Græskarbrød – fint stjernebrød med persillepesto

Mit græskarbrød må være drattet direkte ned fra himlen. Sådan en fin stjerne, så sjov at lave - og fyldt med smag og duft.

Mit græskarbrød må være drattet direkte ned fra himlen. Sådan en fin stjerne, så sjov at lave – og fyldt med smag og duft. En dejligt madbrød i græskarsæsonen. Og måske til jul?

Et lidt sjovere græskarbrød

Der går nærmest ikke en uge, uden jeg slæber græskar med hjem i en eller anden udgave, og nogle af dem ender som græskarmos – fx til græskarvafler. Men hvorfor ikke også i brød? Farven er ikke til at stå for, og jeg tænkte, at græskar sikkert tilfører brødet både fugt og smag oveni. Perfekt til et bageprojekt i den oktoberweekend, hvor efteråret pludselig meldte sin ankomst.

Vi skulle have suppe, og højbedet struttede stadig af persille. Og så var der den rest græskarmos. (Hvis du ikke har, så se tip under opskriften). Det blev til et græskarbrød i den fine stjernefacon 🙂

Måske også et hit, hvis du skal have suppe i juletiden?

Græskarbrød - fint stjernebrød med persillepesto

Græskarbrød – smukt madbrød med pesto

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 8 timer
Giv de første stjerner!
Et smukt stjernebrød – måske til jul, måske til suppe, måske bare fordi. Du får et skønt og fugtigt græskarbrød, krydret med persillepesto.
Antal: 1 brød

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til dejen skal du bruge:

  • 175 g græskarmos (se tip under opskriften)
  • 2,5 dl mælk
  • 10 g gær
  • 1 æg (sammenpisket – delt i to)
  • 5 g salt
  • 75 g olivenolie
  • 500 g ølandshvede, sigtet (eller alm. hvedemel)

Til persillepestoen skal du bruge:

  • 1 dl olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 bundt persille (jeg brugte kruspersille)
  • 1 dl revet parmesan
  • ¼ tsk salt

Sådan gør du: 

  • Start med at lave græskarmosen, hvis du ikke har. Se flere fremgangsmåder nedenfor.

Sådan laver du dejen klar:

  • Opløs gæren i mælken, tilsæt det halve af det sammenpiskede æg – og de øvrige ingredienser. Hold lidt mel tilbage. Dejen skal ikke blive for fast. Dæk så dejen med et låg eller en opklippet frysepose – og stil den køligt 8-12 timer. (Har du travlt? Brug 30 g gær, og stil dejen lunt et par timer, til den er synligt hævet).

Sådan laver du persillepestoen:

  • Skyl og tør persillen grundigt. Pil hvidløget og skær det i tynde skiver. Skær også parmesan i tynde skiver. Blend så pestoen, til den er jævn.

Når dejen har hævet (instruktionen passer til ét brød):

  • Form stjernen:
    Del dejen op i 4 lige store stykker.
    Tril dem runde, og rul dem ud til cirkler, ca. 25-27 cm i diameter.
    Læg en cirkel på bagepapir på en plade.
    Smør 1/3 af persillepestoen jævnt ud på den.
    Læg så lag af skiftevis dej og pesto, og slut af med den sidste dejcirkel – uden pesto øverst.
    Hvis du ikke er tilfreds med faconen, så læg en stor tallerken over med bunden opad, og skær dejstablen til, så den bliver helt rund.
    Sæt nu et glas på hovedet lige midt i cirklen. Tryk glasset lidt ned, så det sætter et mærke.
    Tag en skarp kniv, og skær igennem alle 4 lag fra markeringen og ud – så du har 4 lige store stykker.
    Halver de 4, så du får 8.
    Halver de 8, så du får 16. De 16 baner bliver til 8 stjernespidser.
    Sno banerne 1 1/4 omgang rundt, væk fra hinanden. Saml enderne grundigt.
  • Lad brødet efterhæve en lille times tid, og tænd ovnen på 180 grader varmluft. Pensl stjernen med resten af det sammenpiskede æg.
  • Bag stjernen i ca. 20 minutter, til den er smukt gylden. Lad den køle lidt af på en bagerist, før du serverer. Stjernen kan også lunes igen før spisetid, hvis det passer bedst.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip: Sådan laver du græskarmos

Du får to metoder – den hurtige og den langsommere:

  • Den hurtige: I gryde. Skræl dit græskar (hokkaido skal ikke skrælles), og skær det i grove tern. Dæk dem med vand i en gryde, og kog dem 15-20 minutter, til de er møre. Dræn vandet fra, og blend med en stavblender.
  • Den langsommere: I ovn: Skær en butternut squash midt over på langs (eller et hokkaido i kvarte). Fjern kernerne, og pensl med olivenolie. Bag det i ovnen ved 200 grader i 25-35 minutter, til det er helt mørt. Skrab kødet fra skallen med en ske, mos med en gaffel, eller blend det med fx en stavblender. Voilá.

Hvis du laver græskarmos i ovn, kan du evt. skære noget af græskarret i både og bruge dem i til en forret, i tærte eller i en gryderet.

Jeg gemmer græskarmosen i små portioner i fryseren, så jeg kan være lidt spontan med den.

Tip: Du kan fryse græskarbrødet

Indrømmet, det er en stor fætter at få bakset ned i fryseren, men den kan sagtens tåle det. Hvis der bliver en rest, er det også praktisk. Den holder sig fint i 3 måneder ved -18 grader.

Lad brødet tø op på køkkenbordet, og varm det umiddelbart før spisetid. Giv det 5-10 minutter ved 200 grader.

Græskarbrød - fint stjernebrød med persillepesto

Koldhævet og groft madbrød …

Mit madbrød med græskar har fået et par af mine klassiske features:

  • Jeg bager det med sigtet ølandshvede. Giver lidt ekstra bid, men du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel.
  • Jeg har ladet dejen koldhæve – derfor kun 10 g gær. Du kan sagtens give den 30 g gær og bare lade den hæve lunt et par timer.
Græskarbrød - fint stjernebrød med persillepesto
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: