Følg med her:
Thaisalat – orientalsk inspireret salat med nordisk twist
Denne her thaisalat er blevet mit bevis på, at når man leger med maden – så bliver man mindre kræsen. Og det lader til, det ikke kun virker på børn. I hvert fald har jeg fået nyt legetøj i køkkenet – en spiralizer – og den har fået mig til at elske rå rødbeder!
Rå rødbeder i salat – et nyt hit
Normalt har jeg ikke været den store fan af rødbeder, men jeg er ved at lære det. Egentlig forstår jeg godt, at man i mange år bare har syltet dem, for de har godt af noget syre. Men mig og syltede rødbeder – desværre ikke en god kombi.
Imidlertid har jeg altid været glad for rå grønsager, så nu fik rødbederne også en chance. Og det lykkedes. Vi er blevet venner!
Ikke kun fordi de er pæne. For det er de! Især når de kommer ud som store svungne røde slangekrøller, der er sjove at arrangere i salaten.
Heller ikke kun fordi de er sunde. For det er de også! Man skal ikke læse længe på lektien for at fatte, at rødbeder er gode for både blodprocenten, fordøjelsen, mæthedsfornemmelsen, udholdenheden og mange andre ting.
Nej indrømmet, måske har det især noget at gøre med den friske, syrlige og skarpe her-kommer-jeg thai-dressing. Soya, sesam, hvidløg, ingefær, chili. Tilsammen kan krydderierne fra varme Thailand virkelig hamle op med rødbederne fra vinterkolde Danmark.
Spørger du mig, kan rødbeder godt være lidt fade i smagen, men her får de et ordentligt spark! Så jeg siger: Tak, spiralizer. Så blev vi venner i en thaisalat.
Og ok, du må gerne grine af, at jeg kalder en salat for ‘thai’ og putter rødbeder i. Det må så være den nordiske twist.
NB! Hvis du ikke har sådan et stykke spiraliseringslegetøj, kan du også bruge et juliennejern eller en tyndskræller.
NB2! Hvis du vil lave salaten vegansk, kan du bruge tamari i stedet for soya.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g gulerødder
- 250 g rødbeder
- 250 g squash
- 30 g peanuts (eller cashewnødder)
- frisk koriander (så meget du lyster!)
Til dressingen skal du bruge:
- 1 lime (1 spsk saft)
- 1 spsk soya
- 1,5 spsk sesamolie
- 4 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 5 g frisk ingefær
- ¼ rød chili (eller efter smag)
Sådan gør du:
- Skræl rodfrugterne, og riv dem groft, eller kør dem på en spiralizer. Kør også squashen på samme måde – eller i helt fine skiver, gerne på mandolinjern,
- Rist peanuts i ovnen eller på en pande (nemmest at styre i ovnen ved 150 grader i ca. 20 minutter).
- Skyl og pil koriander.
- Pres limesaft og hvidløg. Riv ingefær fint. Hak lidt chili helt fint. Ryst dressingen sammen i et glas med låg.
- Anret salaten, vend med dressingen, og drys peanuts over.
Tip! Thaisalat er en god, billig vinterspise
Forresten, ikke at forglemme – rødbeder er en god, billig, lokal råvare, du altid kan finde i butikkernes vintersortiment. Her i thaisalaten går den rigtig godt i spænd med både gulerødder og squash, der også har faste pladser på grønsagshylderne.
Tip! Ristede, usaltede peanuts
Du kan finde usaltede peanuts hos de fleste etniske grønthandlere. Jeg køber dem rå og afskallede og giver dem omkring 20 minutter i ovnen ved 150 grader. Så får de lidt farve og bliver fremragende, smagfuld knas i din salat.