Æbletærte á la karamel - den bedste!
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Æbletærte á la karamel – den bedste!

Den bedste æbletærte! Sprød bund, bagt karamel og syrlige æbler. Nem at lave og smuk at se på – perfekt dessert med vaniljeis eller creme fraiche.

Der er æbletærte. Og så er der denne her æbletærte! Den smager som en krydsning af æbletærte og brunsviger, og de to ting klæder hinanden overraskende godt. Som en æbletærte med karamel – bare tilberedt superenkelt.

Den bedste æbletærte – med karamel-topping og sprød bund

Der er noget helt særligt ved æbletærter. Måske er det duften, der breder sig i huset, mens den bager. Eller måske er det barndomsminderne om havens æbletræer og et lunt stykke med flødeskum eller vaniljeis på toppen. Jeg har i hvert fald bagt mange – men her får du min nye favorit. En sød, sprød bund, bløde æbler og så det, der tager tærten til næste niveau: Den toppingen med smag af brunsviger og karamel.

Jeg blev inspireret af vores skål med æbler på arbejde (dem med have deler nemlig gerne ud), og så tænkte jeg, at nu skulle det være. En next level æbletærte.

Karamellen, der bager med

Fyldet i tærten er et kapitel for sig. Det er en karamelmasse, du pisker sammen og breder ud over over æblerne, inden hele herligheden ryger i ovnen. Den smelter ned mellem de tynde skiver af æbler og danner en blød, sød karamel, der svøber sig om de møre æbler. Og selvom det måske lyder avanceret, er det virkelig nemt. Du skal ikke stå og koge karamel først – det hele sker i ovnen. Nem og superlækkert. Jeg er fan.

Smuk – og nem!

Og så er der udseendet. Æblerne lægges i mønster, der ser ganske avanceret ud og nærmest giver tærten en slags roseneffekt. Det er sådan en kage, der ser ret imponerende ud, men som i virkeligheden ikke kræver andet end lidt snitte-tålmodighed og måske en podcast i ørerne, mens man snitter skiverne. Det er hyggeligt arbejde – og resultatet ser altid lidt mere fancy ud, end det faktisk er.

Jeg elsker, når en opskrift er til at gå til, men stadig giver følelsen af at have lavet noget særligt. Det er præcis, hvad denne æbletærte er: Nem at lave, men lidt ud over det sædvanlige at se på. Og fyldt med smag.

Æbletærte á la karamel

Æbletærte á la karamel

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet 1 time 20 minutter
5 fra 2 stemmer
Æbletærten, der er nem at lave, men ser imponerende ud – med smag, der giver minder om brunsviger!
Antal: 8 stykker

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til tærtedejen

  • 175 g mel
  • 50 g flormelis
  • 100 g smør
  • ½ æg (sammenpisket)

Til fyldet

  • 5 æbler (ca.)
  • 85 g smør (stuetemperatur)
  • 150 g brun farin
  • tsk salt
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 2 spsk lys sirup
  • 1 æg (stuetemperatur)
  • 25 g hvedemel
  • 0,5 dl mælk (stuetemperatur)

Til servering

  • vaniljeis (eller creme fraiche)
  • flormelis (evt.)

Sådan gør du: 

  • Sørg for, at ingredienserne til fyldet har stuetemperatur.

Tærtebunden

  • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft, og smør en tærteform (helt metal, 25 cm i diameter) med smør.
  • Smuldr smørret i mel og flormelis, og saml dejen med det sammenpiskede æg.
    Tip: Er dejen blevet meget blød, sker især i sommervarmen, så pak den i plast, og læg den i fryseren. Gør den færdig, når du har snittet æblerne.
  • Rul dejen ud, og læg den i formen. Skær overskydende kanter af, og prik bunden med en gaffel. Stil den i fryseren i 5 minutter.
  • Forbag så bunden i 20 minutter.
    Se tip om blindbagning nedenfor.

Æblerne

  • Skær æblerne i tynde skiver (se billedet). Haps de skrå endestykker med det samme 😊 dem bruger du ikke i tærten.
    Æbletærte á la karamel

Fyldet

  • Pisk smør og brun farin lyst og luftigt 5-8 minutter, gerne i maskine. Tilsæt salt, vaniljepulver og sirup og derefter æg.
  • Sigt melet i, tilsæt mælk og rør det hele sammen kort til en ensartet masse. Hvis den skiller lidt, gør det ikke så meget.

Saml æbletærten

  • Fordel æblerne med ydersiden opad i den forbagte tærtebund. Se billedet.
    Æbletærte á la karamel
  • Bred fyldet ud over æblerne, og sæt tærten i ovnen Sænk temperaturen til 150°C og bag den i ca. 50 minutter, til fyldet har sat sig.
  • Tag tærten ud og lad den køle af i formen.
  • Server lun med vaniljeis eller creme fraiche. Jeg har også drysset kanten med lidt flormelis, bare for syns skyld.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
5 fra 2 stemmer
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sprød tærtebund – hvordan?

Der er tre ting, du kan gøre for at få en sprød tærtebund – i modsætning til en blød eller sej tærtebund:

  • Vælg det rigtige mel. Her skal du bruge mel med lavt proteinindhold (modsat gær- og surdejsbrød, der elsker højt proteinindhold). Forklaringen er, at en tærtebund skal være præcis det modsatte af et surdejsbrød: Den skal have en kort krumme og et godt knæk. Så den skal ikke udvikle gluten og en lang, sej krumme.
  • Ælt dejen så lidt som muligt. En tærtedej skal kun lige samles. Så lad den være, så snart den hænger sammen.
  • Bag i en metalform. Fordi: Når det gælder sprød bund, vinder metalformen hver gang. Den leder varmen meget bedre end de tunge, mere langsomme keramik- og porcelænsforme. Det betyder, at bunden får mere direkte varme og dermed langt større chance for at blive sprød og let gylden – i stedet for sådan lidt blød i det.
  • Forbag tærtebunden – altså bag den 15-20 minutter, før du putter fyldet i. Eller endnu bedre: Blindbag tærtebunden. Det kræver en forklaring:

Hvad er blindbagning?

Blindbagning er en slags forbagning, der sikrer, at din tærtebund bliver sprød og ikke bleg og blød. Og det sikrer, at kanterne ikke glider ned. Jeg gør det langtfra altid, men det betaler sig faktisk.

Det fungerer sådan her: Du ruller din dej ud, lægger den i tærteformen og prikker den lidt med en gaffel. Så lægger du et stykke bagepapir ovenpå – jeg krøller det lige først, så det nemt følger formen – og fylder det med noget tungt. Tørrede kikærter, ris, linser eller de der fine keramikbønner, man kan købe. Hvad du nu har.

Så bager du bunden 10-15 minutter, fjerner bagepapir og “fyld” – og så kan du bage den videre, hvis den skal være helt færdigbagt, inden fyldet kommer i (jeg bager typisk 12 minutter med fyldet og 8 minutter uden). Det kommer lidt an på opskriften. Men blindbagning redder tærtebunde – og det siger jeg ikke bare for sjov. Det virker.

Lun eller kold – og lidt om tilbehør

Tærten kan serveres lun eller ved stuetemperatur – og begge dele fungerer. Lun er den lidt mere snasket og intens, mens den afkølede version får en blød konfektagtig konsistens. Helt kold vil jeg ikke anbefale, for den bliver lidt mere snasket, når den rammer stuetemperatur.

Jeg serverer den gerne med vaniljeis, især hvis den er nybagt. Men creme fraiche fungerer også fint – især hvis du vil balancere det søde med noget syrligt og frisk.

Du kan bruge tærten som dessert efter en middag, men den er også oplagt på kagebordet eller til eftermiddagskaffen. Den kan holde sig fin i flere dage – og du kan endda fryse den ned i stykker, hvis der (mod forventning) skulle blive noget til overs.

De mest almindelige spørgsmål (og mine svar)

Hvilke æbler er bedst til æbletærte?
Har var Rød aroma mit førstevalg, men Ingrid Marie og Elstar fungerer også godt. Gå efter æbler med syre og fasthed.

Kan den fryses?
Ja. Skær evt. tærten i stykker først, og frys dem ned. Tø dem op, og lun dem derefter ved 150 grader i ca. 10 minutter.

Hvor stor er tærteformen?
Jeg bagte i en tærteform på 25 cm Ø. Af metal! Læs begrundelsen længere oppe.

Kan jeg bage den dagen før?
Jeg synes, en tærte er allerbedst samme dag (mest sprød). Men den smager også skønt dagen efter og kan sagtens lunes let før servering.Tærten holder sig fint i køleskabet i en lufttæt beholder i op til en uge.

Andre gode sager med æbler?

Æbler er geniale i kager og desserter, og hvis du vil se et par stykker til, kan du prøve en af disse:

Bagt æblekage med kanel
En usædvanlig saftig æblekage, der er virkelig nem at bage. Server til kaffen eller til dessert med lidt at dyppe i.
Gå til opskrift
Æblekage med rosiner i rom - sprød og saftig
Brombær-æblecrumble med mørk chokolade
Brombær, æbler og chokolade er en vidunderlig kombination, som her har fået en crumble på toppen. Server med is eller flødeskum – uhm!
Gå til opskrift
Æblecrumble med brombær og mørk chokolade

Du finder alle opskrifter med æble her – og lad mig sige på forhånd: Der er mange salater iblandt!


Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

3 Kommentarer

5 from 2 votes

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. 5 stars
    Kære Bodil. Den smager dejligt! Min tærteform er 28 cm i diameter(615 cm2) – det er ca. 20 procent større areal end en form på 25 cm i diameter(491 cm2) – og det svarer til at en form på 28 cm diameter giver 10 stykker. Jeg havde selv ganget den op, inden jeg tjekkede med 10 stykker. Bare lidt praktisk information :-).kh Marianne

    • Kære Marianne, tak – jeg havde selv lavet portionen for stor til min form første gang, så jeg har også været ude i regnestykket! Og så er det, jeg elsker, at jeg bare kan ændre portionsstørrelsen i opskriften – så jeg ikke skal stole alt for meget på mit tvivlsomme fokus, når jeg går i gang. Opskriften ka’ selv!
      Og altså, tak for at teste og tak for sød kommentar til smagen også. Den æbletærte har haft en travl weekend!
      Kh Bodil