Følg med her:
Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas
Jeg elsker grønkålssalat hele året, men til jul får den lige lidt ekstra. Festklædt med vinterens sødlige og syrlige smage af appelsin, granatæble og abrikos, den har en ristet smag af poppede rugkerner, og den har knas af ristede mandler.
Prikken over i’et er naturligvis en dressing, der binder det hele sammen – med appelsinsaft og appelsinskal på toppen af en god olie-eddikedressing.
Og selvom jeg skriver, den passer til jul, så serverer jeg den glad i hele grønkåls- og appelsinsæsonen.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 50 g mandler
- 100 g Valsemøllen økologiske rugkerner klar til brug (se alternativer ovenfor)
- 150 g grønkål
- 1 tsk olivenolie
- ½ granatæble
- 2 appelsiner
- 50 g tørrede abrikoser
Til dressingen skal du bruge (der bliver til flere gange):
- 1 økologisk appelsin (skallen + 1/2 dl saft)
- ½ dl æblecidereddike
- 1,5 dl rapsolie
- 1 dl olivenolie
- 1,5 spsk ravigotte sauce
- ¼ tsk salt
Sådan gør du:
- Rist mandlerne i ovnen ved 150 grader i ca. ca. 20 minutter, til skallen begynder at sprække.
- Hæld kogende vand over rugkernerne, og lad dem trække 5-10 minutter. Dræn dem, skyl med koldt vand, og drys med lidt salt.
- Snit grønkålen fra stænglerne, skyl den grundigt, og slyng vandet fra (eller rul den i et viskestykke). Tag en spsk olivenolie i hænderne, masser den ind i grønkålen, og hak kålen.
- Pil granatæblet. Skær skrællen af appelsinerne til salaten, og skær appelsinen i tern. Skær de tørrede abrikoser i tynde skiver. Hak de ristede mandler groft, og læg halvdelen til side til pynt.
- Riv appelsinskallen, og pres saften. Ryst dressingen godt sammen i et glas.
- Vend salaten sammen med dressingen, og bred den ud på et fad. Pynt med mandlerne.
Hvad er det for nogle rugkerner?
Jeg har brugt Valsemøllens poppede rugkerner i salaten, fordi de smager lidt ristet på den lækre måde. Men hvis du ikke lige har dem inden for rækkevidde, kan du vælge et alternativ:
- Kog nogle perlespelt-, rug- eller hvedekerner, endelig ikke for længe. De må ikke klistre.
- Eller brug kogt, afkølet quinoa, evt. i flere farver.
- Eller udelad kerner i grønkålsssalaten.
Tip! Kender du grønkålstricket?
Grønkål elsker at blive masseret i olivenolie. Bare lidt. Og det er meget nemmere at elske grønkål, når man lige bruger et øjeblik på det. Læs mere om tricket her.
Og det andet grønkålstrick, som jeg faktisk er blevet ret taknemmelig for, er at købe hakket grønkål i pose, økologisk endda. Jeg masserer den stadig med lidt olie, og så kan jeg samtidig pille de sidste grove stykker stilk fra. Der er ikke mange i Nettos poser, men en meget god idé lige at gå dem efter.
Appelsindressing til mere end én gang
Jeg er stor tilhænger af at lave gode dressinger og til gengæld lave en stor portion, så jeg ikke skal bakse med det hver gang, jeg laver salat. Så bemærk, at opskriften på dressingen rækker til mere end én portion. Du kan også sagtens bruge den til andre salater, fx en rødkålssalat med appelsin og æble.
Egentlig en salat til julefrokosten …
Luksus grønkålssalaten begyndte egentlig med min grønkålssalat med appelsin… nej, det begyndte med, at jeg mistede mine nøgler, tiden løb, og jeg kunne ikke nå at lave den salat til den fælles kontorjulefrokost, som jeg først havde planlagt. Noget med auberginer i ovnen – det var tiden ikke til.
Men en salat til julefrokosten skal have noget ekstra. Så jeg gik all in på fyldet. Appelsiner. Granatæble. Abrikoser. Ristede mandler.
Og så blev jeg ret glad for at finde en pose af Valsemøllens klar-til-brug-rugkerner i skabet. Sådan nogen, der bare skal hældes over med kogende vand og trække i 5-10 minutter – så er de klar. Perfekt til en salat, der skal gå lidt hurtigt.
Behøver jeg at sige, at jeg kom alt for sent til den julefrokost, og at de andre stort set var færdige med at spise, da jeg endelig ankom med min grønkålssalat?
Well, de søde mennesker spiste såmænd salaten alligevel. Og specielt én af mine kontorkolleger blev så begejstret, at salaten næsten skulle opkaldes efter hende …
Sophies luksus grønkålssalat – uden mayo!
I hvert fald var det Sophie, der nærmest beordrede mig til at lægge opskriften op – nu! Sophie er typen, der – det siger hun selv – kører alt ned med mayo, så jeg tager hendes udbrud som lidt af en kompliment. For salaten her har absolut ikke noget med mayo at gøre. Sophie må se at blive venner med en olie-eddike-dressing. Og ikke den allersimpleste af slagsen …
Så efter julefrokosten gik jeg hjem og brugte weekenden på at justere. Mere appelsin. Kernerne lidt blødere. Ud med det der hvidløg fra dressingen.
Og nu ved jeg godt, hvad vi skal ha’ juleaften 🙂
Andre grønkålssalater?
Måske kunne du også få lyst til at prøve:
Hvad er energi fordelingen i denne ret?
Hej Andrea, den slags beregner jeg desværre ikke. Men mon ikke der findes en smart app, der kan finde ud af det? Kh Bodil
Hej Bodil
Opskriften lyder rigtig lækker, men jeg er i tvivl om noget fremgangsmåden.
Under punkt 4 i sådan gør du står: snit rødkålen (eller spidskålen) helt fint, gerne på mandolinjern
Hvor meget kål skal jeg bruge? Syntes ikke jeg kan se du har brugt andet end grønkål på billedet så derfor er jeg nød til at spørger.
Glæder mig til at prøve opskriften.
Med venlig hilsen
Ulla Nielsen
Hej Ulla, tak for opmærksom læsning og kommentar. Du har helt ret – jeg har netop rettet opskriften til og taget rødkål/spidskål ud – men ikke ikke af instruktionen åbenbart. Ups. Det retter jeg med det samme. Det er nemlig blevet til en ren grønkålssalat 🙂 Held og lykke med den! Kh Bodil
Hej Bodil
Tusinde tak for dit svar.
Jeg skal bruge salaten til en buffet, og jeg tænker derfor på om jeg måske med fordel kan tilsætte lilla spidskål da salaten så måske bliver mere “spiselig” for dem der ikke kender dit trick med at masserer grønkålen? I så fald hvor meget vil du anbefale jeg skal bruge?
Bedste hilsner
Ulla
Hej Ulla, det kan du sagtens gøre! I den oprindelige version brugte jeg det næsten kun til pynt, men faktisk vil jeg sige, du nemt kan tilføje 100-150 g rød spidskål (fint snittet). Der er godt med fyld i salaten, og dressing er der nok af.
Kh Bodil
Hej Bodil
Tusinde tak for dit svar. Glæder mig meget til at prøve salaten og vender helt sikkert tilbage med resultatet af oplevelsen.
God weekend.
Bedste hilsner Ulla
Hej Bodil
Bruger du tørrede eller friske abrikoser?
Julehilsner fra Merete
Hej Merete, jeg bruger tørrede! Det må jeg vist hellere rette i opskriften, for det er ikke nemt at få friske i december ? Tak for at spørge. Kh Bodil
Hej Bodil. Jeg fik aldrig vendt tilbage med feedback, men det er en skøn salat. Jeg tror godt den kunne få status som en tilbagevendende klassiker hver jul og generelt i vintermånederne.
Sådan en kommentar bliver jeg meget glad for. Tak Merete! Kh Bodil