Følg med her:
Æbletærte med brombær – skøn æbledessert
Vil du gerne bage en æbletærte, der smager af mere end æbler, så prøv at kombinere med brombær.
Her har jeg gjort det i en æbletærte, der måske ikke helt er en æbletærte, for den fik aldrig en tærtebund. Til gengæld smager den helt ualmindelig godt. Det har jeg både min fars og mine venners ord for.
Egentlig havde jeg set en apple pandowdy – en særlig slags æblepie med knækket låg – og jeg fik sådan lyst til at forkæle nogen med den. Men der skete lidt med opskriften undervejs, så nu ligner den mere en almindelig tærte med låg.
Lækker dessert efter fisk
Den første heldige testspiser blev min far, for han ville servere fisk – og han er af den faste overbevisning, at der skal dessert efter fisk. Jeg ved også, han elsker både brombær og æbler, så han var taknemmeligt publikum. Han lavede fisken, og jeg kom med desserten.
Nu, hvor det er sæson for både æbler og brombær, måtte jeg jo lave en opskrift.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til dejen skal du bruge:
- 150 g mel
- 50 g flormelis
- ½ vaniljestang (kornene)
- 1 citron
- 80 g smør (koldt )
- ½ dl creme fraiche (eller yoghurt)
- ekstra rørsukker (til drys)
Til fyldet skal du bruge:
- 4 syrlige æbler (500 g renset vægt)
- 150 g rørsukker
- 125 g brombær (evt. fra frost)
- 1 citron, øko (revet skal og ca. 2,5 spsk saft )
- 1 spsk majsstivelse (fx maizena, men ikke sovsejævner!)
Til servering skal du fx vælge en af disse:
- vaniljeis
- letpisket fløde
- en blanding af lige dele pisket fløde og græsk yoghurt smagt til med vaniljesukker
Sådan gør du:
Dejen:
- Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas dem sammen med lidt flormelis. Riv citronskal fint.
- Hæld mel, flormelis, vanilje og citronskal ud på bordet. Hak smørret i, og smuldr det med fingrene. (Hvis du har en køkkenmaskine, kan den gøre arbejdet). Saml dejen med creme fraiche, pak den i plastfolie, og læg den på køl.
Fyldet:
- Riv citronskal fint, og pres 2,5 spsk saft.
- Skræl æblerne, fjern kernehusene, og snit æblerne i både. Put dem i en god stor skål sammen med rørsukker, brombær, citronskal og -saft samt majstivelse. Vend godt rundt. Hæld fyldet op i fadet.
- Tænd ovnen på 170 grader (varmluft).
- Rul så dejen ud til en firkant på ca. 25 * 35 cm, skær den i 2 cm brede strimler på den korte led – med en klejnespore. Flet strimlerne over tærten. Skær den overflødige dej fra, rul en tynd pølse af den, og placer den rundt i kanten. Tryk kanten fast med en gaffel. Pensl dejen med vand, og strø med et godt lag rørsukker.
- Bag æbletærten i ca. 45 minutter. Lad den hvile mindst et kvarter, før du serverer.
Æbletærte med låg
Oprindeligt er æbletærten – eller måske er det en pie? – lavet med et lukket låg, men jeg har valgt at give den et flettet låg i stedet for. Stadig uden bund, for med det våde fyld ville dejen bare blive blød og uinteressant. Nu får du et sprødt fletværk i stedet, og det spiller max sammen med æble-brombærfyldet!
Det sker, at noget af saften fra fyldet bobler op over det flettede låg, og det synes jeg bestemt ikke gør tærten ringere.
Citronskal giver tærten en aromatisk twist
Det særlige ved æbletærten er ikke bare brombærrene – men også at både dej og fyld også får noget citronskal. Citronskal er en somme tider overset smagsgiver, der løfter smagen i mange kager og desserter et betydeligt nøk opad. Synes jeg. I dette tilfælde ledte det mine tanker hen på rom – kombinationen af æbler, brombær og citronskal var simpelthen himmelsk aromatisk.
Æbletærten kan fryses – og lunes
Din æbletærte kan sagtens fryses ned eller gemmes på køl nogle dage. Hvis du fryser den – eller en rest af den – så lad den tø op ved stuetemperatur, inden du luner den forsigtigt ved 140 grader, ikke for længe.