Følg med her:
Bananbrød med valnødder – sukkerfrit
Bananbrød med valnødder lyder næsten sundt, men det er altså en tilsnigelse. Sukker er sukker, uanset om det kommer fra dadler, bananer eller en pose fra supermarkedet.
Men sukker fra bananer og dadler kommer med mere smag. Og så har jeg givet bananbrødet noget fuldkornsmel i stedet for hvidt mel. Det giver lidt ekstra fibre, mineraler og den slags. Mere bid og smag. Men altså – sundt er nok en overdrivelse. Bananbrød er ikke et brød, det er en kage.
Til gengæld smager den også sødt og dejligt!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 200 g dadler (tørrede, eller 150 g farin)
- 1 dl kogende vand
- 3 bananer (gerne overmodne)
- 50 g valnødder
- 60 g smør (stuetemperatur)
- 2 æg (stuetemperatur)
- 1,5 tsk kardemomme (eller kanel)
- 275 g fuldkornsmel
- ½ tsk fint salt
- 1,5 tsk bagepulver
- ekstra valnødder til pynt
Sådan gør du:
- Fjern sten fra dadlerne, og læg dem i en skål. Hæld det kogende vand over, og lad det trække mindst 10 minutter.Hvis du bruger farin, skal det ikke i blød! Gå direkte videre.
- Gør en brødform klar – enten smør den indvendigt med smør eller beklæd den med bagepapir.
- Mos bananerne, og hak nødderne. Husk at gemme nogen fine halve nødder til pynt.
- Blend dadler og vand til en jævn masse.
- Tænd ovnen på 150 grader.
- Pisk nu smør med dadler (eller sukker – i så fald vent med vandet).
- Hæld de øvrige ingredienser i din skål (også det lunkne vand, hvis du bruger sukker), og bland dejen hurtigt sammen. Hæld den op i formen, glat den lidt ud og pynt med halve valnødder.
- Bag dit bananbrød i ca. 1 time. Test om det er færdigt ved at stikke en strikkepind (hvis du har), en tandstikker eller en tynd gaffel i kagen: Hænger dejen ved, skal det bage lidt længere – eller skal det ud og afkøle på en bagerist.
- Server lune skiver bananbrød med koldt smør. Med te. Med kaffe. Med kakao. Eller hvad du nu syn’s.
Bananbrød med dadler eller sukker
Men hvis du er brændt inde med et bundt bananer, der er på det sidste – kort sagt overmodne – så er de virkelig godt brugt i det amerikanske bananbrød. Jeg var så heldig at få foræret en pose friske valnødder også, og så var der ikke meget at betænke sig på.
Forresten, hvis du ikke orker det med dadlerne, kan du skifte dem ud med 150 g brun farin, der har en god kraftig smag – eller hvis du synes: Almindeligt sukker.
Og hvis du er til det: Husk smør på!
Tip om bagepulver
Når du bager kager med bagepulver, behøver du ikke vente på, ovnen bliver varm først. Men hvis du sætter i kold ovn, skal du lægge ca. 10 minutter til bagetiden.
Hvis du elsker kager med banan …
Så var det måske også værd at tjekke:
- Efterårsversionen med græskar og appelsin
- Eller forårskagen med gulerødder og citron (og lækker frosting)
Hvofor skal er godt brød/kage dog ødelægges med smør, endda i overflod af smør
Hej Eva
tandsmør er heldigvis frivilligt ◡̈ Kan godt se, min opfordring er mere bombastisk, den skal du bare hoppe op og falde ned på, hvis smør ikke er for dig. God bagelyst! Kh Bodil