan gør du:
- Skold, smut og flæk mandlerne.
- Skyl friske tranebær, dup dem tørre og fordel dem i bunden af et godt stort fad, fx et stort tærtefad. Vend dem med 100 g sukker.Frosne tranebær skal bare tø op i bunden og drysses med sukker.
- Riv marcipanen groft. Rør så det bløde smør med sukker, til det er jævnt, og tilsæt revet marcipan. Rør æggeblommerne i én ad gangen og tilsæt melet.
- Tænd ovnen på 175 grader, varmluft.
- Pisk hviderne stive og vend dem i. Tag lidt ad gangen, og rør i begyndelsen, men rør så lidt som muligt for at bevare det luftige fra hviderne. Fordel dejen i klatter over tranebærrene, og bred dem lidt ud.
- Fordel mandelflagerne over, og sæt fadet i ovnen. Bag den i ca. 25 minutter, til den er lysebrun.
- Køl den lidt af, og servér med koldt flødeskum.
Tranebærdessert – genial efter fisk eller suppe. Og til jul
Hvis du er på udkig efter en dessert efter fisk, er min tranebærdessert et ret genialt bud. I det hele taget elsker jeg de lidt fyldige og intense desserter, gerne med frugt, når hovedretten ikke er så tung. Det kunne også være en chokoladelagkage med syrlig havtorn …
Og så er der jo noget med tranebær og vildt, tranebær og Thanksgiving – og tranebær og jul. Så hvis du trænger til lidt afveksling i juledagene, kan jeg ikke anbefale tranebærkagen varmt nok.
Tranebærdesserten er allerbedst, når den er nybagt, men lige har fået lov at køle lidt af. Lun og så med iskoldt flødeskum 🙂
Marcipankage med andre frugter
Som sagt var den oprindelige opskrift med rabarber, og det kan jeg også anbefale! Her får du lidt forskellige forslag – bare hold fast i mængden af frugt og sørg for, at det er syrlige frugter (hvis du fx vil bruge blåbær, skal du tilsætte noget citron. Smag til).
Du kan også lave desserten med:
- Rabarber
- Solbær
- Hindbær
- Friske abrikoser eller blommer
Du kan også blande fx ribs i – de kan bare ikke stå alene. Ribs er rigtig gode sammen med hindbær, til gengæld.
Novembers bedste kage ! Mon ikke den også kan køre ind i december….
Tak Mikael! Vi kører på, så længe vi kan skaffe tranebær … ikke?
Kh Bodil
Hej Mutti.
Har bagt din kage i dag til min familie. Vi synes alle den smager fantastisk og så er den nem at lave.
Hilsen Grith
Hej Grith, tusind tak for din kommentar! Jeg er i fuldt sving med nye tranebæropskrifter, og det hele startede med denne her. Jeg elsker den også – dejligt at høre, jeg ikke er alene 🙂
Kh Bodil
Tak for kage!
En af de bedste desserter jeg længe har smagt (er ved at være træt af diverse intense chokolade desserter) , kontraten mellem tranebærrenes sød-bitre smag og toppen med marcipan og mandler er meget lækker.
Det er ikke sidste gang den bliver lavet, jeg overvejer at prøve med tyttebær fra fryseren, når det er slut med tranebær. Oplagt til Thanksgiving næste år.
Marianne
Kære Marianne, tusind tak for din søde kommentar! Jeg er også vild med en ‘anderledes kage’, og tænker selv, at tyttebær er den oplagte nordiske erstatning for tranebær. Det må vi prøve 🙂 Kh Bodil
Tak for kage! En af de bedste desserter jeg længe har smagt (er ved at være træt af diverse intense chokolade desserter) , kontraten mellem tranebærrenes sød-bitre smag og toppen med marcipan og mandler er perfekt
Kære Bodil
Min fryser bugner af hindbær/brombær/jordbær. Kan man bruge nogen af dem til den her opskrift? Jeg mangler at få brugt alle de bær. Der er sågar nogen fra sidste år.
Knus fra din store fan fra Jutlandia Obscura 🙂
M
Kære Marlene, hm. Hindbær er nok dem, der egner sig bedst (syren er vigtig). Hvis du bruger brombær, så giv dem også noget citronsaft (og gerne skal), så skal de også nok blive gode. Jordbær tror jeg, jeg ville bruge i en smoothie 🙂 Håber det hjælper … lidt! Knus B
Tak Bodil – det hjælper enormt. Jeg prøver mig frem 🙂 Knus M