Følg med her:
Grønkålssalat med gedeost og pærer – salade chèvre chaud
Salat med gedeost og pærer. Nu med grønkål
Hvorfor har jeg ikke tænkt på det før? Selvfølgelig kan man lave min absolutte yndlingssalat – salade chèvre chaud – med min absolutte favoritsalattype, grønkål! Voilá: Salat med gedeost, pærer og grønkål.
En genial dansk variant af en fransk klassiker. Nem og lækker. Med smag, bid og knas 🙂
Hvis du foretrækker at bruge almindelige salatblade – så gør du bare det. Du kan lade dig inspirere af min anden, mere klassiske chevre chaud her på bloggen.
Salaten er både god som en forret og som en selvstændig frokost.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 50 g valnøddekerner
- lidt flydende honning
- 200 g grønkål (renset vægt)
- 1 tsk olivenolie
- lidt rød spidskål (kan udelades)
- 3 pærer (små)
- 8 skiver baguette
- 1 rulle gedeost (lille rulle)
- 4 tørrede figner
- lidt frisk timian til pynt (valgfrit)
Til dressingen skal du bruge:
- 1 spsk god lys eddike
- ½ tsk dijonsennep
- ½ tsk flydende honning
- 3 spsk olivenolie
- en smule salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Knus valnødderne lidt med fingrene. Rist nødderne på en tør pande, til de er gennemvarme og dufter. Tilsæt så en tsk honning, og ryst nødderne rundt på panden, til de er dækket af honning på alle sider. Fordel dem på et stykke bagepapir, og lad dem køle af.
- Riv grønkålen af stænglerne, og skyl den grundigt. Dup den lidt tør med et rent viskestykke – og så skal den masseres: Tag olivenolien i hånden, og masser den ind i kålen, så den bliver blød og lækker. Hak kålen groft.
- Snit rød spidskål fint, fx på et mandolinjern.
- Skær pærerne i både, og skær fignerne i tynde skiver.
- Ryst eller pisk dressingen sammen.
- Rist brødskiverne let. Fordel gedeosten ovenpå, og dryp med lidt honning. Giv dem et par minutter under grillen i ovnen – hold godt øje!
- Skær fignerne i tynde skiver. Bland grønkålen med dressingen, og anret den på et fad sammen med pærerne. Læg brødskiverne øverst. Drys med valnødder og figner, og pynt evt. med frisk timian. Server straks!
Chèvre chaud med pærer – en variant blandt utallige
Salaten med varm gedeost findes på de fleste spisekort, når man går ud til frokost i Frankrig – og Belgien, for den sags skyld. Jeg kan spise mig gennem 14 varianter på 14 dage, og jeg bliver bare ikke træt af den. Man får den med alle varianter af brød, salater, gedeost, frugt og knas, og jeg har aldrig fået en, jeg ikke ku’ li’.
Nu har jeg lavet min egen, for grønkåls-chèvre chaud har jeg alligevel aldrig fået dernede.
Salade chèvre chaud har også gjort mig til stamgæst på Cafebiografen i Odense i mange år – og her blev der ikke sparet på noget. Faktisk tror jeg stadig, de har en variant på kortet.
Kanske inte lika tjusig uppläggning samt en droppe citron på päronet. Väldigt gott!
Tak kære fætter, jeg tror, du kan få noget godt ud af alt – næsten!
Kh Bodil
Gedeost…jow jeg prøver da engang imellem, disse prøver har stået på i årevis, MEN geden og jeg bliver nok aldrig venner, i min mund smager det gyseligt, har du et andet forslag til osten i denne salat.
God dag og tak for fine opskrifter.
Britta
Haha, hej Britta, tak for din besked og søde ord. Jeg har selv et lidt blandet forhold til ged, men så længe den er ret blød og frisk, går det. Det er lidt svært at skifte den ud her, men måske du kunne prøve med en blød feta, hvor det salte også vil gå godt med den sødlige balsamico. De fleste oste vil smelte for meget og løbe af brødet, så kunsten er at finde en, der ikke gør. Måske kunne man også gå en helt anden vej og lave friturestegt camembert? Det bliver så uden brød under. Skriv gerne, hvad du ender med at gøre – og om det bliver godt! Kh Bodil