Følg med her:
Nem chokoladekage med appelsin og nødder
Chokoladekage med appelsin er min yndlingsfortolkning af chokoladekage. Her får du en virkelig nem opskrift på chokoladekage, der bare har fået en lille twist med appelsin og nødder.
Du kan også bage kagen på grill som en sommerdessert. Se længere nede.
En nem chokoladekage – ta’ den med!
Faktisk er chokoladekage noget af det nemmeste at bage – hvis man altså har en god opskrift. Rent teknisk er det ikke den store udfordring, og selv toppingen er enkel: Hakkede nødder og rørsukker. Så behøver kagen nemlig ikke hverken frosting eller glasur eller andet. Og det kan jo være praktisk, hvis kagen skal transporteres fx med i skole eller på arbejde.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til chokoladekagen skal du bruge:
- 75 g hasselnødder
- 2 appelsiner, øko (fintrevet skal + 1,5 dl saft)
- 200 g mel
- 50 g bagekakao
- 1,5 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 1,5 tsk vaniljesukker
- ½ tsk fint salt
- 1,5 dl vegetabilsk olie (fx raps (135 g))
- 160 g rørsukker
- 100 g farin
- 2 æg (stuetemperatur)
- 1 dl yoghurt naturel (eller creme fraiche, stuetemperatur)
- 2 spsk rørsukker ( til drys)
Sådan gør du:
- Sørg for, at alle ingredienser har stuetemperatur først.
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Fordel halvdelen af nødderne på en bageplade, og sæt dem ind – giv dem 10-15 minutter.
- Beklæd en springform med bagepapir, eller smør den grundigt med smør.
- Riv skallen af appelsinerne, og pres saften af dem.
- Sigt mel, kakao, bagepulver, natron, vaniljesukker og salt sammen.
- Pisk olie, rørsukker og farin sammen.
- Tilsæt æg og yoghurt. Pisk kort, til dejen er jævn.
- Hak de ovnristede nødder groft, og vend dem i dejen. Hak resten af nødderne groft, og sæt til side.
- Hæld dejen over i springformen. Drys med med de u-ristede nødder og med det ekstra rørsukker til sidst.
- Bag chokoladekagen i 60 minutter – og tjek så, at den er gennembagt: Stik en tandstikker af træ i kagen. Hvis der følger dej med op, skal den have 5-10 minutter mere – ellers er den klar. Tag så kagen ud, sæt den på en bagerist, og løsn ringen omkring den. Efter 5 minutter kan du frigøre kagen helt og lade den køle af.
Muttis tips
- Olie eller smør?
- Flere chokoladekager
- Alternativ topping
- Andre smags-hacks
- Chokoladekage på grill
- Undgå buet top med et bagebælte
Olie giver en svampet chokoladekage
Jeg har gjort mig umage for at bage en kage, der holder sig fugtig og lækker i flere dage. Hvis du nu har lovet at tage kage med på job eller i skole, er der jo ikke sikkert, du har lyst til at stå tidligt op. Så kan du bare bage den dagen i forvejen. Det kan du, fordi:
- Chokoladekagen er uden smør – den bliver bagt med olie i stedet. Det er med til at give en svampet konsistens.
- Kagen indeholder også creme fraiche, der er med til at holde den fugtig i flere dage. Hvis du ikke har creme fraiche, kan du også bruge fx yoghurt naturel, skyr eller tykmælk.
Vild med chokoladekage – så prøv også …
… en chokolade-drømmekage! Eller en chokolade-lagkage 🙂 Bare klik på billederne og find opskrifterne:
Kan man give chokoladekagen noget andet på toppen?
Selvfølgelig kan man det. Prøv fx:
- Almindelig chokoladeglasur: Vand, flormelis, kakao.
- Appelsinglasur: Appelsinsaft og -skal + flormelis.
- Kaffeglasur: Espresso (eller frysetørret kaffe + kogende vand) rørt op med flormelis.
- Chokoladeganache. Smelt 100 g mørk chokolade med 2 spsk smør og 2 spsk kogende vand – rør, til den er glat.
- Hakkede nødder og perlesukker. Drys det over dejen, inden du sætter den i ovnen.
Kan man også twiste chokoladekagen med andre ting?
Jada.
Har du ingen appelsinsaft? Brug rigtig stærk, afkølet kaffe i stedet og udelad appelsinskal! Nok mest for voksne.
Har du mørk chokolade i skuffen? Hak 100 g og tilsæt i dejen. Ikke dårligt. Du kan også bruge chokolade med smag – fx appelsin, lakrids eller saltkaramel …
Bag chokoladekage på grill – en skøn sommerdessert
Chokoladekage er også en nem dessert om sommeren – med en kugle is og friske bær ved siden af. Sådan gør du:
- Forbered en folieform eller en støbejernsform ved at beklæde den med bagepapir.
- Varm grillen op ved indirekte varme til 190-200 grader (hvis du kan styre temperaturen lavere, er det også fint, ned til 160 grader – det giver bare længere bagetid).
- Bag chokoladekagen ved indirekte varme i ca. 50 minutter. Tjek med et grillspyd eller andet, at kagen er gennembagt.
Og OBS – hvis det ikke er sæson for appelsin i dejen, kan du prøve med citronskal og citronsaft. Eller bare erstatte appelsinsaften med vand.
Hvilken kakao til chokoladekage?
Man kan godt mene, det er lidt snyd at kalde det en chokoladekage, når den er bagt med kakao.
Men!
Ikke når det er en god kakao, faktisk den bedste kakao, man kan opdrive, hvis du spørger mig: Callebauts kakaopulver, der er presset fra den fineste belgiske chokolade. Det kan du faktisk smage! Og kakaopulveret er fantastisk i alt, du ellers kan finde på at putte kakao i. Siger det bare. Et kilo er ikke for meget.
Jeg ved godt, kakao fås billigere, men tro mig, du bliver glad, hver gang du finder det i skabet.
Brug bagebælte og undgå buet top!
Når man bager i en metalform, bliver kagen bagt først i kanten – og det betyder, at kagen stopper med at hæve her, mens den fortsætter med at hæve i midten. Resultatet er, at den får et buet top midt på.
Hvis du hellere vil have en kage, der er ca. lige høj over det hele, kan du bruge et bagebælte. I mit tilfælde var det bare et viskestykke, jeg foldede, så det passede til højden på springformen, gjorde det vådt, og vred det op. Det bandt jeg om springformen med en snor, viklet et par gange rundt.
Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten, så hele kagen kan hæve mere harmonisk. Jeg anbefaler, at du fjerner bagebæltet efter ca. en halv time, så du er sikker på, kagen bliver gennembagt i kanten.
Når du bruger bagebælte, får kagen typisk lidt længere bagetid. Så husk at tjekke, at kagen er gennembagt, også i kanten.
Nu-tager-jeg-revanche-chokoladekage
Fås der overhovedet en mere klassisk kage end en chokoladekage?
Det tror jeg ikke. Men jeg kan afsløre, at der nærmest aldrig blev bagt chokoladekage i mit barndomshjem, for min far var ikke så vild med chokolade.
What!
Altså, jo, ren mørk chokolade (og det har jeg arvet), men ikke som chokolade i kage. Så ingen brownies, ingen chokoladekage, ingen Sachertorte. Hvis han skulle bestemme. Det er jo nærmest omsorgssvigt.
Heldigvis har man jo lov at være lidt kreativ, og nu var det ikke min far, der stod mest i køkkenet, da jeg var lille. Så sammen med min mor lykkedes det at snige denne her opskrift indenfor. Og når min far nu ikke var liebhaver, var der bare så meget desto mere til os andre.
Jeg tror, min mor fandt opskriften på et opskriftskort i en eller anden klub engang, men jeg må nok indrømme, at jeg har lavet en del om på den siden. Ideen var en chokoladekage med appelsin, og det har jeg holdt fast i. En chokoladekage med både appelsinsaft og appelsinskal.
Men generelt har jeg fået alt for lidt chokoladekage i mit liv, så nu tager jeg revanche.