Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Vaniljekranse med mandlerI min barndom bagte vi småkager med margarine, fordi min mormor og morfar havde en margarinefabrik. Det var nærmest forbudt at sige ordet ‘smør’ i min mors barndomshjem.

Men nu, hvor både min mormor og morfar for længst er lagt til hvile, kan jeg godt sige det højt: Hold da op, hvor vaniljekranse smager meget bedre med smør! Og med mandler. Her kommer favoritopskriften, som min søster fandt hos sin svigermor. Anne Marie har nemlig styr på det der med vaniljekranse, smør og mandler.

Der bliver 2-3 plader vaniljekranse. Du kan også bage dobbelt portion, hvis du orker eller har god hjælp :-)

Opskrift på vaniljekranse med mandler

250 g hvedemel
125 g sukker
190 g smør (koldt)
1/2 sammenpisket æg
1/2 stang vanilje (kornene)
40 g smuttede, meget finthakkede mandler

Sådan:

  1. Start med mandlerne. Kog dem op, til skallen løsner sig (et minut eller to), hæld koldt vand på, smut dem og hak dem fint, enten i hånden, i en minihakker eller måske en gammeldags persillehakker.
  2. Hæld  mel og sukker ud på bordet, og smuldr smørret heri, til det ligner revet ost. Tilsæt vaniljen og de finthakkede mandler, og saml dejen med ægget.
  3. Læg dejen på køl, til den er stiv. Mindst en time, gerne en dag eller flere.
  4. Så er det frem med køkkenmaskinen (eller en gammeldags kødhakker med håndsving). Du skal bruge kødhakke-tilbehøret og sætte den plade i, der har en stjerneform. Når du kører dejen igennem, er det en fordel, at du ikke kører for hurtigt. Ellers flyver stængerne nærmest ud af maskinen. Det er også en fordel at være to om det, så den ene kan tage imod stængerne, mens den anden styrer maskinen…
  5. Skær stængerne i ca. 9-10 cm lange stykker og saml dem på bagepapir, klar til ovnen.
  6. Bag vaniljekransene ved 170 grader (varmluft) 7-8 minutter, til de har fået lidt farve. Du kan sagtens bage to plader vaniljekranse ad gangen, hvis du bruger varmluft. Tiden kan variere fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Og hold øje.

Glædelig jul!

Gem

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.