
Min æbletærte med brombær er ikke en helt almindelige æbletærte. De smager helt ualmindelig godt. Det har jeg både min fars og mine venners ord for.
Egentlig havde jeg set en apple pandowdy – en særlig slags æblepie med knækket låg – og jeg fik sådan lyst til at forkæle nogen med den. Men der skete lidt med opskriften undervejs, så nu ligner den mere en almindelig tærte med låg.
Lækker dessert efter fisk
Den første heldige testspiser blev min far, for han ville servere fisk – og han er af den faste overbevisning, at der skal dessert efter fisk. Jeg ved også, han elsker både brombær og æbler, så han var taknemmeligt publikum. Han lavede fisken, og jeg kom med desserten.
Nu, hvor det er sæson for både æbler og brombær, måtte jeg jo lave en opskrift.
Portionen her er til 5-6 personer som dessert.
Du skal bruge et ildfast fad med diameter på ca. 24 cm og høje kanter eller noget tilsvarende.
Æbletærte med låg
Oprindeligt er æbletærten – eller måske er det en pie? – lavet med et lukket låg, men jeg har valgt at give den et flettet låg i stedet for. Stadig uden bund, for med det våde fyld ville dejen bare blive blød og uinteressant. Nu får du et sprødt fletværk i stedet, og det spiller max sammen med æble-brombærfyldet!
Det sker, at noget af saften fra fyldet bobler op over det flettede låg, og det synes jeg bestemt ikke gør tærten ringere.
Citronskal giver tærten en aromatisk twist
Det særlige ved æbletærten er ikke bare brombærrene – men også at både dej og fyld også får noget citronskal. Citronskal er en somme tider overset smagsgiver, der løfter smagen i mange kager og desserter et betydeligt nøk opad. Synes jeg. I dette tilfælde ledte det mine tanker hen på rom – kombinationen af æbler, brombær og citronskal var simpelthen himmelsk aromatisk.
Æbletærten kan fryses – og lunes
Din æbletærte kan sagtens fryses ned eller gemmes på køl nogle dage. Hvis du fryser den – eller en rest af den – så lad den tø op ved stuetemperatur, inden du luner den forsigtigt ved 140 grader, ikke for længe.