Følg med her:
Julesnitter med tranebær og crumble
Mine julesnitter er en frisk, syrlig lille kage. Jeg har bagt den med tranebær, der er lidt bitre og virkelig kraftige i smagen – og tilmed flotte og julede i farven!
Mine julesnitter fik en tæt bund, der gør det nemt at skære kagen ud til tern eller barer. Ideelt til kaffen.
Amerikansk inspirerede snitter med tranebær
Det er sjovt, som forskellige lande har forskellige traditioner for råvarer. Ud over cranberries – eller tranebær – har amerikanerne også noget med cashewnødder, og de passer perfekt i en crumble. Du kan også bruge mandler eller nødder, hvis du foretrækker det.
For at give julesnitterne ekstra intens smag har jeg bagt den med farin i stedet for almindeligt sukker. Mmmm, det kunne godt blive en ny trend!
Jeg har bagt med stenformalet mel. Sammen med havregrynene og cashewnødderne giver det lidt ekstra struktur, som jo hører til en god crumble. Men du kan sagtens bruge almindeligt hvedemel.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til grunddejen skal du bruge:
- 150 g stenformalet hvedemel
- 200 g økologiske havregryn (finvalsede)
- 200 g farin
- ¼ tsk salt
- ½ tsk bagepulver
- 250 g smør
Til bunden skal du også bruge:
- 1 æg
Til crumblen ovenpå skal du også bruge:
- 50 g cashewnødder
Til tranebærsaucen skal du bruge:
- ½ dl vand
- 60 g sukker
- 250 g tranebær (friske eller frosne)
Til servering:
- flormelis (valgfrit)
Sådan gør du:
Sådan laver du bund og crumble:
- Start med grunddejen: Hak smørret ind i de tørre ingredienser, og ælt dejen hurtigt sammen. Del den i 2 – den ene klump lidt større end den anden.
- Den største klump er bunden. Tilsæt æg, og ælt dejen jævn.
- Den mindste klump er til crumble: Hak cashewnødderne groft, og ælt dem ind i dejen.
Sådan laver du tranebærsaucen:
- Hæld vand, sukker og tranbær i en lille gryde, kog det op, og lad det simre 5 minutter.
Sådan gør du julesnitterne færdige:
- Beklæd din bageform med bagepapir, og pres dejen til bunden jævnt ud i den. Fordel tranebærsaucen ovenpå, og smuldr crumbledejen øverst. Pres den lidt ned.
- Bag kagen ved 160 grader i ca. 35 minutter, til den har gyldne kanter. Lad den køle af, før du skærer den ud. Jeg skar min ud til 24 stykker – 4 * 6.
- Drys evt. med flormelis, når du serverer.
Du kan også bage den julede kage uden æg
Kagen blev egentlig opfundet til et køkkenmøde på mit kontor. Der er gået lidt sport i at levere lidt sødt og lækkert til vores fælles køkken – alt fra saltmandler og morgenbrød til clementiner, pebernødder og chokoladekiks. Og det er jo en invitation til en bagetosse som mig …
Men det kom mig for øre, at der var en, der ikke tålte æg. Så skulle der eksperimenteres! Først prøvede jeg bare at udelade æg. Det smagte godt, skulle jeg hilse at sige – men jeg var ikke tilfreds. Det smuldrede en del. Så nu har jeg to versioner: En med æg og en med æg-erstatning. Begge dele fungerer fremragende.
Jeg havde nogle friske tranebær med hjem fra en fotooptagelse og viste ikke helt hvad jeg skulle bruge dem til.
Så tænkte jeg at Muttionline måske havde en opskrift jeg kunne bruge, så jeg slog tranebær op og denne opskrift inspirerede mig.
Jeg fugte næsten opskriften, men jeg havde ingen cashewnødder så jeg brugte mandler i stedet for.
Det er en utrolig lækker bar/kage, som man nemt bliver afhængig af.
Tak for en god madblog med skønne opskrifter.
Hej Kirstine, du har da rigtig været i køkkenet! Tusind tak for din kommentar! Jeg er vild med det søde/syrlige og så det lidt bitre fra tranebærrene – dejligt du også kunne bruge opskriften.
Kh Bodil