Amerikanske pandekager med kærnemælk

Brunch er bedst med amerikanske pandekager, og amerikanske pandekager er bedst med kærnemælk. Bløde, søde og svampede.

Ingen brunch uden amerikanske pandekager! De her små tyksakker er både bløde, søde og svampede, som de skal være.

Og når du nu gør dig den umage med små pandekager, så gå lige det sidste skridt: Riv lidt citronskal i. Det smager fan-ta-stisk!

Jeg har lavet de her pandekager i utallige år, og de har en tendens til bare at fordufte – især hvis jeg lader dem stå ude på køkkenbordet, og der kommer nogen forbi. Det er som om, nogen altid lige skal “prøvesmage én” … og pludselig er der kun tre tilbage. Så lav endelig rigeligt!

En dessert i madpakken?

Skulle der blive et par stykker til overs, er de eminente til at tage med – kolde pandekager med lidt peanutbutter og banan er jeg aldrig blevet ked af at finde. Lun dem hurtigt i mikroovnen, mens kaffen brygger. Bum. Så er der brunchstemning på en tirsdag.

Amerikanske pandekager med kærnemælk

Amerikanske pandekager med kærnemælk

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
Lette og luftige amerikanske pandekager er et hit til brunch – eller til dessert. Server med fx frisk frugt, bærkompot og flydende honning.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • ½ citron (skallen)
  • 2,5 dl kærnemælk
  • 2 æg
  • 1 spsk rapsolie
  • 125 g mel
  • 2,5 spsk sukker
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk bagepulver
  • smør at stege i

Server med fx:

  • Blåbærkompot
  • Flormelis
  • Friske bær og banan
  • Flydende honning

Sådan gør du: 

  • Riv citronskal fint. Pisk den sammen med æg, kærnemælk og rapsolie. Sigt natron og bagepulver sammen med melet, og pisk dejen hurtigt sammen i hånden. Der skal piskes godt til, så dejen bliver jævn 🙂
  • Steg de små pandekager i smør – ved mellemvarme. Bemærk: De hæver rigtig meget. Vend dem, når de er næsten stivnet i overfladen.
  • Server med din ønskede topping.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Amerikanske pandekager – tilbehør og variationer

Hvis du vil give dem lidt ekstra lækkerhed (og mon ikke …), så prøv med lidt vaniljesukker i dejen eller server dem med en klat skyr og lidt hjemmelavet bærkompot. Det giver en fin balance mellem det søde og det friske. Mere klassisk – så er de også gode med:

  • Flydende honning
  • Flormelis
  • Friske bær og banan

Tip: Hvis du ikke har kærnemælk ved hånden …

Det er vist længe siden, man kunne købe en kvart liter kærnemælk i en lille karton. Så du får lige min mors – husholdningslærerindens – tips:

  • Bland 2,5 dl mælk med 1 spsk citronsaft. Det smager ikke så godt at drikke, men i dine amerikanske pandekager fungerer det lige så godt som kærnemælk.
  • Du kan også blande et surmælksprodukt op med lidt mælk, så det bliver lidt tyndere.

Det vigtige er, at der kommer syre i pandekagedejen, fordi det får natron til at hæve.

Og det modsatte tip: Hvad gør du med resten af kærnemælken?

Hvis du har købt kærnemælk og ikke orker at bage 4-dobbelt portion (og det forstås – der bliver afsindig mange), så brug kærnemælken i dit bagværk. Gærbrød elsker syrnede mælkeprodukter, så du kan bruge kærnemælken i fx de bløde og fluffy kærnemælksboller.

Kærnemælksboller med havregryn
Kærnemælksbollerne er store bløde boller med en herlig syrlighed og luftig krumme. Nyd dem til morgen eller til hygge når som helst.
Gå til opskrift
Kærnemælksboller - bløde grovboller med havregryn

Andre brunch-pandekager?

Pandekager til brunch er typisk de små, søde og tykke pandekager. Men måske er du frisk på lidt variation.

  • Hvis de skal være små og søde, kan det være bananpandekager (de er uden sukker og mel)
  • Hvis de skal være veganske, kan det være bananpandekager uden æg
  • Og hvis det bare skal være klassikeren over dem alle – så er de også her.
Bananpandekager uden sukker, mel og mælk
Bananpandekager bagt med havregryn og æg er en meget populær morgenmad hos både store og små. Server med frisk frugt.
Gå til opskrift
Bananpandekager uden mel
Bananpandekager uden æg – med chokoladesauce
Bananpandekager uden æg er luftige og lette, de dufter af kanel – og er helt veganske.
Gå til opskrift
Bananpandekager uden æg med chokoladesauce

Den hyggeligste snack

Nogle gange laver jeg amerikanske pandekager bare som hyggesnack. Du ved, sådan en regnvejrsdag, hvor man ikke helt ved, om man er sulten eller bare har lyst til noget rart. Så laver jeg en lille portion dej, varmer panden op, og så står jeg der og steger én ad gangen, mens jeg nipper til te og hører radio. Det føles næsten meditativt.

Eneste problem er min mand, der synes, de frister lidt for meget …

Lav amerikanske pandekager i god tid!

Hvis du vil lave pandekagerne til gæster, skal der mange til. Og indrømmet, det tager lidt tid at stege dem i store stabler. Så her kommer et trick fra min mor (husholdningslærerinden): Du kan sagtens lave pandekagerne lidt i forvejen og så lune dem i ovnen. Læg dem i et fad, og giv dem 5-7 minutter ved 160 grader. Eller lun dem i mikroovnen. Så slipper du for at stå og stege, mens gæsterne er der – og pandekagerne er stadig lune og lækre.

Til særlige lejligheder – eller bare fordi – kan du også lave en slags pandekagelagkage: Stabl dem i et lille tårn med flødeskum, frugt og lidt sirup mellem lagene. Det ligner noget fra en brunchcafé, men smager bedre, fordi du selv har lavet det ❤️

Og psst … hvis du har børn (eller barnlige sjæle i nærheden), så prøv at lave småbitte amerikanske pandekager. Sådan nogen, de kan tage med fingrene. Det er et hit hver gang!

Amerikanske pandekager med kærnemælk
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej Bodil
    Jeg har afprøvet din opskrift og sikke nogen skønne pandekager, virkelig gode..
    Jeg skal bage 3-400 stk til barnedåb og vil derfor høre hvor længe du vurdere at de kan holde sig på frost? Går det med seks uger😬
    Venlig hilsen Laila

    • Hej Laila, tak for din søde besked. Og du godeste, det var noget af en portion! Du kan sagtens fryse dem i 6 uger – faktisk op til 3 måneder. Så der er vel ikke andet at gøre end at komme i gang, stille og roligt … Rigtig god fornøjelse. Jeg håber, gæsterne bliver begejstrede for indsatsen! Kh Bodil

  2. Vi skal have dem til brunch i morgen. Kan man lave dem dagen i forvejen?