Følg med her:
Hummus med søde kartofler – mexican style
En god hummus, hvis du har en rest søde kartofler
Mine variationer over hummus opstår tit, fordi jeg har en rest af noget andet. Her var det bagte søde kartofler, som jeg havde lavet en hel ovn fuld af. Så var der til mange retter. En af dem blev hummus med søde kartofler.
Jeg synes, de sødlige kartofler kan noget med det mere spicy mexicanske køkken. Så jeg har krydret min hummus med chili, paprika, spidskommen, oregano og lime. Hvidløg, selvfølgelig. Hvis du er til røget paprika, er det også oplagt.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 240 g kikærter (tilberedte)
- 200 g sød kartoffel (tilberedt)
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk limesaft
- ¼ tsk chiliflager
- ½ tsk paprika
- ½ tsk røget paprika (evt.)
- ½ tsk stødt spidskommen
- ½ tsk tørret oregano
- ¼ tsk salt
Server med fx:
- tortilla chips
- mexicansk tomatsalsa (opskrift )
Sådan gør du:
- Hvis du ikke har tilberedte søde kartofler: Skur eller skræl dem, skær dem i tern, og kog dem i letsaltet vand ca. 10 minutter. Køl af (gem lidt af vandet).
- Dræn kikærterne. Pil hvidløg, og skær i tynde skiver.
- Blend alle ingredienser. Brug din foodprocessor, hvis du har en. Ellers er en stavblender og en stor skål ikke så tosset.
- Smag til! Balancen med lime og salt er vigtig. Din hummus skal være helt blød og klistret. Hvis den er for tør, kan du tilsætte ekstra vand fra de søde kartofler.
- Server afkølet med tortilla chips og evt. tomatsalsa
Muttis tips
Ekstra smooth hummus – kog kikærterne selv
Hvis du er vild med den helt glatte hummus, så kog dine kikærter selv. Så kan du nemlig bruge hummus-tricket:
- Tilsæt 1 tsk natron til det vand, du lægger kikærterne i blød i. Så bliver skallerne helt bløde. Og du behøver kun at koge dine kikærter knap 1 time for at få den cremede konsistens.
- Hvis du har glemt natron, da du satte i blød – så put det i kogevandet. Det virker også.
Hvis du ikke har lyst til natron, så hjælper det at koge kikærterne længe. Du kan se på dem, når de er ved at koge ud. Det tager måske halvanden time eller mere.
Kogte eller bagte søde kartofler i humussen?
Kan du også bruge bagte søde kartofler i opskriften? Ja, det kan du sagtens. Både hele og halve eller bagt i tern. Hvis jeg bager dem hele, smutter jeg skindet af dem. Men hvis jeg bager dem i tern uden at skrælle dem først, så bruger jeg bare det hele. Det giver lidt ekstra tekstur.
De bagte søde kartofler indeholder selvfølgelig lidt mindre væde, så det kan være, du skal være lidt mere rundhåndet med ekstra vand. Men de smager virkelig godt. Det er bare hurtigere at koge de søde kartofler i tern – derfor er det det, jeg foreslår i opskriften her.
Hvad kan du bruge hummus med søde kartofler til?
Du kan bruge søde kartofler hummus til alt det, du ellers også bruger hummus til. For eksempel:
- I en sandwich(bolle)
- På mexicanske vafler
- På spinatvafler
- På ristet rubrød – evt. top op med avocado
- Og så passer den perfekt i en mexi bowl
Hvordan kan jeg tilberede søde kartofler?
Det er vigtigt, at de søde kartofler i din hummus er helt møre. Det kan de blive på flere måder – og mit bedste råd er, at du tilbereder flere, end du skal bruge. For de er også gode i en gryderet, en tærte, en suppe, en bowl, en salat … eller bare som tilbehør til din aftensmad. Sådan kan du gøre:
- Halve søde kartofler bagt ovn: Skær dem i halve, giv dem olie på skærefladen og vend den nedad på bagepapir på bagepladen. Bag dem
- Søde kartofler i tern i ovn: Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i tern på ca. 2 * 2 cm. Vend dem i olie, salt og peber, og bag dem ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter.
- Søde kartofler kogt i gryde: Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i tern på ca. 2 * 2 cm. Kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter.
- Søde kartofler på pande: Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i tern på ca. 2 * 2 cm . Steg dem i olie ved middelvarme. Vend rundt undervejs – det tager ca. 15 minutter.