Følg med her:
Focaccia med løg – saftigt, italiensk madbrød
Det er sjældent, jeg bager rent hvidt brød, og det er focaccia. Men når det nu er foccacia, må man jo overgi’ sig.
Eller.
Man kan jo snyde lidt. Jeg hældte lidt havregryn i. Ikke at det giver et meget sundere focaccia, men måske lidt … Og så har havregryn den gode sidegevinst, at de gør krummen endnu mere saftig.
Det lod også til at holde stik denne gang 🙂
Jeg bagte mine focacciaer i springforme, men du kan også sagtens bage i en bradepande. Opskriften passer til en bradepande på ca. 23 * 33 cm. Jeg bagte i stedet to tykke, runde focacciaer.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 450 g hvedemel (mindst 11 % protein)
- 2 dl fine havregryn
- 5,5 dl vand
- 5 g gær
- 1 tsk vand
- 2 tsk fint salt
Til pynt og smag:
- ½ dl olivenolie
- 2 spsk frisk hakket rosmarin
- 2 rødløg (små)
- evt. flagesalt
Sådan gør du:
- Start i god tid – gerne 12-15 timer før, du vil bage.
- Bland mel, havregryn og vand, og lad det stå en times tid.
- Rør gæren ud i en smule vand, og ælt det ind i dejen. Drys saltet over. Lad det stå en halv times tid.
- Rør dejen ca. 15 minutter, til den slipper skålen. Uden røremaskine? Se tips om foldeteknik nedenfor.
- Smør en anden skål eller condibøtte med olie, skrab den bløde dej herover, og dæk den med plastfolie eller låg. Lad den stå på køkkenbordet en times tid, inden du sætter den i køleskabet 8-16 timer.
- En time før bagetid: Tag dejen ud, og lad den vågne lidt. Skær rødløg i både, og hak din rosmarin.
- En halv time før bagetid: Tænd for ovnen på 220 grader. Beklæd din form (eller dine forme) med bagepapir, og fordel dejen i den (eller dem). Hæld en god sjat olivenolie over, og fordel den med fingrene. Prik nogle små huller med fingrene, som olien kan samle sig i. Mens du har olie på hænderne: Smør løgbådene ind i den sidste olie, og fordel dem over dejen. Drys med rosmarin og evt. flagesalt.
- Bag brødene i ca. 25 minutter, til de har fået farve. Tag dem ud af formene, og lad dem køle af på en bagerist, før du skærer dem ud.
Sådan får du saftig focaccia uden røremaskine:
- Forbered dejen som under punkt 2 og 3 ovenfor.
- Dæk dejen med en klæde, og lad den hvile en halv time på køkkenbordet.
- Herefter: Fold dejen med stræk og fold. Se teknikken her – du kan ikke bruge coil fold, fordi dejen er for blød.
- Gentag 3-4 gange og nyd, hvordan dejen bliver længere og mere elastisk for hver gang.
- Fortsæt fra punkt 5 ovenfor.
Foccacia med løg – pizzaens tykke storebror
Da jeg endelig fik knækket pizzakoden, fik jeg hurtigt appetit på mere. Mere italiensk madbrød. Flere sprøde bunde, flere lækre brød med store lufthuller. Og hvad er så mere oplagt end …
Jo, foccacia, naturligvis. Et godt, langtidshævet foccacia, der fik lov at henslæbe adskillige timer i mit køleskab. Og som kvitterede med den blødeste og saftigste krumme, jeg kunne drømme om. Knasende sprødt udenpå lige fra ovnen, duftende og næsten ikke til at holde fingrene fra.
Selvom det er bedst at vente med at skære det, til det er kølet af. Arg.
Focaccia – denne gang med løg og rosmarin
Og hvorfor ikke lege lidt med fyldet? Her blev det en variant med løg og rosmarin. Løg bliver skønne bløde og søde i ovnen, og de laver fine mønstre, når de får lov at svede lidt i varmen. Rosmarin? Det hører sig nærmest bare til.
Vi spiste vores focaccia til sommerens grillmad, men det skal afgjort også prøves til vinterens minestrone!