Følg med her:
Sødt lynhurtigt brød fra Sydafrika
Det her brød er ikke bare et brød fra Sydafrika – det er en opskrift fuld af minder fra en virkelig fortryllende ferie. Fordi:
På Hluhluwe River Lodge i det nordlige Sydafrika fik vi noget fugtigt, lækkert hjemmebagt brød – og det kunne vi slet ikke holde op med at spise. Da jeg fik opskriften, kunne jeg så se, det er lidt i familie med kage. Men vi spiste det altså alligevel til både morgen, middag og aften. Heldigvis fik jeg lokket opskriften ud af vores søde værtinde, Vivian.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 225 g fuldkornsmel
- 225 g hvedemel
- 1 tsk natron
- ½ tsk salt
- 1 spsk farin
- 5 dl kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)
- birkes eller sesam til drys ovenpå. (valgfrit)
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 160 grader over/undervarme. Beklæd din form med bagepapir.
- Bland alle de tørre ingredienser, og rør det hele godt sammen med kærnemælken.
- Hæld dejen op i formen, drys evt. med birkes eller sesam, og bag den mindst 45 minutter, måske op til 1 time, til brødet er gennembagt. Test med en tandstikker eller gaffel, at der ikke følger dej med op.
Lynhurtigt brød uden gær
Jeg tror ikke, Sydafrika er kendt for nogen særlig brødtradition – eller jo, hollænderne, englænderne, tyskerne og inderne har ganske givet medbragt deres egne brød, og der kan sagtens være noget, jeg har misset. Men i hvert fald bærer dette brød ikke præg af en særlig brødtradition: Det er et hurtigt brød uden gær, bagt med natron (og surmælk). Men som med andet bagepulverbrød, så smager det skønt, når det er nybagt.
Spis det med smør, ost eller en god hjemmelavet marmelade.