Kiks med birkes og sesam – sprøde birkeskiks

Kiks med birkes og sesam er en lille genistreg, sprøde og fulde af knas, som kiks skal være. Lidt søde, men slet ikke som småkager.

I min familie har vi den fælles svaghed, at vi altid tror, hjemmebagt er bedre end købt. Og når der ikke findes en opskrift, så laver vi den.

Det kom der denne opskrift på birkeskiks ud af for mange år siden. Min søster og min mor har vist æren, og de blev hurtigt en klassiker. De er – selvfølgelig – mindre søde end dem, vi havde købt. (Sådan var min mor, og det har jeg vist arvet). Det vil dog nok være en overdrivelse at kalde dem sunde. Men altså – superlækre, både i sig selv og med fx ost, marmelade osv.

Kiks med birkes og sesam - sprøde birkeskiks

Kiks med birkes og sesam – sprøde birkeskiks

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 18 minutter
Samlet 48 minutter
Giv de første stjerner!

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 150 g sigtemel
  • 150 g hvedemel
  • 150 g grahamsmel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 3 spsk sesamfrø
  • 3 spsk birkes
  • 125 g smør
  • 3 spsk sirup (60 g)
  • 1,5 dl vand (måske lidt mere)

Husk også:

  • Ekstra sesam og birkes til at rulle ud med (eller mel)

Sådan gør du: 

  • Hæld de tørre ingredienser ud på bordet, og smuldr smørret i dem.
  • Lav så en fordybning i melblandingen, hvor du hælder sirup og 1 dl vand i. Bland forsigtigt sammen og ælt mere vand i, til du har en sammenhængende dej. Med lidt ekstra vand får du en blød dej, du kan rulle ud mellem to stykker bagepapir.
  • Tænd ovnen på 170 grader.
  • Rul halvdelen af dejen ud. På den lækre måde ruller du ud med sesamfrø og birkes ovenpå og nedenunder. Det er lidt bøvlet, men ser rigtig fint ud. Du kan også bare bruge mel eller rulle ud mellem to stykker bagepapir. Det er vigtigt, at kiksene bliver tynde – ellers bliver de nemt bløde.
  • Stik dem ud til runde kiks, eller skær ud i passende kiksstørrelse, ca. 7 x 7 cm. Læg dem tæt på bagepapir. De trækker sig en smule sammen, når de bliver bagt.
  • Bag dine kiks i ca. 18 minutter – hold øje. De skal være lysebrune. Hvis de er for lyse, er de også bløde. Opbevar dem i en tætsluttende dåse.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Kiks med birkes og sesam – sprøde birkeskiks

Andre gode kiks?

Jeg elsker at have sprøde kiks i skabet, når eftermiddagssulten banker på. De skal ikke være for søde, men de skal alligevel stille den der lidt lumske sukkertrang – på den sundere måde. Her er nogle af mine redninger:

Gulerodskiks med knas og kerner
De sprøde, sukkerfri kiks er en rigtig god snack når som helst – og meget populær til et ostebord.
Gå til opskrift
Gulerodskiks med knas, kanel og kerner - glutenfri kiks
Hjemmelavet knækbrød med kerner og røde linser
Knækbrød med kerner og linser er en knasende sprød snack, der både mætter og nærer. Perfekt til ulvetimen, til dip eller ost.
Gå til opskrift
Knækbrød med kerner og røde linser
Glutenfri havrekiks – helt uden mel!
Hjemme hos os spiser vi de her havrekiks som dessert – i stedet for en småkage. De er kun en smule søde, men mætter alligevel den søde tand.
Gå til opskrift
Glutenfri havrekiks - lynhurtig snack uden mel!

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: