Følg med her:
Søde kartofler i ovn med kikærter, tahin og granatæble
Nem opskrift med søde kartofler i ovn
Jeg elsker søde kartofler, og jeg savnede en opskrift på, hvordan de kan blive til nem aftensmad. Det blev til søde kartofler i ovn – en simpel vegetarret, som smager skønt og mætter dejligt!
Brug retten som tilbehør eller nem aftensmad
Aftensmad skal nogle gange være nem, og derfor er der ikke så meget hokus pokus her. Bare en god kombination, der mætter både mave og sanser:
- Noget, der mætter: Søde kartofler og kikærter
- Noget blødt: Bagte løg
- Noget sprødt: Knasende bagte kikærter
- Noget syrligt: Granatæble – og et squeeze lime
- Noget fedt, salt og umami: Den nemme tahindressing
- … og lidt grønt drys: Persille
Jeg serverer retten solo, som den er, og så rækker opskriften til 4. Men jeg ville ikke sige nej, hvis nogen fandt på at servere den med en salat til eller som tilbehør til noget andet. Brug den fx sammen med en rest fra i går eller til en vegetardelle. Så kan du regne med, opskriften er nok til 4.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 kg søde kartofler
- 4 rødløg (store)
- 4 spsk olie
- 1 tsk chiliflager
- 1 fed hvidløg
- salt og peber
- 1 granatæble
Til de ristede kikærter skal du bruge:
- 2 dåser kikærter
- 4 spsk olie
- ½ tsk salt
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt kanel
- ¼ tsk stødt allehånde
Tahindressing
- 1 dl tahin
- 1 fed hvidløg
- 1 citron (saften, smag til)
- salt (smag til)
- koldt vand
Til servering, husk også:
- lime
- persille
Sådan gør du:
Start med kikærterne:
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør to plader klar med bagepapir.
- Dræn og skyl kikærterne, vend dem i olie og krydderier, og bred dem ud på den ene bageplade. Sæt den i ovnen (skal have ca. 40 minutter).
Så de søde kartofler og løg:
- Skur de søde kartofler og fjern evt. pletter. Skær dem i stænger på ca. 1,5 cm tykkelse. Pil løgene, og skær dem i brede både. Vend det hele i olie, presset hvidløg, chiliflager, salt og peber. Bred det ud på den anden bageplade, og sæt i ovnen (skal have ca. 30 minutter).
Lav tahindressingen:
- Pres hvidløg og citronsaft. Bland tahin, hvidløg, citronsaft og lidt salt med 1/2 dl koldt vand. Pisk sammen – først bliver massen meget fast. Tilsæt så mere koldt vand, lidt ad gangen, til du har den konsistens, du ønsker. Smag til med citronsaft og salt.
Servering:
- Frigør granatæblekernerne, skær lime i både og hak persillen.
- Bred søde kartofler og rødløg ud på et fad. Fordel kikærterne over sammen med nogle skefulde dressing. Drys med granatæblekerner, og pynt med lidt frisk persille. Server med ekstra dressing, lime og granatæblekerner.
Du behøver ikke skrælle kartoflerne
Husk, at du ikke behøver at skrælle de søde kartofler. Bare gå dem efter, og skur dem godt med en stiv børste. Så får du alle næringsstofferne med (de sidder jo som sædvanlig især lige under skrællen).
Søde kartofler – lavt glykæmisk indeks?
Nu skal det ikke være et foredrag om, om søde kartofler er er sundere end almindelige kartofler, men du har måske hørt, at søde kartofler ikke får dit blodsukker til at stige så hurtigt som almindelige kartofler. Desværre lader det til at være en skrøne. Og nok så vigtigt, et tal i en tabel siger ikke så meget om, hvordan netop din krop reagerer på den pågældende fødevare. Vi reagerer nemlig ret individuelt. Det kan du også læse om i den artikel, jeg linker til.
En anden fun fact om kartofler er, at almindelige kartofler er den fødevare, der mætter mest pr. kalorie.
Så når jeg bruger søde kartofler, er det bare fordi, jeg foretrækker dem i denne ret. Punktum.