Følg med her:
Kiks med birkes og sesam – sprøde birkeskiks
I min familie har vi den fælles svaghed, at vi altid tror, hjemmebagt er bedre end købt. Og når der ikke findes en opskrift, så laver vi den.
Det kom der denne opskrift på birkeskiks ud af for mange år siden. Min søster og min mor har vist æren, og de blev hurtigt en klassiker. De er – selvfølgelig – mindre søde end dem, vi havde købt. (Sådan var min mor, og det har jeg vist arvet). Det vil dog nok være en overdrivelse at kalde dem sunde. Men altså – superlækre, både i sig selv og med fx ost, marmelade osv.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 150 g sigtemel
- 150 g hvedemel
- 150 g grahamsmel
- 1 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 3 spsk sesamfrø
- 3 spsk birkes
- 125 g smør
- 3 spsk sirup (60 g)
- 1,5 dl vand (måske lidt mere)
Husk også:
- Ekstra sesam og birkes til at rulle ud med (eller mel)
Sådan gør du:
- Hæld de tørre ingredienser ud på bordet, og smuldr smørret i dem.
- Lav så en fordybning i melblandingen, hvor du hælder sirup og 1 dl vand i. Bland forsigtigt sammen og ælt mere vand i, til du har en sammenhængende dej. Med lidt ekstra vand får du en blød dej, du kan rulle ud mellem to stykker bagepapir.
- Tænd ovnen på 170 grader.
- Rul halvdelen af dejen ud. På den lækre måde ruller du ud med sesamfrø og birkes ovenpå og nedenunder. Det er lidt bøvlet, men ser rigtig fint ud. Du kan også bare bruge mel eller rulle ud mellem to stykker bagepapir. Det er vigtigt, at kiksene bliver tynde – ellers bliver de nemt bløde.
- Stik dem ud til runde kiks, eller skær ud i passende kiksstørrelse, ca. 7 x 7 cm. Læg dem tæt på bagepapir. De trækker sig en smule sammen, når de bliver bagt.
- Bag dine kiks i ca. 18 minutter – hold øje. De skal være lysebrune. Hvis de er for lyse, er de også bløde. Opbevar dem i en tætsluttende dåse.
Andre gode kiks?
Jeg elsker at have sprøde kiks i skabet, når eftermiddagssulten banker på. De skal ikke være for søde, men de skal alligevel stille den der lidt lumske sukkertrang – på den sundere måde. Her er nogle af mine redninger: