Følg med her:
Honningkage med smørcreme
Det behøver ikke være jul, for at jeg bager honningkage. Faktisk elsker jeg den krydrede kage hele året, og en honningkage med smørcreme er intet mindre end uimodståelig når som helst. For eksempel som en fødselsdagslagkage?
Jeg bager min honningkage som en “rigtig” lagkage, så der er mindst to lag smørcreme.
Kagen har godt at af trække nogle timer, så lav den gerne klar i god tid. Du kan sagtens lægge den sammen dagen i forvejen og så blot pynte den på dagen.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til kagen skal du bruge:
- 150 g honning (eller sirup)
- 100 g farin
- 50 g smør
- ½ dl orangemarmelade
- 1,5 dl kærnemælk (eller yoghurt naturel)
- 1 æg
- 250 g mel
- 1 tsk natron
- ½ tsk stødt nelliker
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
Til smørcremen skal du bruge:
- 1 appelsin (økologisk, skal og saft)
- 100 g flormelis
- 100 g smør (stuetemperatur)
- 50 g flødeost (stuetemperatur)
- 1 æggeblomme (pasteuriseret)
Til chokoladeganachen skal du bruge:
- 100 g mørk chokolade
- 1 dl fløde
- 10 g glucosesirup (evt. – giver en ekstra shiny ganache)
Du skal også bruge:
- mandelsplitter eller anden kagepynt
Sådan gør du:
- Start med at gøre formen klar: Beklæd den med bagepapir indvendigt, og giv den evt. et bagebælte udvendigt (se nedenfor om bagebælte).
- Smelt honning, farin, smør og marmelade i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen, og pisk kærnemælk og æg i.
- Sigt mel, natron og krydderier i, start med halvdelen. Pisk i hånden, til melklumperne er væk, og pisk resten i.
- Tænd ovnen på 140 grader varmluft, og hæld dejen i formen. Kagen skal have ca. 50 minutter, til den er gennembagt (tjek med en gaffel eller tilsvarende).
- Løsn springformen, og lad kagen køle helt af på en bagerist.
Sådan laver du smørcremen:
- Riv appelsinskallen fint, og pres saften.
- Pisk smør, flormelis og flødeost sammen med en håndmixer, til massen er jævn. Tilsæt appelsinskal og æggeblommen, og pisk igen til den er jævn. Tilsæt så appelsinsaften lidt ad gangen – stop, når cremen er blød, men ikke flydende.
Sådan samler du honning-lagkagen:
- Rist mandelsplitter, hvis du bruger det.
- Del kagen i 3 bunde som beskrevet nedenfor. Fordel halvdelen af smørcremen på den nederste bund, læg den mellemste bund over, og fordel resten af cremen på den. Læg den øverste bund på toppen.
- Chokoladeganachen: Hak chokoladen ret fint. Hæld fløden i en lille gryde, og varm den op til kogepunktet. Hæld så fløden over chokoladen og lad den stå et øjeblik (tilsæt glucosesirup her, hvis du vil). Tag så en gummiskraber, og start med at røre fra midten af skålen. Når din ganache begynder at samle sig, kan du efterhånden bevæge dig udad. Fortsæt, til hele ganachen er fint glat og ensartet.
- Smør chokoladeganachen på toppen af lagkagen. Pynt med fx let ristede mandelsplitter eller anden kagepynt.
- Opbevar kagen koldt, til den skal spises. Den bliver kun bedre af at trække nogle timer.
Sådan bliver honningkagen til 3 lagkagebunde
Her skal du bruge en urtekniv og et stykke tråd på ca. 80 cm:
- Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får 3 ca. lige tykke bunde.
- Tag så sytråden, og træk den ind i den ene rillen hele vejen rundt.
- Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem.
- Gentag i den anden rille, og du har 3 bunde.
Hvis du ikke vil bage honningkagen som en rund lagkage, kan du også bage den i en lille bradepande, fx som min på 22 x 33 cm. Så bliver kagen ikke så høj, og du kan nøjes med at flække den i to bunde. I en lille bradepande skal kagen kun bage ca. 40 minutter.
Læg din honningkage sammen med smørcremen i god tid
Faktisk er de fleste lagkager bedst, når de har fået lov at trække en halv eller en hel dag, og det gælder også honningkage lagkagen. Bag i hvert fald kagen dagen i forvejen, så du kan lægge den sammen fra morgenstunden og servere den senere på dagen. Så er har den tid til at trække, så den bliver ekstra blød og lækker.
Hjemmebagt lagkage – bare bedst!
I min verden er de bedste lagkager dem, der er hjemmelavede helt fra bunden – de smager bare bedre, og du får en skøn fugtig kage, der holder sig i mange dage. Hvis den da ikke bliver spist, altså. Er du også til hjemmebagte lagkager, så tjek fx:
Kære Bodil. Tak for mange gode opskrifter denne kage inklusiv, som jeg har lavet flere gange. Alle i familien er begejstrede! Har dog udfordringer med chokoladeganachen. Den bliver grumset, når den kogende vand tilsættes selvom chokoladen kun er 40 grader inden jeg tilsætter vandet. Du forklarer så fint mange ting som fx bagebæltet,, så måske har du et godt råd.
På forhånd tak.
Vh Mette Lassen
Hej Mette, tak for din søde kommentar – og dit spørgsmål. Chokolade er en drilsk ting, det kender jeg. Jeg vil foreslå, at du prøver en fløde-version i stedet – her skal du bruge 150 g god mørk chokolade, 1 dl fløde og 40 g blødt smør: Hak chokoladen groft, og læg den i en skål. Kog fløden op i en lille gryde, og køl den ned til ca. 80 grader (brug termometer). Hæld fløden over chokoladen, og rør, til chokoladen er smeltet. Tilsæt det bløde smør, og rør, til massen er blank. Det giver en lidt større portion, men det er der nok ikke nogen, der klager over 😉 Held og lykke med det. Kh Bodil