Småkager med chokolade og nødder
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Småkager med chokolade og nødder – de rigtige!

Småkager med chokolade og nødder, sprød kant og sejt indre. Chokoladen smelter på tungen, nødderne knaser herligt - en ægte klassiker.

Hvis du har lyst til småkager, er de her småkager med chokolade og nødder svære at komme uden om. Sprød kant, knasende nødder og chokolade, der smelter på tungen – en ægte klassiker. Populær både hos børn og blandt voksne børn 😉

Hvilken slags sukker i småkager med chokolade?

Jeg bager mine chokoladesmåkager med en blanding af brun farin og rørsukker. Farinen gør noget godt for smag og den chewy konsistens, og rørsukkeret giver den gode, sprøde kant. Hvis du vil have endnu mere smæk på smagen, kan du vælge muscovadosukker i stedet for farin. Den lyse variant giver en lidt karamelagtig smag – den mørke er næsten ovre i lakrids.

Småkager med chokolade og nødder

Småkager med chokolade og nødder

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Køletid 1 time
Samlet 1 time 30 minutter
Giv de første stjerner!
Småkagerne med chokolade og nødder er de småkager, min piger altid har elsket højst af alle.
Antal: 50 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 150 g smør (stuetemperatur)
  • 150 g rørsukker
  • 100 g farin
  • 2 æg (stuetemperatur)
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk natron
  • 250 g mørk chokolade
  • 100 g nødder

Sådan gør du: 

  • Hak chokolade og nødder groft.
  • Rør smør, sukker og farin godt sammen (håndmixer eller røremaskine). Tilsæt æg, mel, vaniljesukker, natron og salt på én gang, og rør hurtigt dejen jævn. Tilsæt så chokolade og nødder, og rør, til de er fordelt. Ikke længere!
  • Læg bagepapir klar. Tag dejen ud på bordet, del den i 4, og rul dem til ca. 20 cm lange stænger – tykkelse som et kosteskaft.
  • Hvis du har tid – læg stængerne i køleskabet en times tid eller mere. Så er de nemmere at skære, og småkagerne mere formstabile.
  • Overvej, hvor mange småkager, der skal spises i dag – og skær dem op i ca. 2 cm lange stykker (eller den størrelse, du synes). Sæt dem på skærefladen på bagepapiret. God afstand – de flyder lidt ud.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og bag dine chokoladesmåkager 10 minutter eller mere (efter størrelse), til de har sprøde kanter. De må gerne være lidt bløde indeni, men du kan først vurdere konsistensen, når de er kølet af.
  • Gem de overskydende ruller i fryseren. Hvis der er nogen 🙂 Se tip nedenfor.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Ha’ dej til chokoladesmåkager klar i fryseren

Småkager med chokolade og nødder er bedst friske. Men du kan roligt lave dej til en stor portion og bare fryse noget af dejen ned – enten i ruller eller i kugler, du kan forme med en isske. Så kan du bage friske småkager med chokolade på rekordtid en anden dag.

Jeg plejer at rulle dejen i stænger og pakke dem i smørrebrødspapir. Så kan du vælge:

  • Læg rullerne i fryseren. Så kan du tage en stang ud, når småkagesulten melder sig. Du skal nok lige lade den ligge på køkkenbordet i 10 minutter, til den kan skæres.
  • Eller skær rullen ud i passende stykker med det samme, og frys dem ned. Så kan de komme direkte på bagepladen fra fryseren.
  • Hvis du synes, det er nemmere, kan du også forme dejen til kugler med en isske og fryse dem ned enkeltvis. Så er de lige til at lægge på en bageplade næste gang.

Hvordan bager du de bedste småkager med chokolade?

Jeg har efterhånden bagt virkelig mange småkager – ikke mindst cookies i amerikansk stil. Og der er et par ting, jeg altid husker, hvis jeg vil ramme den helt rigtige balance mellem sprød kant og blød midte.

1. Brug stuetempererede ingredienser
Smør og æg skal helst have stuetemperatur, så de nemmere blander sig ensartet med sukkeret. Det giver en mere jævn dej og en mere ensartet bagning.

2. Sukkerkombinationen betyder noget
I amerikanske cookies bruges ofte både lyst og mørkt sukker – for eksempel rørsukker og brun farin, som i mine småkager med chokolade og nødder. Farinen tilfører fugt og dybde i smagen, mens rørsukkeret hjælper med sprødhed.

3. Rør eller pisk ikke dejen for længe
Når mel og natron er kommet i, skal du kun røre, til dejen lige er samlet. For meget piskning = seje småkager og ikke på den gode måde.

4. Kold dej = bedre småkager
Hvis du har tid, så lad dejen hvile i køleskabet i en times tid (eller i fryseren). Det gør småkagerne mere formfaste og forbedrer både smag og tekstur.

5. God afstand på bagepladen
Småkager med chokolade har det med at flyde ud under bagning – især, hvis dejen ikke har været på køl eller frys først. Så sæt dem med afstand, så de ikke smelter sammen til én stor cookie-plade.

Småkager med chokolade – en sprød favorit året rundt

Der er noget helt særligt over hjemmebagte småkager. Duften i køkkenet, den sprøde kant og det første bid i en lun småkage med chokolade, hvor chokoladen stadig er så blød, at du står med chokoladefingre bagefter … det er nok forklaringen på, at det altid (altid!) var de småkager, mine børn mente, vi skulle bage, da de var små.

Og heldigvis behøver det hverken være jul eller fødselsdag for at bage småkager. De her småkager med chokolade og nødder er stadig en af mine favoritter, når der skal lidt ekstra forkælelse til – eller bare når dåsen er tom.

Hvilken chokolade er bedst til småkager?

Jeg bruger helst mørk chokolade med omkring 60-70 % kakao, fordi den giver den helt rigtige balance mellem sødme og bitterhed. Men du kan sagtens justere, så det passer til smagsløgene derhjemme. Børn elsker ofte mælkechokolade i deres småkager, mens voksne tit sætter pris på lidt mere intens chokoladesmag.

Du kan også bruge chokoladeknapper, hvis det skal gå lidt hurtigere. Men jeg synes nu, der er noget tilfredsstillende over at hakke chokolade selv og få de der lidt uens stykker, der smelter forskelligt i dejen. Og lykken tilsmiler den, der får det største stykke chokolade, ikk!

Småkager med chokolade – også perfekte som værtsgave

Jeg har efterhånden bagt de her chokoladesmåkager så mange gange, at jeg kender dem i søvne. De holder sig sprøde i flere dage (hvis de altså får lov!), og de er helt perfekte at putte i et sylteglas med en lille sløjfe om. Så har du en hjemmelavet og virkelig lækker gave klar på ingen tid.

Bemærk, at også her spiller tricket med at fryse dejen ned og bage, når du lige står og mangler lækre småkager!

Småkager med chokolade og nødder

Hjemmelavede småkager slår dem fra supermarkedet

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at småkager fra supermarkedet sjældent når helt i mål med hverken sprødhed, smag eller chokoladeindhold. Og hvis du kigger på ingredienserne, kan du godt miste lidt af appetitten igen: Palmeolie. Emulgator. Nej tak.

Når du bager selv, kan du tilpasse dine småkager præcis som du vil – måske lidt flere nødder, lidt mindre sukker eller lidt ekstra vanilje. Og så ved du præcis, hvad der er i. Det gør altså noget for både smag og lækkersult.

Skal dine småkager være uden nødder?

Du kan sagtens bage de her småkager uden nødder, hvis der er allergier i husstanden – eller hvis du bare ikke er til nødder i bagværk. Erstat dem eventuelt med lidt ekstra chokolade eller små stykker tørret frugt. Opskriften er tilpas fleksibel til, at du kan justere lidt uden at miste den gode, chewy konsistens og den lækre sprøde kant.

Småkager for enhver smag

Jeg kan se, at mine opskrifter på småkager især skyder til himmels, når det snart er jul. Men faktisk har jeg ikke mange småkager, jeg KUN bager til jul. Det skulle da lige være brunkager og vaniljekranse …

Men småkager har jeg i et væld af varianter, for eksempel:

Ginger snaps – engelske ingefærsmåkager
Ginger snaps er sprøde engelske ingefærkager, der passer umådelig godt til en kop te.
Gå til opskrift
Ginger snaps opskrift- sprøde ingefærsmåkager med gær
Cookies med marcipan og chokolade
Cookies, der smelter på tungen – med chokolade og marcipan. Nyd dem til kaffen eller som en lille dessert til den søde tand.
Gå til opskrift
Cookies med marcipan og chokolade
Biscotti med mandler og citron
Knasende sprøde biscotti med forførende smag af citronskal og ristede mandler. Biscotti holder længe, bare opbevar dem i en lufttæt dåse.
Gå til opskrift
Biscotti med mandler og citron

Flere småkager, du kan forberede – og fryse dejen ned

Frysertricket er også særdeles velegnet til mine lakridssmåkager og de knap så kendte, men virkelig lækre drømmekage småkager. Så kan du have flere slags småkager klar til den pludselige småkagesult eller de uventede gæster.

Lakridssmåkager med tranebær
Lakridssmåkagerne er blevet en ny klassiker – med en intens smag af lakrids og de søde tranebær. En sprød, næsten hård, småkage.
Gå til opskrift
Lakridssmåkager med tranebær
Drømmekage cookies
Dette er cookies for dig, der både elsker drømmekagen fra Brovst (især snasket ovenpå) og en god amerikansk cookie.
Gå til opskrift
Drømmekage cookies - Vancouver småkager
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Jeg lavede en dobbelt portion til vores bustur til Frankrig og de gik som “varmt brød” – meget lækre.
    Det er bestemt ikke sidste gang denne produktion igangsættes

    • Hej Lene
      Tak for en sød kommentar – det lyder som en skøn madpakke på en lang bustur.
      Kh Bodil

  2. Tænker at bage disse lækre småkager til vores sølvbryllup og vil gerne være lidt på forkant. Kan de holde sig i dåse i en god uges tid?

    • Hej Inger, det kan de sagtens! Bare sørg for, at du bager dem sprøde – så kan de holde sig sådan længe (allerbedst i en tæt plastpose i dåsen). God fornøjelse! Kh Bodil

    • Hej Christina, der bliver ca. 55 stk af portionen. Men du behøver ikke bage dem alle på én gang 🙂 God bagelyst! Kh Bodil

  3. Fantastiske chokoladesmåkager -intet mindre! For mange år siden mistede jeg min opskrift på favoritopskriften på chokoladesmåkager og disse minder så meget om den, så nu blir det disse, der er favorit! Jeg bagte nogle flere i går, – havde børnebørn på besøg og de udbrød alle som én :”ummm mormor, hvad er det der dufter så godt!!” …. Og ikke ret længe efter fik de selvfølgelig lov at smage til deres store glæde … og også min! TAK

    • Hej Karen Vibeke, ej, det var dog den bedste kommentar – tusind tak! Også min ældstes favorit. Hun bliver nærmest lidt fornærmet, hvis det ikke er dem jeg bager … haha. Rigtig god fornøjelse med opskriften, mange gange, kan jeg forstå. Kh Bodil