Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
En lækker luksus grønkålssalat, der glimter til jul af gyldne appelsiner, mandler, abrikoser og rugkerner - og knaldrøde granatæblekerner.

Jeg elsker grønkålssalat hele året, men til jul får den lige lidt ekstra. Festklædt med vinterens sødlige og syrlige smage af appelsin, granatæble og abrikos, den har en ristet smag af poppede rugkerner, og den har knas af ristede mandler.
Prikken over i’et er naturligvis en dressing, der binder det hele sammen – med appelsinsaft og appelsinskal på toppen af en god olie-eddikedressing.
Og selvom jeg skriver, den passer til jul, så serverer jeg den glad i hele grønkåls- og appelsinsæsonen.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg har brugt Valsemøllens poppede rugkerner i salaten, fordi de smager lidt ristet på den lækre måde. Men hvis du ikke lige har dem inden for rækkevidde, kan du vælge et alternativ:
Grønkål elsker at blive masseret i olivenolie. Bare lidt. Og det er meget nemmere at elske grønkål, når man lige bruger et øjeblik på det. Læs mere om tricket her.
Og det andet grønkålstrick, som jeg faktisk er blevet ret taknemmelig for, er at købe hakket grønkål i pose, økologisk endda. Jeg masserer den stadig med lidt olie, og så kan jeg samtidig pille de sidste grove stykker stilk fra. Der er ikke mange i Nettos poser, men en meget god idé lige at gå dem efter.
Jeg er stor tilhænger af at lave gode dressinger og til gengæld lave en stor portion, så jeg ikke skal bakse med det hver gang, jeg laver salat. Så bemærk, at opskriften på dressingen rækker til mere end én portion. Du kan også sagtens bruge den til andre salater, fx en rødkålssalat med appelsin og æble.
Luksus grønkålssalaten begyndte egentlig med min grønkålssalat med appelsin… nej, det begyndte med, at jeg mistede mine nøgler, tiden løb, og jeg kunne ikke nå at lave den salat til den fælles kontorjulefrokost, som jeg først havde planlagt. Noget med auberginer i ovnen – det var tiden ikke til.
Men en salat til julefrokosten skal have noget ekstra. Så jeg gik all in på fyldet. Appelsiner. Granatæble. Abrikoser. Ristede mandler.
Og så blev jeg ret glad for at finde en pose af Valsemøllens klar-til-brug-rugkerner i skabet. Sådan nogen, der bare skal hældes over med kogende vand og trække i 5-10 minutter – så er de klar. Perfekt til en salat, der skal gå lidt hurtigt.
Behøver jeg at sige, at jeg kom alt for sent til den julefrokost, og at de andre stort set var færdige med at spise, da jeg endelig ankom med min grønkålssalat?
Well, de søde mennesker spiste såmænd salaten alligevel. Og specielt én af mine kontorkolleger blev så begejstret, at salaten næsten skulle opkaldes efter hende …
I hvert fald var det Sophie, der nærmest beordrede mig til at lægge opskriften op – nu! Sophie er typen, der – det siger hun selv – kører alt ned med mayo, så jeg tager hendes udbrud som lidt af en kompliment. For salaten her har absolut ikke noget med mayo at gøre. Sophie må se at blive venner med en olie-eddike-dressing. Og ikke den allersimpleste af slagsen …
Så efter julefrokosten gik jeg hjem og brugte weekenden på at justere. Mere appelsin. Kernerne lidt blødere. Ud med det der hvidløg fra dressingen.
Og nu ved jeg godt, hvad vi skal ha’ juleaften 🙂
Måske kunne du også få lyst til at prøve:


Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)