Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Koldhævede grove hveder st. bededagStore Bededag er Store Hvededag – og varme hveder får vi vist aldrig for mange af. I år fik jeg lyst at afprøve koldhævede grove hveder, og det har givet nogle superflotte varme hveder med masser af bid og smag. Nemme. Ristede. Sprøde. Helt uimodståelige. Det er bare at komme i gang!

Koldhævede grove hveder st. bededag

Koldhævede grove hveder – det virker!

Normalt har jeg bagt hveder med ret meget gær (og med hvidt mel), og det går lynhurtigt. De skal kun hæve én gang. Denne gang var jeg lidt mere forudseende og lavede dejen om aftenen, satte den i køleskabet og bagte om morgenen. Lidt spændt på om den lille klat gær kunne give store, luftige hveder med det grove, stenformalede mel, jeg havde fundet i Netto. Det ku’ den! Og lang hævetid gør jo noget godt for både smag og konsistens, så hvorfor ikke …

Koldhævede grove hveder st. bededagHvor mange grove hveder vil du ha’?

Opskriften her lyder på 12 varme hveder, men hvis du elsker hveder, kan du nemt lave dobbelt portion – og bage dem i den store bradepande i ovnen. Så sætter du dem bare 4 x 5 og får 20 flotte hveder ud af det.

Hvis du laver dobbelt portion, kan du invitere venner og familie – eller dele ud på arbejde. Det er helt sikkert populært. Hveder er i øvrigt supergode at fryse til en anden go’ gang. Bare tænk, en god søndag morgen …

Koldhævede grove hveder st. bededag

Opskrift på grove varme hveder - koldhævede i køleskabet

Brød og boller

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 10 minutter + hævetid

Tilberedning: 18-20 minutter

Du skal bruge:

  • 550 g stenformalet hvedemel (eller hvidt ...)
  • 1 1/4 tsk salt
  • 100 g smør
  • 15 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 2 æg (gem lidt til at pensle med)
  • 2 spsk rørsukker
  • 1,5 tsk stødt kardemomme

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret blidt i en gryde. Rør gæret ud i mælken, og rør det i det smeltede smør. Pisk æggene sammen i et glas.
  2. Bland så alt sammen i en god stor skål - husk at gemme lidt af det sammenpiskede æg til at pensle med. Ælt, til dejen er jævn. Dæk den med en opklippet frysepose, og sæt den i køleskabet. 8 timer eller mere - fx natten over.
  3. Tag dejen ud af køleskabet.
  4. Beklæd en bradepande (ca. 20 x 30 cm) med bagepapir. Hvis du ikke har sådan en form, så bare brug en bageplade, og sæt hvedebollerne tæt som på billederne ovenfor.
  5. Del dejen i 12 lige store stykker, rul dem til boller i hånden, og placer dem i den lille bradepande - 3 x 4, med lidt luft imellem. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.
  6. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Pensl hvederne med æg, og sæt dem ind i ovnen, når den er varm. Giv dem 18-20 minutter - hold øje! Skru lidt ned, hvis du synes, de bliver for mørke. Det er vigtigt, de er gennembagte.
  7. Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost, marmelade eller hvad du nu elsker allerhøjst :-)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.