Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Panforte er en smagfuld, italiensk julekage med masser af tørret frugt, nødder, mørk chokolade - og krydret smag! Panforte er nærmest som konfekt - en sej dessertkage, du både kan skære ud i skiver og tern.
Fantastisk med en kop kaffe eller et glas vin santo.
Panforte er en smagfuld, italiensk julekage med masser af tørret frugt, nødder, mørk chokolade – og krydret smag! Panforte er nærmest som konfekt – en sej dessertkage, du både kan skære ud i skiver og tern. Fantastisk med en kop kaffe eller et glas vin santo. Men den er måske ikke så meget for små børn!
Og om den er helt italiensk, tør jeg ikke love. Så måske mere en italiensk inspireret julekage 😊
Panforte fås i et utal af udgaver, så lad mig deklarere min med det samme: Det er en mørk variant, der også har fået chokolade og masser af julens krydderier: kanel, ingefær, kardemomme, nelliker, muskatnød og sågar salt og peber! Panforte betyder ‘stærkt brød’, og det er det!
Jeg laver den italienske julekage med honning og farin, hvor de fleste nok laver den med honning og sukker. Igen: Smagen! Du kan også vælge en endnu mørkere sukker som muscovado.
Oprindeligt stammer panforte fra Siena i Italien – og bliver også kaldt panforte di Siena – men nu om stunder finder du den traditionelle søde og krydrede julekage i hele Italien – og såmænd i resten af verden. Og: Nu kalder jeg det godt nok en julekage, men faktisk kan du finde den året rundt (nok mest til jul, dog), i hvert fald i Italien.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Måske har du prøvet en købt panforte, og det kan være en meget blandet oplevelse. Jeg har nogle gange fået en lys panforte, som jeg faktisk ikke brød mig om. Den var nærmest kun sød, og den var for blød, så det blev lidt á la tørrede frugter og nødder i honning.
Derfor har jeg lavet min egen opskrift, som der er langt mere smæk på. Så den bedste grund til at lave din egen panforte er, at du kan tilpasse den til din smag og lave en variation med de ingredienser, du bedst kan lide. Se tips under opskriften.
Panforte er en af de julekager, der nærmest kun bliver bedre af at blive bagt i forvejen. Gerne nogle dage før servering – og du kan bage den flere uger forud uden problemer. Pak den i madpapir og tætsluttende dåse/plastic, og læg den køligt. Mens den ligger, trækker smagene endnu mere ud i kagen, og den sætter sig til den helt rigtige tætte konsistens. Sej og god – rigtig længe – og perfekt at ha’ i baghånden til julemånedens spontane sammenkomster.
Du kan servere den til fx:
Den første gang, jeg bagte panforte, bagte jeg den åbenbart for længe. Det ku’ den ikke li’ – den krævede nærmest hammer og mejsel at få skåret ud. Så lige en advarsel: Bag den ikke for længe! Den skal være lidt ufærdig i konsistensen, for ellers bliver den nærmere til bolsjer end kage. Og lidt drilsk er den – du kan ikke regne med konsistensen, før den er kølet af.
Du kan opbevare den i cirka 3-4 uger ved kølig stuetemperatur eller i køleskabet – bare husk at pakke den lufttæt. Alternativt kan du fryse den godt indpakket i 6 måneder eller måske endda længere.
Ingredienserne i panforte er enkle, men af den gode, intense slags: Nødder, mandler, tørret eller kandiseret frugt, mørk chokolade, godt med julekrydderier, honning, farin – og lidt mel.
Inden for de kategorier kan du faktisk variere ret frit:
Nødder: Jeg har brugt hasselnødder, mandler, pistacienødder. Men du kan også bruge fx valnødder, cashewnødder og pekannøder – og udelade nogle af de andre.
Tørret frugt: Jeg har brugt figner, sukat og kandiserede ingefærtern. Men du kan også bruge fx tørrede dadler, kandiseret appelsinskal, tørrede tranebær og store rosiner.
Krydderier: Jeg har taget godt for mig af kanel, ingefær, kardemomme, nelliker, muskatnød, salt og sort peber, men så længe du holder dig til mængderne, kan du også lege med fx hvid peber, koriander og sågar chilipulver!
Chokolade: Jeg elsker en kraftig mørk chokolade, men du kan også sagtens bruge en mælkechokolade. En hvid chokolade vil gøre kagen meget sød.
Hvis du er lidt som mig, kan du godt blive fristet til at prøve at gøre det hele lidt hurtigere, end jeg foreslår. Lige finde en smutvej. Derfor får du lige et par tips, jeg i lige så høj grad skriver til mig selv:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Dejlig krydret panforte, der holdt sig frisk i lang tid.
Opskriften var nem at gå til
Hej Trine,
tak for at skrive! Jeg er også vild med panforte – og glad for, den også lykkedes for dig.
Kh Bodil