Rødkålssalat med æbler og skøn kanel-krydderdressing

En frisk rødkålssalat med æbler gør lykke hele rødkålssæsonen. Her har den fået masser af varme krydderier i en skøn citrus-krydderdressing.

Min rødkålssalat med æbler startede egentlig med en opskrift fra Oscar Umahro, som jeg var helt tosset med. Det var første gang, jeg for alvor fik en krydret rødkålssalat, og jeg var solgt. En god dressing er simpelthen nøglen til en god salat – det er vist mit salatmotto – og sådan en lidt bitter frisk rødkål får helt nyt liv, når den inviterer krydderihylden indenfor.

Rødkålssalat til jul – og resten af (rødkåls)året

Med tak til oplægget har jeg nu eksperimenteret videre med dressingen – med citrusfrugter og den store krydderikrukke. Resultatet er en rødkålssalat, der smager en del af jul (kanel, nelliker og den slags). Den har fået julens æbler (pigeon) og amerikanernes faste jule-følgesvende: Tranebær og pekannødder. Så den er et rigtig godt bud på en rødkålssalat til jul.

Men jeg spiser den lykkeligt hele året. Eller i hvert fald hele rødkåls-året. Dansk rødkål er i sæson fra september til januar, og butikkerne har det også længe efter.

Forresten, så kan du finde en variant af rødkålssalaten her – den har fået lidt andre røde ingredienser (granatæble, grape …). Men den har også stået på hovedet i julekrydderierne 🙂

Rødkålssalat med æbler og skøn kanel-krydderdressing

Rødkålssalat med æbler og den vildeste kanel-krydderdressing

Forb. tid 20 minutter
Giv de første stjerner!
Rødkålssalat med ekstra julesmag: Dressingen er peppet op med kanel, ingefær, kardemomme, appelsin – og meget mere.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 400 g rødkål
  • 200 g pigeonæbler (ca. 5 stk.)
  • 75 g tørrede tranebær
  • 50 g pekannødder
  • evt. et grønt drys

Kaneldressing til flere gange:

  • 15 g frisk ingefær
  • 2 økologiske appelsiner
  • 1 rød grape
  • 1 tsk stødt kanel
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ¼ tsk stødt allehånde
  • ¼ tsk stødt nelliker
  • en smule vaniljepulver
  • salt og en smule peber
  • 2 tsk flydende honning (smag til)
  • ½ dl neutral olie

Sådan gør du: 

  • Snit rødkålen fint, gerne på mandolinjern eller maskine. Skær æbler i tern eller tynde både. Rist pekannødderne let, og hak dem groft.

Lav så kaneldressingen:

  • Rens ingefær, og riv den fint.
  • Riv skallen af appelsinerne fint.
  • Pres saft af appelsiner og grape.
  • Ryst alle ingredienser – undtagen olien, godt sammen i et glas med låg. Tilsæt olien, og ryst igen. Smag til.
    Tip: Hvis du tilsætter olien med det samme, vil krydderierne binde sig til den. Krydderierne bliver bedre fordelt, når du blander dem i dressingen inden olien.

Bland salaten:

  • Bland rødkål med det meste af æblerne og tranebærrene. Vend salaten med ca. ½ dl dressing. Fordel resten af fyldet over og eventuelt et lille grønt drys – bare til pynt.

Muttis tips

Vil du ha’ honningglaserede pekannødder med kanel? Så find den virkelig nemme opskrift på det her.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Rødkålssalat med æbler – en sund salat

I gamle dage spiste man masser af kål i Danmark, sikkert mest fordi det var det, vi havde hele vinteren. Nogle af os har især mødt kålen som brunkål, lam i kål, kåldolmere, grønlangkål og den slags, og det har givet i hvert fald mig et ret anstrengt forhold til kål fra barnsben.

Men – så kom der er en periode, hvor grønsager måtte være rå, og salat skulle absolut være grøn – sådan noget med iceberg og agurk. For mig var det umiddelbart et fremskridt, men indrømmet: Det var nok ikke en stor gevinst rent ernæringsmæssigt.

Nu har kålen heldigvis fået en revival. Ikke bare som rødkål til jul, men som kålsalater i alverdens afskygninger. Og det kan vores kroppe være glade for, for især de bitre kåltyper (fx grønkål, hvidkål og rødkål) er noget af det sundeste foder, vi kan hælde i vores kroppe. Det er der forsket en del i, og det viser sig, at kålens bitre smag tager en stor flok vigtige næringsstoffer med sig. Noget, der både er guf for immunforsvaret og ren fitness for mikrobiotaen (det, vi i gamle dage kaldte tarmfloraen). I takt med vi bliver klogere på bakterielivet i maven skal der nok komme masser af sunde sidegevinster til.

Ifølge Lisbeth Tordendahl er nogle af kålens velsignelser en lang positivliste af veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, herunder at kålen virker antiinflammatorisk, styrker immunforsvar, fordøjelse og afgiftning, forebygger hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, og at den har anti-kræft-egenskaber.

Rødkål indeholder i øvrigt masser af vitaminer og mineraler, især C- og K-vitamin. Den mætter godt og indeholder kun med 30 kcal pr. 100 gram. Og serveret på den rigtige måde smager den fantastisk.

Min sjæl, hvad vil du mer’.

Flere kålsalater

Jeg er en af dem, der laver madpakke hver dag, og jeg har altid en salat med. Så jeg har virkelig god anledning til at eksperimentere med diverse kålsalater. Her får du nogle at starte på:

Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder
Elsker du ikke allerede grønkålssalat? Så er der faktisk en pæn chance for, du kommer til det nu: Masseret grønkål med appelsiner og abrikoser – og en himmelsk dressing.
Gå til opskrift
Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder
Rødkålssalat med æbler, feta og dadler
En fantastisk rødkålssalat, der forener det salte, det søde, det bitre, det sure og umami. Og den sætter farve på vinteren!
Gå til opskrift
Rødkålssalat med æbler, feta og dadler
Salat med savojkål og æbler
Savojkål er en grov kål, der har godt af en dressing, der mørner kålen lidt. Det får den her – og smagen … den er himmelsk!
Gå til opskrift
Salat med savojkål og æbler – savojkålsalat
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: