Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme Gammeldags fastelavnsboller med creme og glasur – bare tanken, så bliver de fleste af os vist katapulteret tilbage til dengang, vi selv ikke var meget højere end fastelavnstønden. Og det altid var ‘de store’, der endelig fik banket tønden ned.

Nå, men heldigvis kan du selv ta’ fuldstændig kontrol over fastelavnsbollebagningen, og det er så det næste store slag, der skal slås: Med gammeldags vaniljecreme? Eller med marcipanremonce? Eller begge slags – ja, hvorfor ikke :-)

De gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme er helt vidunderligt bløde og gode. En ægte børnefavorit – også til store børn :-) Cremen er lavet fra bunden på æg, fløde og vanilje, og den smager så godt, at man skal passe på ikke bare at sluge den direkte fra gryden.

Nej, det kunne jeg da aldrig finde på ;-)

Er det svært at lave fastelavnsboller med creme?

Næh – se opskriften nedenfor og step-by-step guiden her. Du får også et godt trick til at få cremen til at blive inde i bollen. Det hedder såmænd bare – vand! Kig længere nede.

  1. Rul dejen ud til 40-50 cm.

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

2. Skær den ud i kvadrater på 10 x 10 cm (du kan gøre det på øjemål – jeg er bare lidt nørdet med min lineal). Det nemmeste er at bruge en pizzaskærer, men en kniv går også fint.Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

3. Fordel cremen på dejen.Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

4. Fold de 4 hjørner ind, og klem kanterne godt til. Hvis overfladen er lidt tør i det, kan du pensle kanterne med lidt vand – så limer det dejen godt sammen. Træk de 4 nye hjørner lidt ind under bollen, og den er klar til at blive bagt.Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

5. Og voilá, så er bollerne klar til glasur!Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

Brød og boller, Desserter og kager

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 1,5 time

Tilberedning: Ca. 13 minutter

Til dejen skal du bruge:

  • 1,5 dl mælk, lunet lidt

  • 40 g gær

  • 175 g smør

  • 500 g mel

  • 1/2 tsk salt

  • 1 spsk sukker

  • 1 dl yoghurt naturel eller tilsvarende

  • 1 æg

  • evt. lidt ekstra mælk

Til vaniljecremen skal du bruge:

  • 2 æg

  • 2 spsk sukker

  • 1 spsk maizena/majsstivelse (ikke færdig sovsejævner!)

  • 2,5 dl fløde

  • 1 tsk vaniljesukker eller 1/4 tsk vaniljepulver

Til pynt:

  • Glasur af vand, flormelis og evt. kakaopulver. Sørg for, den er tyk, så den bliver hængende.

  • Evt. hakkede pistacienødder eller krymmel

Sådan gør du - dejen først:

  1. Rør gæren ud i den lunede mælk. Smuldr smørret i melet. Bland så det hele, og ælt dejen igennem – enten på bordet eller i en stor skål. Hvis den er lidt for stiv, tilsæt lidt ekstra mælk. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 3 kvarter.

Og så vaniljecremen:

  1. Pisk alle ingredienser sammen i en gryde – bare i hånden – og varm det op, ikke for hurtigt, mens du rører rundt. Vær tålmodig!
    Ta’ cremen af varmen, når den er blevet tyk.
    OBS! Cremen må ikke koge – så gryner den.
    Køl den af, fx ved at sætte den ned i vasken med lidt koldt vand omkring. Eller sæt den udenfor – omkring fastelavn er det effektivt!

Sådan bliver det til fastelavnsboller:

  1. Rul dejen ud på bordet til en firkant på 40 x 50 cm. Skær den i firkanter 10 x 10 cm (en udregning viser, at der bliver 20 stk).

  2. Læg en spiseske creme på hver firkant, og luk dem til (se billederne). Du kan evt. fugte kanterne med lidt vand på en bagepensel, så klistrer de godt sammen.

  3. Sæt dem på bagepapir med sammenføjningen nedad. Lad dem efterhæve en halv times tid.

  4. Tænd ovnen på 200°, og sæt bollerne ind, når ovnen er varm. De skal have ca. 13 minutter – hold øje. De skal kun tage en lille smule farve.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip 1 – fryseren

Du kan fryse fastelavnsbollerne, før du lægger glasur på. Altid gode at ha’ i baghånden, også selv om det ikke er fastelavn :-)

Tip 2 – ovnen

Fastelavnsboller er bedst, når de er friskbagte. Hvis der ligger et par stykker dagen efter, kan du lune dem lidt i ovnen. Men vær varsom, ikke for længe, så bliver de tørre.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

  1. Jeg bruger som regel ikke glasur, men mørk chokolade ovenpå. Læg et halvt stykke pålægschokolade på hver bolle, mens de stadig er varme, så smelter det. Eller luksusudgaven: et stykke caféchokolade (5 g) på hver, som smøres lidt ud, når det er smeltet 😋
    Det er noget jeg har lært af mor 😇

    1. Hej søs, det kan jeg godt huske, mor gjorde (sidste version er vist din forbedring). Synes, det er bedst, hvis man spiser dem med det samme – ikk? Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.