Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Chili sin carne er virkelig en livret her i huset - en vegetarisk chili med chokolade. Den får simpelthen smagsløgene til at danse salsa!
Vegetariske gryderetter er en kæmpe favorit herhjemme – og chili sin carne er vel nærmest en klassiker i kategorien. Her får du den med søde kartofler og lidt chokolade, der klæder chilien virkelig godt. Plus selvfølgelig bønner og grøntsager.
Jeg laver altid en god stor portion, så der bliver til mere end én dag. Chili sin carne er nemlig også god både som gæstemad (bare gi’ den godt med tilbehør) og praktisk at fryse ned.
Hvis der er børn til bords, kan du skrue ned for chilien og servere en sriracha ved siden af.
Man behøver heldigvis ikke rejse til Mexico for at blive gode venner med det mexicanske køkken. Selv startede min forelskelse for mange år siden, da jeg arbejde som tjener på Cantina Rosa – nok en af de tidlige mexicanske restauranter i Danmark. Den lå på hjørnet af Jomfru Ane Gade i Aalborg (før gaden druknede HELT i fadøl), og her blev jeg dus med alt fra totopos til guacamole og salsa. Min favorit var faktisk deres mexicanske pizza, men ok, not so Mexican.
Og ethvert måltid blev selvfølgelig indledt med en Margarita, som jeg blev ret skrap til at mixe.
Siden har jeg faktisk været i Mexico, og når jeg sidder der med tæerne i sandet derovre, tænker jeg: Fra nu af vil jeg ALTID have lime i mit vand. Lime er indbegrebet af mexicansk smag for mig, så den bruger jeg konsekvent i stedet for citron. Når det skal smage mexicansk, altså.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Chilien her fik jeg første gang for mange år siden hos en veninde – det var dog chili con carne. Jeg skyndte mig at brygge lidt på nogle tilpasninger, så jeg kunne få en vegetarisk chili. Men jeg skylder en STOR tak til Elin for inspirationen!
Chili con carne er jo oprindelig en mexicansk ret med kød (con carne), så det giver ikke rigtig mening at kalde den en chili con carne uden kød. Det er som at sige ‘chili med kød uden kød’ – nå, men nogle udtryk er bare så faste, at vi siger sådan lidt noget sludder alligevel. Nu er det blevet en chili sin carne (uden kød) eller bare en vegetarisk chili, der har fået søde kartofler og grønsager i stedet for kødet.
Det vigtigste i en god chili sin carne er balancen mellem sødme, syre, varme og dybde. Her gør chokoladen og kaffen en stor forskel – de tilføjer umami og afrunder tomaternes syrlighed. Hvis du vil skrue op for smagen uden at gøre retten stærkere, så prøv at tilsætte lidt røget paprika eller en skefuld miso – det giver ekstra dybde uden at dominere. Brug også gerne hjemmekogte bønner, hvis du har tiden, det giver en blødere konsistens og en mere afrundet smag.
Chili sin carne er genial som restemad og bliver kun bedre dagen efter, når krydderierne har sat sig. Den kan holde sig 3-4 dage i køleskabet og egner sig perfekt til nedfrysning. I en dybfryser holder retten fint i op til 3 måneder.
Du kan også bruge resterne som fyld i wraps, til nachos eller i en mexi-bowl med ris, avocado og lidt syltede rødløg.
Det helt centrale i en chili er saucen og krydderierne. Når det er på plads, kan du sagtens lege med fyldet. Brug de grøntsager eller rodfrugter, du har, og smag til. Nogle typer grøntsager har det med at ‘sluge’ intensiteten i saucen, og så må du lige en ekstra gang i krydderiskuffen.
Prøv for eksempel at tilsætte grillet majs, revet gulerod eller frisk spinat – eller lav den med nogle faste linser i stedet for bønner for en lidt anden tekstur.
Server din chili sin carne med lidt godt tilbehør, for eksempel:
Vil du gerne skrue lidt ned for chokoladen og lidt op for grønsagerne, så kig forbi min vegetariske chili med græskar (og andet grønt).
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Tak til mutti :o) for en rigtig god opskrift med skøn og fyldig smag. Dog rigeligt kanel efter min smag.
Godt at høre – og så må du skrue ned for kanelen en anden gang 🙂