Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Risottoris. Parmesan. Kantareller. Risotto med kantareller kan ikke gå helt galt, og det gjorde det heller ikke, da jeg – inspireret af Enomania og Henrik – genopfandt min barndoms kærlighed til risotto. Risotto er næsten som slik til aftensmad, og det er nok fordi, man får en mundfuld koncentreret umami hver gang. Tak parmesan. Tak kantareller.

Vi samler kantareller om sommeren, og de er selvfølgelig bedst, når de er helt friske. Men vi elsker risotto med kantareller, så vi fryser også ned i små bøtter til vinteren. Det kan man godt. Og så er det virkelig nemt, når der skal laves risotto!

Hvis du ikke har kantareller, kan du bruge andre svampe. Risotto udmærker sig i øvrigt ved at smage godt med rigtig mange forskellige ting. Tips følger for neden.

Lav din risotto på pande. Ja, det mener jeg!

Risotto plejer at være noget med at stå og røre i evigheder i en gryde (eller i hvert fald i 17 minutter). Men hvorfor gøre det så besværligt, når det kan være nemt? Jeg har luret min lokale italiener, og han har en meget nemmere metode. Jeps. Og hans risotto er aldeles himmelsk, så hvorfor ikke …

I stedet for en gryde, skal du bruge en god stor pande (!) med teflon-belægning. Og så ellers bare i gang …

 

 

Gem

Gem

Gem

Opskrift på nem risotto med kantareller - eller andre gode svampe

Aftensmad

Rækker til: 2-3 til hovedret

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 25-30 minutter

Til basis risottoen (risotto bianco) skal du bruge:

  • 1 lille finthakket løg (gerne rødløg eller skalotte)
  • 1 finthakket fed hvidløg
  • 1-2 stængler finthakket bladselleri (kan udelades, men giver en god smag)
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk smør
  • 200 g risottoris
  • 1 glas tør vermouth eller hvidvin
  • 5½ dl hønsefond eller bouillon
  • Salt og peber
  • 30 g smør
  • 50-60 g friskrevet parmesan + ekstra til servering
  • frisk citronsaft efter smag

Til kantarellerne skal du bruge:

  • 200 g kantareller (eller andre gode svampe)
  • Et lille bundt bredbladet persille, finthakket (tag gerne lidt fra til at drysse med ved serveringen)
  • Bladene fra 3-4 kviste timian
  • Salt og peber

Husk også:

  • En god stor pande med teflonbelægning og gerne høje kanter.

Start med at gøre kantarellerne klar:

  1. Start med at rense kantarellerne skyl persillen og tør den lidt. Hak persillen fint, og læg den til side sammen med bladene fra timian.
  2. Sæt en pande over med god varme, smid svampene på (de behøver ikke fedtstof), og lad dem dampe ind. De kan afgive rigtig meget væske, så vær tålmodig og vend rundt i dem undervejs. Pludselig er væden væk. (Hvis du har købt kantareller, kan de være så tørre, at de ikke afgiver væde. Vær mere varsom med varmen).
  3. Tag kantarellerne af varmen og vend rundt med persille og timian. Smag til med citronsaft, salt og peber. Klar. Sæt dem til side.

Sådan laver du risotto på pande:

  1. Start med at hakke bladselleri, løg og hvidløg fint.
  2. Vej risene af.
  3. Riv parmesanosten fint. Gerne lidt ekstra til at servere ved siden af i en skål.
  4. Gør bouillon klar i et målebæger.
  5. Sæt så teflonpanden over ved middel varme, og smelt smør og olivenolie på den. Tilsæt de hakkede ingredienser og vend jævnligt rundt i det, indtil de er møre og klare. De må ikke brune! Så hellere skru lidt ned for varmen.
  6. Skru nu kortvarigt op for varmen og tilsæt risene. Vend hurtigt rundt i et minuts tid - til risene er blevet brandvarme (mærk efter med fingrene, forsigtigt). Hæld så vermouth/hvidvin over, og ned med varmen igen. Vend rundt, indtil vinen er dampet helt af.
  7. Tilsæt nu din bouillon - næsten det hele på én gang. Og kig på dit ur. Om 17 minutter har risene fået nok. Du skal bare røre lidt rundt ind imellem, ikke andet. Tilsæt resten af bouillonen undervejs.
  8. Test, at risene er netop al dente. Med bid. Du kan give din risotto lidt ekstra vand, hvis den er blevet for tør.
  9. Tag panden af varmen et par minutter, og tilsæt svampe, smør og parmesan. Smag til med salt og peber (vær varsom med saltet, da osten er meget salt).

Tip til ekstra cremet risotto:

Du kan tilsætte blendede grønsager – fx stokken fra en broccoli, jordskokker, græskar, knoldselleri, rødbede osv.

Tips om tilbehør til risotto

Jeg elsker grønt tilbehør, fx

  • let dampede asparges
  • friskbælgede ærter, der har været et hurtigt dyp i kogende vand
  • auberginer, rødløg og squash i tern, ovnbagt med olivenolie, hvidløg og timian (og salt og peber)

Du kan også prøve

  • stegt fisk, fx kulmule
  • lynstegte kammuslinger
  • stegte kæmperejer
  • ovnstegt lyst fjerkræ

Eller hvad du nu bare elsker. Risotto med svampe er godt med stort set det hele :-)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.