Følg med her:
Galette med squash, hytteost og laks
Galette med squash, hytteost og laks er en rigtig forårsret, du kan lave hele året. Et let og lækkert måltid til frokost eller aften.

Opskrift på nem galette med squash
Der er noget med nye grønsager, forårsfornemmelser og laks, ikke? Det var i hvert fald anledningen, da jeg fandt på at bage med galette med hytteost og toppe den med både grillet squash og varmtrøget laks.
Nu siger jeg forår, men jeg snød alligevel lidt og grillede de tynde skiver squash på min grillpande og ikke udenfor på grillen. Men jeg lover, at jeg bruger grillen til sommer!
Alt i alt får du en lidt rustik galette, der smager af forår (hele året) – og den er klar på under en time. Perfekt til frokost eller aftensmad. Bare server en salat til.
Du kan naturligvis sagtens lave galetten vegetarisk, uden laks.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 100 g smør
- 200 g mel (jeg bruger stenformalet, sigtet mel)
- salt
- 1 dl yoghurt naturel
Til fyldet skal du bruge:
- 200 g hytteost
- 2 æg
- ½ tsk tørret rosmarin
- salt og friskkværnet peber
- 1 bundt forårsløg
- olivenolie (til panden, evt.)
- 2 squash (ca. 500 g)
- 50 g parmesan
- 1 citron (økologisk)
- olivenolie
- flagesalt
- balsamico glaze (valgfrit)
- 20 g pinjekerner
- 125 g varmtrøget laks (valgfrit)
Sådan gør du:
Start med bunden:
- Gør et stykke bagepapir klar – læg det evt. i en tærteform af metal eller en tærtering.
- Til galette-dejen: Smuldr smørret i mel og salt. Saml dejen hurtigt med yoghurt, og rul den ud til en cirkel, ca. 35 cm i diameter. Placer den på bagepapiret, og sæt den i køleskabet, hvis der er plads. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Så til fyldet:
- Rør hytteost og æg sammen, og krydr med rosmarin, salt og peber. Riv parmesanosten, og sæt til side.
- Trim forårsløg for bund, rødder og triste ender.
- Varm en grill eller grillpande godt op, og steg forårsløgene, til de hele har fået de karakteristiske grillstriber. Skær dem i ca. 5 cm lange stykker.Tip: Måske skal du give panden/grillen lidt olie.
- Fordel hytteostfyldet på dejen, og hold god afstand til kanten af dejen. Fordel forårsløg over, og drys med parmesanosten.
- Fold kanten lidt ind over fyldet.
- Bag galetten i ca. 30 minutter, til den er gylden på toppen.
- Imens: Skyl squash, og brug en tyndskræller til at skære dem i tynde skiver på langs.
- Steg squashstrimlerne på grillpanden, til de har taget lidt farve. De skal evt. have lidt olie undervejs.
- Rist pinjekernerne på en tør pande.
- Når galetten er færdig: Fordel squashstrimlerne ovenpå, riv lidt citronskal og parmesanost over, dryp evt. med balsamico glaze, og drys med ristede pinjekerner.
- Fordel varmrøget laks på toppen – hvis du bruger det.
Tilbehør til galetten
En galette med squash kalder på salat – det kan vi nok blive enige om? Også selvom den næsten har en salat på toppen.
Jeg ville vælge en enkel salat i fransk stil, en salat med asparges i sæsonen eller frisk kålsalat. Her får du et par forslag:



Galette med squash – eller andre grønne sager
Faktisk kan du bruge bunden med hytteostfyldet som basis for mange variationer af galette. I stedet for de grillede squashstrimler kan du toppe den op med sæsonens grønt, enten tilberedt eller helt friskt. Jeg kunne for eksempel finde på at bruge grillede asparges, grillede aubergineskiver, ristede svampe eller friske tomater med klippede krydderurter.

Kan man fryse en galette med squash?
Hvis der bliver en rest, hvad gør du så med den?
Det virker måske lidt uvant at fryse en galette med løst fyld ovenpå, men det kan du sagtens gøre. Vi var kun to til måltidet, så jeg frøs resten ned i passende portioner. De krøllede lange bånd af squash blev nok lidt mere flade i det, men galetten kunne sagtens varmes op igen og smagte lige dejligt. Laksen pillede jeg af og spiste til frokost – så galetten blev serveret uden laks, da den blev hentet frem fra frys.
Du kan opbevare en evt. rest i fryseren (-18 grader) i 2-3 måneder. I køleskabet kan den holde sig 3-4 dage. Laksen kan fryses med, men du kan også bare hapse den ovenaf og bruge den på et stykke rugbrød i morgen.