Følg med her:
Sund Waldorfsalat – spidskålssalat á la Waldorf
En sundere variation over Waldorfsalat er min nye favorit på kålsalat-listen! Egentlig kommer det sig måske af, at jeg savner Waldorfsalat. I min barndoms familie fik vi altid Waldorfsalat til julemiddagen.
Nu om stunder vælger vi en salat uden fløde juleaften, for vi synes vist allesammen, det bliver for tungt med både flødesauce, risalamande og en flødet waldorfsalat. Derfor har jeg fortolket den gode klassiker lidt frit – fjernet fløden, men bevaret den gode smagskombination.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 300 g spidskål
- 3 stængler bladselleri
- 2 æbler (syrlige, fx Elstar)
- 150 g grønne stenfri druer
- 30 g valnødder
- Evt. proteintilskud: 1/2-1 dl optøede edamamebønner pr. person
Til dressingen skal du bruge (til mere end én gang):
- 1 appelsin (knap 1 dl saft)
- ½ dl æblecidereddike
- 1,5 dl rapsolie
- 1,5 tsk dijonsennep
- salt og peber efter smag
Sådan gør du:
Sådan laver du salaten:
- Snit spidskål, bladselleri og æbler helt fint, gerne på mandolinjern. (Se tip om æblerne nedenfor, hvis du ikke skal spise salaten med det samme).
- Halver druerne, og hak valnødderne groft.
- Bland salaten. Gem nogle valnødder til pynt.
- Pres appelsinsaften, og ryst dressingen sammen.
- Vend salaten i dressingen, arranger i en skål, og fordel de sidste valnødder over.
Sådan laver du salaten til madpakke:
- Hæld lidt dressing i bundet af et glas, og læg edamamebønner ned i dressingen. Fordel salat og valnødder over, og sæt tætsluttende låg på. Vend salaten rundt i dressingen, når du skal spise.
Spidskålssalat med druer og æbler!
Æbler, druer, blegselleri og valnødder kan jo virkelig noget sammen. Men til hverdag kører jeg altså ikke salater ind med fløde og creme fraiche.
I stedet har jeg opfundet en sundere á-la-Waldorfsalat, uden snask. Fløden og creme fraichen er skiftet ud med spidskål, vendt i en supernem sennepsdressing med appelsin. Lyder det trist? No way!(
Salat Waldorf – lidt sundere
Som jeg vist har sagt før, er dressingen kongen i salaten, og med en sund waldorfsalat er det ingen undtagelse. Den nye spidskålssalat har fået en dressing, der er lige så enkel, som den er velsmagende: En easy-peasy sennepsdressing, der har fået lidt appelsinsaft. Indrømmet, det bliver en anden salat. Sundere, friskere. Men altså, den dressing kan jeg slubre. Og jeg tænker, at salaten også egner sig rigtig godt til diverse vegetarretter – nøddepostej, vegetardeller eller såmænd en omgang vildt, hvis det er det, du er til.
Når dressingen er kongen, befinder den sig selvfølgelig fremragende i en salat, der henter sin inspiration på det 5-stjernede Waldorf-Astoria Hotel i New York. Lidt royal har man vel lov at være.
Men nej, jeg spiser den for det meste ikke med sølvbestik til højbords. Den sundere Waldorfsalat kommer bare med i madpakken sammen med et par vegetardeller med halloumi. Eller med en håndfuld edamamebønner, hvis den skal mætte lidt mere.
Tip! Skal du ikke spise salaten med det samme?
Snittede æbler har det med at blive brune, når de får lov at stå. Det kan du undgå, hvis du vender dem i lidt citronsaft. Men nu skal de jo ikke smage som citron, og derfor kan du gøre sådan her:
- Hæld iskoldt vand op i en skål.
- Pres saften af 1/2 citron heri
- Vend æblestykkerne i citronvandet, inden du blander dem i salaten.
To andre Waldorfsalater
Altså, vi kommer ikke udenom den klassiske. Den, der hører til på mit julebord og har inspireret til de andre. Den med fløde og creme fraiche i skøn forening.
Og hvis du a) elsker Waldorfsalat b) vil ha’ den lidt mindre kalorietæt c) IKKE vil undvære snask – så hopper du over til min Waldorfsalat med skyr, spidskål og alt det go’e.
Waldorfsalat er perfekt og anerkendt til and?!!
Hej Laila, tak for din kommentar. Det er jeg da egentlig glad for, du siger. Jeg er bare i tvivl, når jeg ikke steger and som vildt. Men point taken, det kan da være, jeg skal introducere den igen 😉
Og i mellemtiden glæde mig over min sundere version til hverdag.
Kh Bodil
Jeg serverede salaten til krondyrkøllesteg. Det fungerede perfekt.
Jeg brugte dog fintsnittet hvidkål i stedet for spidskål, fordi jeg havde en rest hvidkål.
Dressingen er god. Den blødgør lynhurtigt kålen og de øvrige ingredienser.
Rigtig god salat.
Hej Hanne, tusind tak for dine søde kommentar. Dejligt at du ku’ bruge opskriften og endda tilføje, at den også er god med (den lidt mere stridbare) hvidkål. Det vil jeg bestemt huske at prøve ? kh Bodil