Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Min æbletærte med brombær er ikke en helt almindelige æbletærte. De smager helt ualmindelig godt. Det har jeg både min fars og mine venners ord for.

Egentlig havde jeg set en apple pandowdy – en særlig slags æblepie med knækket låg – og jeg fik sådan lyst til at forkæle nogen med den. Men der skete lidt med opskriften undervejs, så nu ligner den mere en almindelig tærte med låg.

Den første heldige testspiser blev min far, for han ville servere fisk – og han er af den faste overbevisning, at der skal dessert efter fisk. Jeg ved også, han elsker både brombær og æbler, så han var taknemmeligt publikum. Han lavede fisken, og jeg kom med desserten.

Nu, hvor det er sæson for både æbler og brombær, måtte jeg jo lave en opskrift.

Portionen her er til 5-6 personer som dessert.

Du skal bruge et ildfast fad med diameter på ca. 24 cm og høje kanter eller noget tilsvarende.

Æbletærte med låg

Oprindeligt er æbletærten – eller måske er det en pie? – lavet med et lukket låg, men jeg har valgt at give den et flettet låg i stedet for. Stadig uden bund, for med det våde fyld ville dejen bare blive blød og uinteressant. Nu får du et sprødt fletværk i stedet, og det spiller max sammen med æble-brombærfyldet!

Det sker, at noget af saften fra fyldet bobler op over det flettede låg, og det synes jeg bestemt ikke gør tærten ringere.

Citronskal giver tærten en aromatisk twist

Det særlige ved æbletærten er ikke bare brombærrene – men også at både dej og fyld også får noget citronskal. Citronskal er en somme tider overset smagsgiver, der løfter smagen i mange kager og desserter et betydeligt nøk opad. Synes jeg. I dette tilfælde ledte det mine tanker hen på rom – kombinationen af æbler, brombær og citronskal var simpelthen himmelsk aromatisk.

Æbletærten kan fryses – og lunes

Din æbletærte kan sagtens fryses ned eller gemmes på køl nogle dage. Hvis du fryser den – eller en rest af den – så lad den tø op ved stuetemperatur, inden du luner den forsigtigt ved 140 grader, ikke for længe.

Gem

Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Æbletærte med brombær

Desserter og kager

Rækker til: 5-6

Tilberedning: 45 min.

Til dejen skal du bruge:

  • 150 g mel
  • 50 g flormelis
  • korn fra en 1/2 vaniljestang
  • fintrevet skal af 1 citron
  • 80 g koldt smør
  • 1/2 dl creme fraiche (eller yoghurt)
  • Til drys: Ekstra rørsukker

Til fyldet skal du bruge:

  • 4-5 syrlige æbler (500 g renset vægt)
  • 150 g rørsukker
  • 125 g brombær, evt. fra frost
  • revet skal og ca. 2,5 spsk saft af 1 øko-citron
  • 1 spsk majsstivelse (fx maizena, men ikke sovsejævner!)

Til servering skal du bruge:

  • Enten vaniljeis
  • Eller letpisket fløde
  • Eller en blanding af lige dele pisket fløde og græsk yoghurt, smagt til med vaniljesukker

Sådan gør du:

  1. Dejen: Hæld mel, flormelis, vanilje og citronskal ud på bordet. Hak smørret i, og smuldr det med fingrene. (Hvis du har en køkkenmaskine, kan den gøre arbejdet). Saml dejen med creme fraiche,  pak den i plastfolie, og læg den på køl.

  2. Fyldet: Skræl æblerne, fjern kernehusene, og snit æblerne i både. Put dem i en god stor skål sammen med de øvrige ingredienser til fyldet, og vend godt rundt. Hæld fyldet op i fadet.

  3. Tænd ovnen på 170 grader (varmluft).

  4. Rul så dejen ud til en firkant på ca. 25 * 35 cm,skær den i 2 cm brede strimler på den korte led – med en klejnespore. Flet strimlerne over tærten. Skær den overflødige dej fra, rul en tynd pølse af den, og placer den rundt i kanten. Tryk kanten fast med en gaffel. Pensl dejen med vand, og strø med et godt lag rørsukker.

  5. Bag æbletærten i ca. 45 minutter. Lad den hvile mindst et kvarter, før du serverer.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Æbletærte med brombær - skøn æbledessert

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.