Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Den bedste æbletærte! Sprød bund, bagt karamel og syrlige æbler. Nem at lave og smuk at se på – perfekt dessert med vaniljeis eller creme fraiche.
Der er æbletærte. Og så er der denne her æbletærte! Den smager som en krydsning af æbletærte og brunsviger, og de to ting klæder hinanden overraskende godt. Som en æbletærte med karamel – bare tilberedt superenkelt.
Der er noget helt særligt ved æbletærter. Måske er det duften, der breder sig i huset, mens den bager. Eller måske er det barndomsminderne om havens æbletræer og et lunt stykke med flødeskum eller vaniljeis på toppen. Jeg har i hvert fald bagt mange – men her får du min nye favorit. En sød, sprød bund, bløde æbler og så det, der tager tærten til næste niveau: Den toppingen med smag af brunsviger og karamel.
Jeg blev inspireret af vores skål med æbler på arbejde (dem med have deler nemlig gerne ud), og så tænkte jeg, at nu skulle det være. En next level æbletærte.
Fyldet i tærten er et kapitel for sig. Det er en karamelmasse, du pisker sammen og breder ud over over æblerne, inden hele herligheden ryger i ovnen. Den smelter ned mellem de tynde skiver af æbler og danner en blød, sød karamel, der svøber sig om de møre æbler. Og selvom det måske lyder avanceret, er det virkelig nemt. Du skal ikke stå og koge karamel først – det hele sker i ovnen. Nem og superlækkert. Jeg er fan.
Og så er der udseendet. Æblerne lægges i mønster, der ser ganske avanceret ud og nærmest giver tærten en slags roseneffekt. Det er sådan en kage, der ser ret imponerende ud, men som i virkeligheden ikke kræver andet end lidt snitte-tålmodighed og måske en podcast i ørerne, mens man snitter skiverne. Det er hyggeligt arbejde – og resultatet ser altid lidt mere fancy ud, end det faktisk er.
Jeg elsker, når en opskrift er til at gå til, men stadig giver følelsen af at have lavet noget særligt. Det er præcis, hvad denne æbletærte er: Nem at lave, men lidt ud over det sædvanlige at se på. Og fyldt med smag.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Der er tre ting, du kan gøre for at få en sprød tærtebund – i modsætning til en blød eller sej tærtebund:
Blindbagning er en slags forbagning, der sikrer, at din tærtebund bliver sprød og ikke bleg og blød. Og det sikrer, at kanterne ikke glider ned. Jeg gør det langtfra altid, men det betaler sig faktisk.
Det fungerer sådan her: Du ruller din dej ud, lægger den i tærteformen og prikker den lidt med en gaffel. Så lægger du et stykke bagepapir ovenpå – jeg krøller det lige først, så det nemt følger formen – og fylder det med noget tungt. Tørrede kikærter, ris, linser eller de der fine keramikbønner, man kan købe. Hvad du nu har.
Så bager du bunden 10-15 minutter, fjerner bagepapir og “fyld” – og så kan du bage den videre, hvis den skal være helt færdigbagt, inden fyldet kommer i (jeg bager typisk 12 minutter med fyldet og 8 minutter uden). Det kommer lidt an på opskriften. Men blindbagning redder tærtebunde – og det siger jeg ikke bare for sjov. Det virker.
Tærten kan serveres lun eller ved stuetemperatur – og begge dele fungerer. Lun er den lidt mere snasket og intens, mens den afkølede version får en blød konfektagtig konsistens. Helt kold vil jeg ikke anbefale, for den bliver lidt mere snasket, når den rammer stuetemperatur.
Jeg serverer den gerne med vaniljeis, især hvis den er nybagt. Men creme fraiche fungerer også fint – især hvis du vil balancere det søde med noget syrligt og frisk.
Du kan bruge tærten som dessert efter en middag, men den er også oplagt på kagebordet eller til eftermiddagskaffen. Den kan holde sig fin i flere dage – og du kan endda fryse den ned i stykker, hvis der (mod forventning) skulle blive noget til overs.
Hvilke æbler er bedst til æbletærte?
Har var Rød aroma mit førstevalg, men Ingrid Marie og Elstar fungerer også godt. Gå efter æbler med syre og fasthed.
Kan den fryses?
Ja. Skær evt. tærten i stykker først, og frys dem ned. Tø dem op, og lun dem derefter ved 150 grader i ca. 10 minutter.
Hvor stor er tærteformen?
Jeg bagte i en tærteform på 25 cm Ø. Af metal! Læs begrundelsen længere oppe.
Kan jeg bage den dagen før?
Jeg synes, en tærte er allerbedst samme dag (mest sprød). Men den smager også skønt dagen efter og kan sagtens lunes let før servering.Tærten holder sig fint i køleskabet i en lufttæt beholder i op til en uge.
Æbler er geniale i kager og desserter, og hvis du vil se et par stykker til, kan du prøve en af disse:
Du finder alle opskrifter med æble her – og lad mig sige på forhånd: Der er mange salater iblandt!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Kære Bodil. Den smager dejligt! Min tærteform er 28 cm i diameter(615 cm2) – det er ca. 20 procent større areal end en form på 25 cm i diameter(491 cm2) – og det svarer til at en form på 28 cm diameter giver 10 stykker. Jeg havde selv ganget den op, inden jeg tjekkede med 10 stykker. Bare lidt praktisk information :-).kh Marianne
Kære Marianne, tak – jeg havde selv lavet portionen for stor til min form første gang, så jeg har også været ude i regnestykket! Og så er det, jeg elsker, at jeg bare kan ændre portionsstørrelsen i opskriften – så jeg ikke skal stole alt for meget på mit tvivlsomme fokus, når jeg går i gang. Opskriften ka’ selv!
Og altså, tak for at teste og tak for sød kommentar til smagen også. Den æbletærte har haft en travl weekend!
Kh Bodil
..