Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Småkager med chokolade og nødder, sprød kant og sejt indre. Chokoladen smelter på tungen, nødderne knaser herligt - en ægte klassiker.
Hvis du har lyst til småkager, er de her småkager med chokolade og nødder svære at komme uden om. Sprød kant, knasende nødder og chokolade, der smelter på tungen – en ægte klassiker. Populær både hos børn og blandt voksne børn 😉
Jeg bager mine chokoladesmåkager med en blanding af brun farin og rørsukker. Farinen gør noget godt for smag og den chewy konsistens, og rørsukkeret giver den gode, sprøde kant. Hvis du vil have endnu mere smæk på smagen, kan du vælge muscovadosukker i stedet for farin. Den lyse variant giver en lidt karamelagtig smag – den mørke er næsten ovre i lakrids.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Småkager med chokolade og nødder er bedst friske. Men du kan roligt lave dej til en stor portion og bare fryse noget af dejen ned – enten i ruller eller i kugler, du kan forme med en isske. Så kan du bage friske småkager med chokolade på rekordtid en anden dag.
Jeg plejer at rulle dejen i stænger og pakke dem i smørrebrødspapir. Så kan du vælge:
Jeg har efterhånden bagt virkelig mange småkager – ikke mindst cookies i amerikansk stil. Og der er et par ting, jeg altid husker, hvis jeg vil ramme den helt rigtige balance mellem sprød kant og blød midte.
1. Brug stuetempererede ingredienser
Smør og æg skal helst have stuetemperatur, så de nemmere blander sig ensartet med sukkeret. Det giver en mere jævn dej og en mere ensartet bagning.
2. Sukkerkombinationen betyder noget
I amerikanske cookies bruges ofte både lyst og mørkt sukker – for eksempel rørsukker og brun farin, som i mine småkager med chokolade og nødder. Farinen tilfører fugt og dybde i smagen, mens rørsukkeret hjælper med sprødhed.
3. Rør eller pisk ikke dejen for længe
Når mel og natron er kommet i, skal du kun røre, til dejen lige er samlet. For meget piskning = seje småkager og ikke på den gode måde.
4. Kold dej = bedre småkager
Hvis du har tid, så lad dejen hvile i køleskabet i en times tid (eller i fryseren). Det gør småkagerne mere formfaste og forbedrer både smag og tekstur.
5. God afstand på bagepladen
Småkager med chokolade har det med at flyde ud under bagning – især, hvis dejen ikke har været på køl eller frys først. Så sæt dem med afstand, så de ikke smelter sammen til én stor cookie-plade.
Der er noget helt særligt over hjemmebagte småkager. Duften i køkkenet, den sprøde kant og det første bid i en lun småkage med chokolade, hvor chokoladen stadig er så blød, at du står med chokoladefingre bagefter … det er nok forklaringen på, at det altid (altid!) var de småkager, mine børn mente, vi skulle bage, da de var små.
Og heldigvis behøver det hverken være jul eller fødselsdag for at bage småkager. De her småkager med chokolade og nødder er stadig en af mine favoritter, når der skal lidt ekstra forkælelse til – eller bare når dåsen er tom.
Jeg bruger helst mørk chokolade med omkring 60-70 % kakao, fordi den giver den helt rigtige balance mellem sødme og bitterhed. Men du kan sagtens justere, så det passer til smagsløgene derhjemme. Børn elsker ofte mælkechokolade i deres småkager, mens voksne tit sætter pris på lidt mere intens chokoladesmag.
Du kan også bruge chokoladeknapper, hvis det skal gå lidt hurtigere. Men jeg synes nu, der er noget tilfredsstillende over at hakke chokolade selv og få de der lidt uens stykker, der smelter forskelligt i dejen. Og lykken tilsmiler den, der får det største stykke chokolade, ikk!
Jeg har efterhånden bagt de her chokoladesmåkager så mange gange, at jeg kender dem i søvne. De holder sig sprøde i flere dage (hvis de altså får lov!), og de er helt perfekte at putte i et sylteglas med en lille sløjfe om. Så har du en hjemmelavet og virkelig lækker gave klar på ingen tid.
Bemærk, at også her spiller tricket med at fryse dejen ned og bage, når du lige står og mangler lækre småkager!
Vi kan nok hurtigt blive enige om, at småkager fra supermarkedet sjældent når helt i mål med hverken sprødhed, smag eller chokoladeindhold. Og hvis du kigger på ingredienserne, kan du godt miste lidt af appetitten igen: Palmeolie. Emulgator. Nej tak.
Når du bager selv, kan du tilpasse dine småkager præcis som du vil – måske lidt flere nødder, lidt mindre sukker eller lidt ekstra vanilje. Og så ved du præcis, hvad der er i. Det gør altså noget for både smag og lækkersult.
Du kan sagtens bage de her småkager uden nødder, hvis der er allergier i husstanden – eller hvis du bare ikke er til nødder i bagværk. Erstat dem eventuelt med lidt ekstra chokolade eller små stykker tørret frugt. Opskriften er tilpas fleksibel til, at du kan justere lidt uden at miste den gode, chewy konsistens og den lækre sprøde kant.
Jeg kan se, at mine opskrifter på småkager især skyder til himmels, når det snart er jul. Men faktisk har jeg ikke mange småkager, jeg KUN bager til jul. Det skulle da lige være brunkager og vaniljekranse …
Men småkager har jeg i et væld af varianter, for eksempel:
Frysertricket er også særdeles velegnet til mine lakridssmåkager og de knap så kendte, men virkelig lækre drømmekage småkager. Så kan du have flere slags småkager klar til den pludselige småkagesult eller de uventede gæster.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Jeg lavede en dobbelt portion til vores bustur til Frankrig og de gik som “varmt brød” – meget lækre.
Det er bestemt ikke sidste gang denne produktion igangsættes
Hej Lene
Tak for en sød kommentar – det lyder som en skøn madpakke på en lang bustur.
Kh Bodil
Tænker at bage disse lækre småkager til vores sølvbryllup og vil gerne være lidt på forkant. Kan de holde sig i dåse i en god uges tid?
Hej Inger, det kan de sagtens! Bare sørg for, at du bager dem sprøde – så kan de holde sig sådan længe (allerbedst i en tæt plastpose i dåsen). God fornøjelse! Kh Bodil
De blev perfekte! Tak for en skøn opskrift.
Kh Inger
Tak Inger – det gør mig så glad at høre! Kh Bodil
Hej
Hvor mange er der til i en opskrift?
Hej Christina, der bliver ca. 55 stk af portionen. Men du behøver ikke bage dem alle på én gang 🙂 God bagelyst! Kh Bodil
Fantastiske chokoladesmåkager -intet mindre! For mange år siden mistede jeg min opskrift på favoritopskriften på chokoladesmåkager og disse minder så meget om den, så nu blir det disse, der er favorit! Jeg bagte nogle flere i går, – havde børnebørn på besøg og de udbrød alle som én :”ummm mormor, hvad er det der dufter så godt!!” …. Og ikke ret længe efter fik de selvfølgelig lov at smage til deres store glæde … og også min! TAK
Hej Karen Vibeke, ej, det var dog den bedste kommentar – tusind tak! Også min ældstes favorit. Hun bliver nærmest lidt fornærmet, hvis det ikke er dem jeg bager … haha. Rigtig god fornøjelse med opskriften, mange gange, kan jeg forstå. Kh Bodil