Følg med her:
Biscotti med mandler og citron – sprøde biscotti
Biscotti er italiensk for en dobbeltbagt småkage, typisk med mandler. Her får du dem også med aromatisk citronskal. Så mine biscotti med mandler har det hele. Næsten. Det eneste, de mangler, hvis du spørger mig, er nemlig en kop espresso at dyppe i. En italiener vil måske sige Vin Santo.
De er gode, når man køber dem, men tro mig: Endnu bedre, når du bager dem selv.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 citroner (økologiske, skallen)
- 250 g mel
- 250 g rørsukker
- 2 tsk bagepulver
- 3 æg
- 400 g mandler
- mel til bordet
Sådan gør du:
- Riv først citronskal. Bland så mel, sukker og bagepulver. Tilsæt revet citronskal og æg, og rør dejen jævn. Det er lidt sejt, men undlad at bruge fingrene.
- Hak mandlerne groft, tilsæt dem og rør, til de er fordelt.
- Drys mel på bordet, og skrab dejen ud på melet. Vend den hurtigt rundt, så den er dækket af mel på alle sider, og du kan arbejde med den. Ikke ælte 🙂
- Gør to plader klar med bagepapir. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Del dejen i 4 stykker, og rul dem hurtigt ud til stænger, der passer i bagepladens længde. Læg to på hver plade, og bag dem i ca. 20 minutter, til de er lidt lysebrune.
- Læg stængerne på en rist i 5-10 minutter, og skru ned til 150 grader i ovnen.
- Skær stængerne i skiver på skrå med en skarp brødkniv. Læg dem tilbage på bagepapiret med skærefladen op/ned. Læg dem bare helt tæt. Bag dem anden gang i ca. 15 minutter. Hold øje – de skal blive lysebrune, men endelig ikke mørke.
- Lad dem køle helt af på en bagerist, og server med en god kop kaffe!
Biscotti med mandler – men uden smør
Der er slet ikke fedtstof i mine biscotti, og det er der flere fordele ved: De bliver megasprøde. De bliver ikke bløde efter nogle dage. I det hele taget holder de længe, fordi der er ikke er fedtstof , der kan blive harsk.
Server dine biscotti med en god kop stærk kaffe – eller måske dyppet i et glas Vin Santo?
Andre gode biscotti …
De italienske biscotti er et hit. Så måske kunne du også være til …
Tips til, hvordan du bager biscotti
- Smag og krydring: Jeg bager mine biscotti blot med mandler (der smager ristede og skønt, når de er dobbeltbagte) og citronskal. Du kan supplere med 1 tsk vaniljesukker, hvis du har lyst.
- Mandlerne: De skal ikke smuttes. Hurra!
- Teknik: Dejen er klistret. Meget klistret. Så brug hænderne så lidt og så hurtigt som muligt.
- Bagning: Biscotti skal bages to gange – først i lange stænger ved 180 grader varmluft. Bagefter skåret op, hvor du rister dem ved 150 grader, til de er sprøde. Vær opmærksom på, at der skal være god plads mellem stængerne ved første bagning, fordi de flyder ud.
- Pensling: Jeg pensler aldrig mine biscotti. Men du kan pensle med æg før første bagning, hvis du gerne vil have en blank overflade.
Biscotti med mandler – en god hjemmebagt værtsgave
Jeg bruger tit mine biscotti som en lille hjemmelavet gave , når vi er inviteret ud. Bare i en pose eller et glas – og en lille sløjfe på. Voila. Det har jeg ikke fået nogen klager over – endnu da.
Hvad betyder biscotti?
Ja, det har jeg selvfølgelig googlet, og svaret er egentlig ret logisk. Det stammer fra latin ‘biscoctus’, som betyder dobbelt-bagt (bis-coctus). Og det er de jo. Måske bemærker du også slægtskabet med det engelske biscuits.
På nutidigt italiensk betyder biscotti bare småkage, og hvis man vil være lidt mere specifik i Italien, skal man sige cantuccini. Men i Danmark går det fint med biscotti.
Hej, god opskrift, meget nem. Jeg bruger mere citron og dutter massen i strimler på bagepladen i stedet at for at kæmpe med at lave strimler med i mel mv.
Hej Elisabet, tak for din kommentar! Mere citron, det lyder godt. Jeg enes efterhånden godt med at rulle den meget løst i melet, men en alternativ fremgangsmåde, det kan man altid bruge 🙂 Kh Bodil
Sååå lækre Biscotti!! Og mega nemme at lave. Jeg brugte min Mano de Budda som er en citron art, finger lign, deraf navnet. Den indeholder kun citronskal, ingen saft. Så mine Biscotti smagte meget af citron, herligt!!
Tak for opskrift Mutti
Mvh Lene
Sååå dejlig kommentar, tusind tak Lene! Og da genialt med en citron, der nærmest kun har skal – når det er det, man skal bruge. Skønt du kan bruge opskriften, det varmer 🙂
Kh Bodil
Hej
Lyder lækkert – de skal prøves
Men er lidt i tvivl om hvad du mener med råsukker
– kan jeg bruge rørsukker???
Mvh Lene
Hej Lene, godt med en opmærksom læser! Jeg mener da rørsukker, jo. Rigtig god fornøjelse (og så vil jeg hygge mig med at rette i opskriften). Kh Bodil
Hej
Super – kan de også fryses ned som dej
Eller holder de sig fint bagt et stykke tid?
Mvh Lene
Hm, jeg tror ikke, jeg ville fryse dem ned som dej. Der er noget med rå æg og fryser, der ikke spiller. Men de holder sig sprøde længe, bare du pakker dem lufttæt, bedst i plasticpose. Kh Bodil
Super nemt.. jeg har forsøgt med hasselnød/mandel da jeg ikke havde nok mandler.
Spændt på resultat ?
Hej Mette, tak for din kommentar 🙂 Nu er dine biscotti forhåbentlig for længst færdige – jeg håber, du er godt tilfreds. Jeg vil bestemt mene, du sagtens kan mixe eller udskifte. Smagen er en anden, men afgjort også god! Kh Bodil
Det er nogle fantastiske Biscotti😊👍🏻. Men hvor er ovnen også bare vigtig. Jeg har bagt dem både herhjemme og i Italien i vores hus der. Og ovnen i Italien brænder dem, hvis jeg bager efter graderne i opskriften, og jeg synes mandlerne får en mærkelig smag. Jeg har skruet ned til 170 grader og brugt almindelig ovn, men det gør ikke ret meget forskel. Hvor langt tænker du at jeg kan gå ned i grader?
Venlig hilsen
Bettina
Hej Bettina, tak for din søde kommentar. Det lyder som om, din italienske ovn ikke har helt styr på sin temperatur, og det er svært at gætte på, hvor meget den skyder ved siden af. Det bedste vil være at tage et ovntermometer med derned og teste. Hvis det ikke er muligt, må du prøve dig lidt frem, som du sikkert allerede forsøger … Jeg vil sige, at småkager (og altså biscotti) fint kan bages ved 160 grader (varmluft) og tørres ved 125 – men det hjælper jo ikke så meget, hvis ovnens indbyggede termometer ikke passer. Desværre! Håber du får løst mysteriet 🙂 Kh Bodil