Koldhævede femkornsboller med kardemomme

Femkornsboller er nemme boller - fem slags frø og kerner i én pose. Og saftig, blød krumme lavet af tre simple ingredienser: vand, mel og tid.

Knas! Jeg elsker kerner og økologi, og jeg elsker lækre boller på den lette måde. Derfor har jeg også kastet min kærlighed på langtidshævede femkornsboller. Ideelle til lange dovne dage i sommerhuset – eller bare en weekend i lavt gear derhjemme.

Koldhævede femkornsboller med kardemomme

Femkornsboller med kardemomme

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 13 minutter
Hvile- og hævetid 10 timer
Samlet 10 timer 43 minutter
Giv de første stjerner!
De dejligste sommerhusboller med masser af frø og kerner. Nyd at du har god tid – og få knasende sprøde boller til morgenmad (opskriften dur også derhjemme).
Antal: 10 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til 5-kornsblandingen skal du bruge:

  • 150 g 5-kornsblanding
  • 150 g vand

Til autolysen skal du bruge:

  • 450 g vand
  • 350 g hvedemel (protein mindst 11 %)
  • 100 g stenformalet hvedemel (sigtet)

Til dejen skal du også bruge:

  • 100 g finvalsede havregryn
  • 2 tsk kardemomme
  • 5 g gær
  • 2 tsk vand
  • 30 g aktiv surdej (eller 3 ekstra spsk vand)
  • 12 g salt

Husk også:

  • olie til skål eller condibøtte
  • evt. ekstra 5-kornsblanding til drys

Sådan gør du: 

3-6 timer før du laver dejen:

  • Bland de 150 g 5-kornsblandingen med vand. Dæk den til, og lad den trække. Opfrisk surdej, hvis du har (ellers spring over)

1/2-1 time før du laver dejen:

  • Bland hvedemel, stenformalet mel og vand, skal ikke æltes. Dæk med folie eller låg, og lad det hvile.

Dejen – senest 3 timer før din sengetid:

  • Rør gæren ud i lidt vand. Bland kerner, vand, den foreløbige dej, havregryn, kardemomme, gærgerne i hånden. Drys saltet over, og dæk med folie eller låg. Lad det stå en halv time på køkkenbordet.
  • Fold dejen 3 gange med en halv times mellemrum. Se teknikken i videoen (en anden dej, men samme teknik).
    Du kan også røre dejen på maskine, til den slipper skålen.
    YouTube video
  • Umiddelbart efter 3. stræk og fold (eller med færdigrørt dej): Smør en bøtte eller skål med olivenolie, og hæld dejen over i den. Sæt låg på, eller dæk med folie. Lad den stå en time på køkkenbordet, og sæt den i køleskabet til i morgen (8-16 timer).

Bagetid!

  • Tag dejen ud af køleskabet. Tænd ovnen på fuldt skrald, gerne varmluft, og lad den blive helt varm. Brug evt. et bagestål – det tager ca. 45 min. før sådan en fætter er gennemvarm. Ellers lad en plade stå i ovnen, så den bliver brandvarm. Sæt også en bradepande ind i bunden af ovnen.
  • Læg et stykke bagepapir klar på bordet.
  • Drys 5-kornsblanding (eller mel) ud på bordet. Skrab dejen forsigtigt ud herpå, og fold den sammen til halv størrelse med et snuptag. Skær dejen igennem på langs med en dejskraber, og skær den i passende stykker til boller. Læg dem på bagepapiret.
    Se videoen.
    YouTube video
  • Træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade (eller bagestål), og hæld vand i bradepanden, så det danner damp. Bag bollerne 13-15 minutter ved høj varme. De må gerne få farve.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Koldhævede femkornsboller med kardemomme

Nemme sommerhusboller med eller uden surdej

Hos mig er femkornsbollerne blevet indbegrebet af sommerhusboller, fordi:

  • Indkøbet er nemt: Der skal kun én pose kerner til (i stedet for fem).
  • Dejen er nem: Jeg bruger mit autolysetrick. Det er et hit for dovne bagere, der elsker brød med lækker, langtidsholdbar krumme.
  • Og når dejen har koldhævet natten over, kan du sætte knasende nybagte boller på bordet, så snart du har fået din morgendukkert (aka brusebad, når du bare bager derhjemme).

Autolyse skriver jeg lidt mere om nedenfor. Du kan også bare følge opskriften, så giver det helt sig selv.

Surdej er en mulighed, men ikke et must. Hvis du har en surdej, så brug den. Har du ikke, så bare lad tiden arbejde for dig. (Eller lav en surdej – det kan du se beskrevet her).

Hvordan former man bollerne?

Jeg har beskrevet min fremgangsmåde i opskriften, men måske er det nemmere bare at se en video. Så den får du i instruktionen (klik på det lille kamera i højre side af opskriftsfeltet, hvis du ikke kan se den). I videoen arbejder jeg med en anden dej, men metoden er præcis den samme.

Dejen i videoen er mine basic-surdejsboller.

Femkornsboller kræver tid. Men det har du vel også 🙂

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke lynboller. Du er jo i sommerhus, skal du huske. Så ting må gerne tage tid, bare du kan hænge ud i liggestolen så længe 😉

Bare begynd på dejen til femkornsbollerne dagen før, du vil bage:

  • Surdej: Hvis du vil bage med surdej, skal den friskes op fx ved middagstid. Du kan også nøjes med gær.
  • 5-kornsblanding i blød: Sæt kernerne i blød samtidig (eller lidt senere)
  • Autolyse: Bland mel og vand senest ved 16-17-tiden.
  • Så er du klar til at blande dejen inden kl. 18 og kan nå at folde den nogle gange, inden den får en lur i køleskabet natten over.
  • Du kan så bage dagen efter – enten til morgen eller hvornår det nu passer. Dejen kan sagtens stå et døgns tid.
Koldhævede femkornsboller med kardemomme

Hvad er autolyse?

Autolyse er verdens nemmeste trick til en elastisk dej og et brød med lang og lækker krumme. Det er så simpelt, at det næsten gør ondt.

Sådan lyder det – tadaaah:

Bland mel og vand, og lad det stå på køkkenbordet i 1/2 – 2 timer, inden du blander salt, surdej og gær i dejen.

Det var det.

Forklaringen er i korthed, at melet begynder at udvikle glutennetværk helt uden, du skal røre en finger. Glutennetværk er det, der giver en elastisk dej, og en elastisk dej giver den lange, smidige krumme, der nærmest er indbegrebet af en surdejsbolle.

Det sjove er – og nu bliver det lidt nørdet – at surdejen faktisk modarbejder dannelsen af glutennetværk. Eller den træder på bremsen. Derfor virker autolyse bedst og hurtigst, INDEN du tilsætter surdejen.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: