Følg med her:
Karrysuppe med kokosmælk, kikærter og grønsager
Om vinteren elsker jeg suppe. Vi plejer at lave en stor portion i weekenden, så der er til en dag eller to i ugen, hvor maden skal gå lidt hurtigt.
Med karrysuppen er fordelen, at du kan bruge andre grønsager end dem, jeg nævner i opskriften. Suppe er jo genialt til at rydde op i grønsagsskuffen. Her får du nogle forslag.
Suppen er god både som forret til gæster – og som en nem hovedret i hverdagene.
Karrysuppe med de grønsager, du synes
Karrysuppen er en rimelig robust suppe, hvor du sagtens kan udskifte nogle af grønsagerne og skrue lidt op og ned for mængderne. Brug den som en guideline, og få brugt det, du har i køleskabet. Du kan fx også bruge:
- Andre rodfrugter – pastinakker, persillerod, søde kartofler, lidt knoldselleri
- Et par håndfulde spinat
- Hakkede friske tomater eller rød peberfrugt
- Majs
- Svampe
I stedet for kikærter kan du også bruge
- Andre typer tilberedte bønner og linser
- En rest ris
- Nudler (kan koges med i suppen)
Du kan naturligvis også tilsætte kød eller fisk, fx kylling, hvid fisk eller rejer.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til karrysuppen skal du bruge flg. grønsager:
- 1 løg (stort)
- 400 g blomkål (renset vægt)
- 2 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 3 kartofler
- 1 porre
Krydderier og smagstoffer, du skal bruge:
- 2 tsk karry (mild til medium styrke, evt. mere)
- 2 tsk std garam masala
- 1 tsk std gurkemeje
- 15 g frisk ingefær (ca. 1,5 spsk fint revet)
- 1 citrongræs
- 1 spsk soja (evt. lidt mere)
- 1 spsk limesaft
- 1-2 spsk sød mango chutney (kan udelades, smag til)
Diverse, du skal bruge:
- 2 spsk olie
- 1 l grønsagsbouillon
- 1 dåse kokosmælk (den fede)
- 1 dåse kikærter (drænet)
Topping:
- 1 æble i tern (vælg et syrligt æble)
- 1 dl peanuts (ristede, jeg foretrækker usaltede)
- ½ bundt koriander (valgfrit)
Sådan gør du:
- Hak løg i tern, del blomkål i små buketter, og skær stokken i tern. Steg i olie i 5-10 minutter – varmt nok til, det tager farve.
- Imens: Pil og pres hvidløg. Skræl gulerødder og kartofler, og skær i tern. Tilsæt sammen med karry, garam masala, gurkemeje og friskrevet ingefær. Vend rundt ved lidt lavere varme et par minutter.
- Bank citrongræs, og snit den åben (så den stadig er samlet i bunden).Tilsæt den sammen med grønsagsbouillon, kog op, og lad suppen lige akkurat simre under låg i 10 minutter.
- Tilsæt kokosmælk og soya. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet.
- Tip! Hvis du foretrækker en blendet suppe, kan du tage citrongræs op nu, og blende grundigt.
- Rens porren grundigt, og skær i tynde skiver. Tilsæt kikærter og porre i suppen, og varm den godt igennem.
- Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, karrysuppen trænger til. Lidt stærkere: Mere karry eller chili. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soya eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.
- Servér rygende varm med topping.
Skal karrysuppen være ekstra stærk?
Det løser du nemt med en stærkere karry, fx lidt rød karry, eller med chili. Hvis du sætter en sriracha på bordet, kan man selv bestemme styrken (meget praktisk i familier, hvor man har lidt forskellige smagsløg).
Hvilke grønsager er gode i karrysuppe?
En karrysuppe kan blive god med mange forskellige grønsager – det er karryen, der styrer. Her gik jeg med:
- Løg. Giver en lidt sødlig smag. Du kan sagtens bruge rødløg eller porrer i stedet.
- Blomkål. Blomkål er en rigtig god suppegrønsag, der smager af noget. Her i suppen giver den også fylde.
- Gulerødder. En klassisk vintergrønsag, der både giver farve, fylde og lidt sødme til karrysuppen.
- Kartofler. Kartofler i suppe er ganske genialt – de kan koge lidt ud og dermed jævne suppen en smule. Og de mætter.
- Hvidløg. Ja, det giver smag – skru op eller ned efter dine smagsløg.
Jeg elsker at give suppen lidt knas, friskhed og farve på toppen, og derfor serverer jeg med:
- Æblestykker
- Ovnristede peanuts (usaltede)
- Frisk koriander (kan også være andet grønt drys)
- Lime, så man kan justere syren.
Tilbehør til karrysuppen
Jeg elsker et godt stykke brød til suppe. Her brugte jeg et stykke hurtigt grydebrød, jeg fandt i fryseren. Men alt groft brød kan bruges.
Andre gode vintersupper
Her får du lidt mere at vælge imellem – en spicy thaisuppe, en hokkaidosuppe med kokosmæk og ingefær – og min vegetariske minestrone. Bare klik på billederne – så kommer du til opskrifterne.