Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Få opskriften på langtidsstegt lammekølle med kartofler og bagte rabarber. En nem opskrift på lammekølle i stegepose.
Der er noget særligt ved langtidsstegt lammekølle. En lammekølle, der får 8-10 timer i ovnen og til gengæld smelter mellem fingrene. Det eneste, den rigtig kræver, er at du planlægger lidt i forvejen, for det her er mad, der skal have tid. Men så bliver det også en fest!
Jeg laver den med timianbagte rabarber og saftige rosmarinkartofler som tilbehør, og så er der altså er det her søndagsmad af den allerbedste slags. Eller påskemad. Eller bare mad, når man vil gøre lidt ekstra – uden at stå og fedte med saucer og stress.
Hvis du godt kan lide saftigt lam og gerne vil have noget væde at dyppe i, så brug en stegepose. Den samler al sky og fedt fra lammet, når det ligger og sveder i ovnen. Og kødet bliver tilsvarende virkelig mørt og saftigt.
Alternativt kan du bruge en rømertopf (stegeso), som jeg gør her.
Glæd dig til, duften af langtidsstegt lammekølle breder sig i huset – og endnu mere til at sætte dig til bords. Du få en måltid, der smager af god tid og umage, og alligevel er langtidsstegt lam utrolig nemt at lave.
Køllen får lov at hygge sig i ovnen hele dagen, og imens kan du tage på skovtur, læse avis eller gå i haven. Med en krydret rub, bagte rabarber og rosmarinkartofler som tilbehør bliver det et måltid, der kræver godt med servietter til mundvandet.
Du kan også gøre som mig: Stege det natten over, lave tilbehøret lige før spisetid og bare varme lammet ved siden af.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg laver sjældent lam – men når jeg gør, går jeg all in. Kødet skal være mørt, og det skal smage af noget. Derfor har jeg lavet en rub fuld af varme krydderier som paprika, chili, løgpulver og farin, og hvidløgsfed skubbes ind i små lommer i kødet, så smagen trænger helt ind.
Efter en nat i køleskabet og en dag i ovnen har du det møreste, saftigste stykke kød, du kan drømme om. Ja, eller omvendt: En dag i køleskabet og en nat i ovnen …
Noget af det, der virkelig løfter denne langtidsstegte lammekølle, er tilbehøret. De timianbagte rabarber giver et syrligt-sødt modspil til kødet – og ja, det lyder måske lidt funky med rabarber til en hovedret. Men som jeg skriver her, har bagte rabarber faktisk potentiale både i det søde og det salte køkken. Det kræver en lille twist med smagen – det skal jo ikke være rabarbermarmelade, så jeg skruer lidt ned for sukkeret og lidt op for krydderurterne. Her har jeg brugt rabarber (ærligt: Fra frost, men friske er selvfølgelig også et hit), lidt sukker, olie og frisk timian. Resultatet er både delikat og overraskende – perfekt til en forårsmiddag.
Når du tilbereder kartoflerne, rødløgene og cherrytomaterne, kan du hælde noget af fedt og sky fra lammet over i bradepanden. Så suger de alt det gode fra væden og fedtet, og du får den lækreste lammesmag i det hele. Et drys rosmarin, lidt salt og peber – og så passer det hele sig selv i ovnen.
Hvis du har rester af din langtidsstegte lammekølle (og det håber jeg lidt, du har), så gem dem til dagen efter. Træk kødet fra hinanden med et par gafler, og brug det i fladbrød med en myntedip eller tzatziki, eller lav en lun salat med spelt, rucola og granatæble. Det er næsten endnu bedre på dag to.
Nogle gange er det bedste, jeg ved, at skrue lidt ned for tempoet og op for smagen. Denne langtidsstegte lammekølle kræver tid – men bestemt ikke besvær. Og resultatet er værd at planlægge for!
Du kan sagtens variere både smag og tilbehør til lammekøllen.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)