Følg med her:
Rødkålssalat med æbler og skøn kanel-krydderdressing
Min rødkålssalat med æbler startede egentlig med en opskrift fra Oscar Umahro, som jeg var helt tosset med. Det var første gang, jeg for alvor fik en krydret rødkålssalat, og jeg var solgt. En god dressing er simpelthen nøglen til en god salat – det er vist mit salatmotto – og sådan en lidt bitter frisk rødkål får helt nyt liv, når den inviterer krydderihylden indenfor.
Rødkålssalat til jul – og resten af (rødkåls)året
Med tak til oplægget har jeg nu eksperimenteret videre med dressingen – med citrusfrugter og den store krydderikrukke. Resultatet er en rødkålssalat, der smager en del af jul (kanel, nelliker og den slags). Den har fået julens æbler (pigeon) og amerikanernes faste jule-følgesvende: Tranebær og pekannødder. Så den er et rigtig godt bud på en rødkålssalat til jul.
Men jeg spiser den lykkeligt hele året. Eller i hvert fald hele rødkåls-året. Dansk rødkål er i sæson fra september til januar, og butikkerne har det også længe efter.
Forresten, så kan du finde en variant af rødkålssalaten her – den har fået lidt andre røde ingredienser (granatæble, grape …). Men den har også stået på hovedet i julekrydderierne 🙂
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 400 g rødkål
- 200 g pigeonæbler (ca. 5 stk.)
- 75 g tørrede tranebær
- 50 g pekannødder
- evt. et grønt drys
Kaneldressing til flere gange:
- 15 g frisk ingefær
- 2 økologiske appelsiner
- 1 rød grape
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk stødt allehånde
- ¼ tsk stødt nelliker
- en smule vaniljepulver
- salt og en smule peber
- 2 tsk flydende honning (smag til)
- ½ dl neutral olie
Sådan gør du:
- Snit rødkålen fint, gerne på mandolinjern eller maskine. Skær æbler i tern eller tynde både. Rist pekannødderne let, og hak dem groft.
Lav så kaneldressingen:
- Rens ingefær, og riv den fint.
- Riv skallen af appelsinerne fint.
- Pres saft af appelsiner og grape.
- Ryst alle ingredienser – undtagen olien, godt sammen i et glas med låg. Tilsæt olien, og ryst igen. Smag til.Tip: Hvis du tilsætter olien med det samme, vil krydderierne binde sig til den. Krydderierne bliver bedre fordelt, når du blander dem i dressingen inden olien.
Bland salaten:
- Bland rødkål med det meste af æblerne og tranebærrene. Vend salaten med ca. ½ dl dressing. Fordel resten af fyldet over og eventuelt et lille grønt drys – bare til pynt.
Muttis tips
Rødkålssalat med æbler – en sund salat
I gamle dage spiste man masser af kål i Danmark, sikkert mest fordi det var det, vi havde hele vinteren. Nogle af os har især mødt kålen som brunkål, lam i kål, kåldolmere, grønlangkål og den slags, og det har givet i hvert fald mig et ret anstrengt forhold til kål fra barnsben.
Men – så kom der er en periode, hvor grønsager måtte være rå, og salat skulle absolut være grøn – sådan noget med iceberg og agurk. For mig var det umiddelbart et fremskridt, men indrømmet: Det var nok ikke en stor gevinst rent ernæringsmæssigt.
Nu har kålen heldigvis fået en revival. Ikke bare som rødkål til jul, men som kålsalater i alverdens afskygninger. Og det kan vores kroppe være glade for, for især de bitre kåltyper (fx grønkål, hvidkål og rødkål) er noget af det sundeste foder, vi kan hælde i vores kroppe. Det er der forsket en del i, og det viser sig, at kålens bitre smag tager en stor flok vigtige næringsstoffer med sig. Noget, der både er guf for immunforsvaret og ren fitness for mikrobiotaen (det, vi i gamle dage kaldte tarmfloraen). I takt med vi bliver klogere på bakterielivet i maven skal der nok komme masser af sunde sidegevinster til.
Ifølge Lisbeth Tordendahl er nogle af kålens velsignelser en lang positivliste af veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, herunder at kålen virker antiinflammatorisk, styrker immunforsvar, fordøjelse og afgiftning, forebygger hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, og at den har anti-kræft-egenskaber.
Rødkål indeholder i øvrigt masser af vitaminer og mineraler, især C- og K-vitamin. Den mætter godt og indeholder kun med 30 kcal pr. 100 gram. Og serveret på den rigtige måde smager den fantastisk.
Min sjæl, hvad vil du mer’.
Flere kålsalater
Jeg er en af dem, der laver madpakke hver dag, og jeg har altid en salat med. Så jeg har virkelig god anledning til at eksperimentere med diverse kålsalater. Her får du nogle at starte på: