Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Orangemarmelade er den eneste marmelade, jeg altid har i huset, og derfor kan det nok undre, at jeg ikke har lavet den selv. Før nu. Men i år fandt jeg økologiske pomeranser i Irma, og det fik mig til at finde familiens opskrift frem.

Du kan også bruge opskriften til en ren pomeransmarmelade, hvis du foretrækker det. Pomeransskallen indeholder meget pektin, så en pomeransmarmelade er forholdvis nem at få helt stiv.

Opskriften på flot, stiv orangemarmelade

Oprindeligt var det min mor, der lavede orangemarmelade, og hun kæmpede i mange år med at få den helt stiv. Kogte den for længe, tror jeg. Hvem der knækkede koden, ved jeg faktisk ikke. Ganske vist har jeg min mors håndskrevne noter, men jeg har ikke min mor, så jeg valgte i stedet at lytte til min søster. Hun har forsynet mig med et glas af familieopskriften i ny og næ. Og hendes er altid helt fin, lys og stiv.

Der bliver ca. 5 glas orangemarmelade …

Både min mor og min søster har rask væk kogt 12-14 glas marmelade ad gangen, men det kræver en gryde større end min. Så jeg har skaleret opskriften ned til ca. 5 glas. Så er det også mere overkommeligt at snitte citrusfrugter nok. Og det var en advarsel: Det kræver noget tålmodighed.

Hvis du ELSKER orangemarmelade lige så højt som jeg, kan det dog godt være, du får lyst til at lave dobbelt portion (og du kan jo bruge to gryder …)

Tip: Blev orangemarmeladen ikke helt stiv?

Der skal ikke tilsættes stivelse, når du koger orangemarmelade. Citrusskallen – især fra sure, lidt umodne frugter – indeholder nemlig pektin, der stivner marmeladen.

Men du kan sagtens koge orangemarmelade for længe – så bliver den mørk og vil ikke stivne. Du kan også komme til at koge for kort, så den ikke stivner. Så kan du hælde den retur i gryden, koge den op i 5-10-15 minutter – og hælde den på glas igen. Og det tager den ingen skade af. Husk, du kan først vurdere konsistensen, når marmeladen er kølet helt af.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Orangemarmelade med pomerans

Morgenmad og brunch

Rækker til: 5 glas

Forberedelse: 1-2 timer + trækketid

Tilberedning: 1,5 time

Du skal bruge:

  • 500 g økologiske citrusfrugter (fx pomerans, appelsin, citron og grape)

  • 7,5 dl kogende vand

  • 750 g sukker, gerne økologisk rørsukker

  • 1/2 spsk citronsyre

Husk også:

  • 5-6 ikke for store marmeladeglas

  • en gazepose eller et tefilter i stof. Se tip nedenfor

  • konserveringsmiddel til at skylle glassene med

  • et madtermometer, der går over 100 grader – kalibreret. Se tip nedenfor.

Dag 1: Start med snittearbejdet

  1. Skyl og snit citrusfrugterne ultrafint. Læg den fintsnittede frugt i en god stor gryde. Sorter kernerne fra, og læg dem i en skål ved siden af.

  2. Put kernerne i en lille gazepose, og luk den. Hæld ca. 1 dl kogende vand over kernerne i posen.

  3. Hæld resten af det kogende vand over citrusfrugten. Dæk frugt og kerner, og lad det trække ca. et døgn ved stuetemperatur.

Dag 2: Kog marmeladen

  1. Sørg for at bruge en god stor gryde. Kog så frugten (med vandet), sukkeret og citronsyren under låg i en time.

  2. Imens: Skold dine glas, og skyl glas og låg med en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel.

  3. Hæld kernerne (i posen) og det vand, de har ligget i, over i gryden, og kog videre uden låg. Nu skal det virkelig spilkoge! Mål med termometeret, at marmeladen er mindst 102 grader. Hellere en smule over end en smule under. Men det skal næppe tage mere end 30 minutter, fra du tager låget af – i nogle tilfælde kortere (det afhænger af, hvor meget væde der er i dine frugter. Jo mere væde, jo længere tid, men altså – mål temperaturen).

  4. Hæld marmeladen på glas, og stil dem køligt uden låg. Min erfaring er, at marmeladen stivner bedst uden låg, spørg mig ikke hvorfor – og du undgår kondens. Sæt låg på, når marmeladen er kølet af.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip om gazepose og tefilter i stof

  • Du en sy en gazepose af almindeligt gazebind eller af tubegaze. I begge tilfælde kræver det en ordentlig rulle og lidt håndarbejde. Du kan måske findet andet stof, der egner sig – det er vigtigt, at det er meget løst vævet.
  • Eller du kan købe et tefilter i stof a la dette her.

Jeg kan ikke anbefale at prøve et tefilter af papir – af flere grunde: Det kan gå i stykker. Det kan afgive den der træls smag af cellulose. Endelig er pointen med at koge kernerne med, at du vil have stivelsen fra dem ud i marmeladen, og jeg er ikke sikker på, den kan komme ud gennem et papirfilter.

Tip: Sådan kalibrerer du dit termometer

Det er ikke en selvfølge, at dit termometer måler præcist, og det har du brug for i dette tilfælde. Derfor: Kog noget vand op i en lille gryde, og mål temperaturen, når det spilkoger. Vi ved, at vandet er 100 grader varmt, men måske viser dit termometer 102 grader, altså 2 grader for meget. I så fald skal du ikke sigte efter 102 grader i din marmelade – her skal du også lægge 2 grader til og sørge for, termometeret viser mindst 104 grader.

 

Måske også noget for dig?

14 kommentarer til Hjemmelavet orangemarmelade med pomerans

  1. Hej
    Dejlig nem opskrift, let at følge og fin beskrivelse af fremgangsmåden. Har fået 6,5 glas meget velsmagende marmelade, som blev tilpas tyk. Det eneste som var lidt svært, var at vurdere hvornår den havde kogt længe nok og den havde nået de 102 grader, skulle ikke koge så længe for at nå derop. Hvorfor skal glassene stå UDEN låg, det har jeg aldrig hørt om før??
    PS Har prøvet en anden opskrift, hvor jeg havde svært ved at få den tyk, havde vist kogt for længe efter din beskrivelse, så følger din igen næste år :-)
    Hilsner Merete

    1. Hej Merete, tak for din kommentar!
      Ja, det er sjovt, som for lang kogning kan tage livet af en god marmelade ? Det glæder mig, at det lykkedes (og jeg bliver selv lidt i tvivl hver gang, men det lykkes!)
      Låget af – egentlig bare for at undgå kondens. Det gør man vist også med gelé. Men altså, nok ikke så meget et kardinalpunkt.
      God fornøjelse med opskriften næste gang også. Jeg sidder lige med mit sidste glas fra sidste år til min morgenmad. Den er langtidsholdbar glæde.
      Kh Bodil

  2. Hej
    Dejlig marmelade :) Jeg læste først opskriften sådan, at den skulle op på 102 grader og så væk fra varmen. Faktisk kunne jeg ikke forstå, det kunne tage 20 minutter at nå 102 grader. Det var så heller ikke rigtigt, for da jeg kogte den op igen, lod jeg den koge heftigt i godt 15 minutter og fik den fineste marmelade. Det smager virkelig godt, så tak for familieopskriften. Jeg køber ikke KOO igen ;)
    Mange hilsener Lone

    1. Hej Lone, tak for din gode kommentar. Jeg har lige præciseret lidt i opskriften, så det forhåbentlig stemmer med din erfaring også. Og du har ret, vi har heller ikke købt KOO, siden jeg begyndte at lave min egen ;-)
      Kh Bodil

  3. Hej,
    Jeg har erhvervet mig en kasse pomerans og skal til at kaste mig over din opskrift. Men jeg er lidt i tvivl, bruger man også frugtkødet eller kun skallerne?
    Mvh
    Louise

    1. Hej Louise, du skal bruge hele frugten – alt! Bare sørg for at skære helt tyndt. God fornøjelse – jeg har lige sat låg på min seneste produktion i går ? kh Bodil

    1. Hej Inge, tak for din kommentar! Jeg tror da også, det er ved at være tid for mig at komme i gang. Jeg har ikke fundet grund til at skære det hvide fra, men hvis din marmelade bliver lige så god og stiv på den måde – så kan man selvfølgelig sagtens gøre det (og måske bliver marmeladen lidt mindre bitter)? Kh Bodil

  4. Min fasters opskrift på pomeransmarmeladen er forsvundet. Søgte på forskellige opskrifter og landede på din side.
    Den er bare i top og det første glas er spist.

    1. Hej Marian, det var jo held i uheld! Jeg ved alt om, hvad familieopskrifter betyder, så jeg er ekstra glad for, at du kunne bruge min opskrift også :-) Tak for at skrive! Kh Bodil

  5. Det lykkedes mig ikke at få marmeladen stiv. Jeg ved ikke hvad problemet er – jeg skriver lidt om min fremgangsmåde, så måske kan du hjælpe mig:

    Alle frugterne var modne – måske manglede jeg umoden frugt med større indhold af pektin?
    Ved første opkognning til 103 grader, varmede jeg på den i kun nogle minutter (troede ikke det skulle være langvarig kogning på op til 30 min – er det korrekt forstået?
    Ved næste opkog, lod jeg den spilkoge i 30 min og samtidig tilsatte jeg 1 spsk pektin, men DET HJALP IKKE. Hvad kan jeg gøre for at opnå en stiv marmelade? Det vil jeg meget gerne vide.

    Venlig hilsen
    Karin

    1. Hej Karin, tak for at skrive, og åh, jeg forstår din frustration. Først mine egne erfaringer:

      Man kan både koge for lidt og for længe, men det er svært at vurdere, når jeg ikke har set marmeladen i processen.
      Det er rigtigt, der er noget med blandingen af citrusfrugter – de mest bitre (pomerans, grape, lime, citron) plejer at være garanti for stiv marmelade.
      Temperatur er vigtigere end kogetid, og termometeret kan også være en fejlkilde, som jeg skriver i opskriften med tip til at kalibrere det. Mit skal vise 105.
      Jeg har aldrig selv prøvet at tilsætte pektin, men det lyder virkelig mystisk, at det ikke virker.

      Lad os så tage det mere videnskabelige svar. Jeg har spurgt mig for hos familiens kemikere, og en af dem har et godt bud:
      Han konkluderer, at der skal mere syre i – måske fordi, som du skriver, at frugterne nu er for modne, hvis man kan sige det. I hvert fald sene i sæsonen.
      At få stiv marmelade handler om en balance imellem at få opløst nok pektin, inden man ødelægger for meget. Det er nok her, man har fundet 103°C eksperimentalt – kemikeren kan ikke finde noget om, at der skulle ske noget specielt med pektin her, men gætter på, det er kogepunktet for en 60 % m/m opløst pektin (m/m står for masseprocent – for de mere nørdede).

      Og et ekstra tip: Husk at bruge økologiske frugter og sukker. Acetylerede forbindelser bremser geleteringen. Det kan tænkes, at de findes i det, man sprøjter appelsiner med.

      Og så ikke mere herfra! Håber det give mod på at prøve igen!
      Kh Bodil

  6. Spændende opskrift – jeg er ca. kommet halvvejs nu.
    Spørgsmål:
    1. Skal frugten står og trække ved stuetemperatur?
    2. Jeg går ud fra, at vandet skal hældes fra frugten, efter det har trukket et døgn/inden man koger den?

    1. Hej Mette, godt du spørger.
      Frugten trækker bare ved stuetemperatur.
      Og du må endelig ikke hælde vandet fra! Det er det samme vand, du skal koge frugten i :-) Jeg får lige skrevet det ind i opskriften.
      Held og lykke med marmeladen!
      kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.