Hjemmelavet nutella med bønner er smutvejen til en sund nutella – eller i hvert fald sundere nutella. Selvom jeg påstår, jeg ikke kan lide nutella, kan jeg faktisk spise den som slik lige ud af glasset, og det er måske derfor, jeg ikke køber den.
Men den smager jo meget godt på en friskbagt bolle eller måske en vaffel søndag morgen … så nu har jeg lavet min egen. En nutella lavet med bønner (jep) og uden mælk. Så den kan du godt byde både dig selv og dine unger – hvis du er så heldig at have en flok af dem.
Kan hjemmelavet nutella være sund?
En nutella lavet på bønner lyder måske som det ultimative håbløse sundhedsflip – og undskyld, hvis du tænker ‘don’t mess with my nutella’! Helt ok. Men med en nogenlunde balance mellem sunde og knap så sunde ingredienser, så kan den altså godt få plads på min morgenbolle.
Både fordi den smager virkelig godt – og fordi der faktisk er noget fornuftig næring i den.
Lad os tage hovedingredienserne i min bønnenutella:
Nødder. Energitætte, ja, men også rige på protein, fibre, vitaminer og mineraler, siger Hjerteforeningen.
Dadler. Også energitætte, men modsat raffineret sukker har de et højt indhold af kalium, der er godt for nervesystemet. Og de er rige på kostfibre og næringsstoffer som vitamin A, B og C, kalcium, jern og magnesium.
Bønner, her butter beans. Et god, mættende proteinkilde, der også indeholder godt med fibre, vitaminer og mineraler. (Og de er så bløde, at de giver en god konsistens i nutellaen).
Mørk chokolade og kakao. Kakaobønner er rige på stærke antioxidanter som flavanoler. Nogen mener også, det er godt for hukommelsen og sænker risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Hjemmelavet nutella uden sukker, mælk, smør og olie
Jeg har lavet min hjemmelavede nutella uden sukker, mælk, smør eller kokosolie. Jeg synes ikke, det er nødvendigt, og det har flere fordele:
- Du slipper for de helt tomme kalorier fra sukkeret.
- Du får en vegansk nutella.
- Du sparer lidt på fedtstofferne.
Min bønnenutella viste sig også at smage hammergodt sammen med vafler (og pandekager, garanteret) til en brunch. Just sayin’.
hej. Min nøddesmør bliver lidt gummiagtig. Har du et forslag til hvordan den kan blive mere smidig?
Venlig hilsen
Hanne
Hej Hanne, tak for din kommentar! Gummiagtig – hm, min bliver ret fast i det, fordi den står på køl (og alle fedtstofferne stivner – køleskab er jo nødvendigt, fordi der ikke er konservering i). Men gummiagtig. Jeg tror, jeg ville forsøge med lidt ekstra dadler fra papæsken, som er de blødeste. Evt. simpelthen lidt mere vand. Men den bliver aldrig som en købt Nutella, fordi den er lavet på andre ingredienser og ikke indeholder fx emulgator. Jeg håber, du finder en løsning, så den er til at smøre ud :-) Kh Bodil
Minbe børn ELSKER den -TAK:-)
Hej Mette, tusind tak for den søde kommentar – den varmer! Kh Bodil
Tusind tak, Mette, det er skønt at høre. Jeg elsker den også ☺️ Kh Bodil
Hej Bodil
Fantastisk opskrift!! Jeg bliver så glad, når det lykkes at erstatte en ultraforarbejdet fødevare fyldt med diverse tilsætningsstoffer med et produkt lavet af gode rene råvarer. Det er du lykkedes virkelig godt med i denne opskrift. Tak :-)
Bh
Anne
Hej Anne,
sikke en dejlig kommentar, tusind tak! Jeg er også selv vild med opskriften – kunne være, det var på tide at forkæle mig selv med den igen :-)
Kh Bodil