Følg med her:
Biscotti med kardemomme – Jyttes kardemommebrød
For mig findes der ikke en småkage som Jyttes biscotti med kardemomme. Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. En sprød småkage, dobbeltbagt – deraf navnet – og med liflig smag af både kardemomme og de lidt ristede mandler.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 100 g grofthakkede mandler
- 200 g smør
- 200 g rørsukker
- 400 g hvedemel (evt. heraf 50 g grahamsmel)
- 2 tsk bagepulver
- 2,5 tsk stødt kardemomme
- 2 æg
Sådan gør du:
- Hak mandlerne groft.
- Smuldr smørret i rørsukker, mel, bagepulver og kardemomme.
- Lav en lille fordybning i smulderet, og slå æg ud her. Tilsæt mandler, og ælt dejen hurtigt sammen.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Dej dejen i 6 lige store stykker, og rul dem til stænger på længde med dine bageplader. Læg 3 stænger på hver plade.
- Bag dem i ca. 12 minutter, til de tager lidt farve. Når du bager med varmluft, kan du bage begge plader på én gang.
- Tag dem ud, lad dem køle af ca. 5 minutter, evt. på en bagerist. Skær dem så i skrå skiver med en skarp brødkniv. Skru ovnen ned til 160 grader.
- Læg skiverne med skærefladen op/ned på bagepapiret igen, og rist dem i ovnen ca. 10 minutter. Hold øje. De skal blive lysebrune. Og det er så ærgerligt, hvis de får for meget …
Når jeg også kalder dem Jyttes kardemommebrød, er det fordi, det er Jyttes opskrift. Og Jytte har jeg kendt, siden jeg var 7 år. Jeg har besøgt hende på den anden side af jorden, da hun boede der, og hun har været næsten-nabo i over 10 år. Så hun har en helt særlig plads i mit hjerte. Ikke kun på grund af småkagerne.
Sådan elsker jeg biscotti med kardemomme
Men for mig minder kardemomme-biscottierne nu allermest om te på Jyttes og Svends terrasse i Slettestrand. Fast sommertradition. Opskriften fik jeg endelig fat i i 1999 – og nu, hvor Jytte ikke er længere, lever hun videre i mine sommerminder. Også hver gang jeg bager hendes biscotti med kardemomme. Siden har jeg tunet dem med lidt ekstra kardemomme og mandler, men det tror jeg nu nok, Jytte ville tilgive.
Lige som alle mulige andre slags biscotti er de rigtig gode at ha’ på lager til en sød tand, en kop te eller kaffe. Og gæster.