Følg med her:

Når du får mindst 30 planter om ugen, giver du din maves mikrobiom en kæmpe indsprøjtning af diversitet, som alle de små mikrober elsker. Men hvordan får du 30 forskellige planter på en uge?
Når du får mindst 30 planter om ugen, giver du din maves mikrobiom en kæmpe indsprøjtning af diversitet, som alle de små mikrober elsker. Men hvordan gør man – og er 30 forskellige planter på en uge overhovedet muligt?
Det er et af de helt store emner i kredse, hvor man taler om sammenhængen mellem kost og sundhed. Så – nørdet som jeg nogle gange er – har jeg kastet mig over litteraturen og skriblet nogle svar sammen på nogle af de vigtigste spørgsmål:
Anbefalingen med 30 forskellige planter er baseret på et britisk/amerikansk forskningssamarbejde. Her fandt forskerne, at mennesker, der spiste mange forskellige planter – omkring 30 om ugen – simpelthen havde den sundeste, mest mangfoldige samling af mave-mikrober. Og det er der markante fordele ved:
Så en plante mere er vel værd at ta’ med ◡̈
Du har det, jeg har det, alle har det. Et mikrobiom, der består af billioner af bakterier, svampe og andre mikrober, der lever i tarmen.
Måske kender du mikrobiomet under et andet navn – tarmfloraen. Men forskningen nu om stunder siger mikrobiom, og det afspejler meget godt, at man er meget optaget af, hvordan samspillet mellem vores kost og tarmens mikrober påvirker vores helbred, sundhed og sygdom.
Planter er ikke bare rige på vitaminer og mineraler, som mange af os sikkert har vidst længe. Planter indeholder også præbiotika, der er guf for dine “gode” tarmbakterier. Planternes præbiotika omfatter forskellige typer fibre og andre kulhydrater samt kemikalier kaldet polyfenoler. Polyfenoler er ansvarlige for farverne i mange planter, og de har også antioxidant- og antiinflammatoriske egenskaber.
Pointen er, at jo mere forskelligt, du spiser i planteverdenen – jo flere forskellige tarmbakterier har en fest i maven – og det er forbundet med en mere modstandsdygtig tarm.
Her kommer Tim Spector, en af forfatterne bag de store undersøgelser bag, med nogle enkle tommelfingerregler:
Det er nok her, de fleste misforståelser opstår. For der er meget andet end broccoli, æbler og den slags, der tæller med. Hovedkategorierne er:
Hvor meget skal der så til, for at det ‘rigtig’ tæller? Her er videnskaben ikke helt i mål endnu, men jeg har hørt forskerne give et par guidelines:
Men, under alle omstændigheder – selvom du spiser en mindre mængde en angivet her, er jeg sikker på, det tæller i det store regnskab alligevel. Måske som en halv plante 😉
30 planter på en uge lyder måske af mange – men ved en hurtig tælling nåede jeg faktisk noget længere op (jeg orkede ikke at tælle tørrede krydderier med, men det kan du sagtens gøre. Selv peber!).
Men her får du min liste fra de første 4 dage i den uge, hvor jeg skrev dette indlæg:
Jeg opdagede hurtigt, at nogle retter er ret geniale til at toppe op på plantelisten. Her får du nogle eksempler.
Tjek for eksempel gryderetter eller andre grønsagsretter, som både kan proppes med grønsager og bælgfrugter – og nemt varieres, hvis du har andet i din beholdning:
Her kan du virkelig få variation i kosten med både grønsager, frugter, bær, bælgfrugter, nødder og kerner:
Ja, de tæller heldigvis også. Og så længe du ikke bare bager et hvidt franskbrød, er det ret nemt at snige lidt forskellige planter i:
Plus selvfølgelig alt det, du ikke behøver en opskrift på: Mellemmåltider med grønsagsstave, håndfrugt og nødder. Nemt!
Læs og hør mere om de 30 planter om ugen hos Zoe.
Og en disclaimer: Jeg er ikke fagperson – kun formidler af alt det, jeg optaget af. Så husk altid at lytte til din krop, din sunde fornuft og om nødvendigt: Din læge.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Nice, tak for opsummeringen, og dejligt at se hvor overskueligt det kan gøres!
Selv tak! Ja, det er ikke så svært – når man elsker grønsager 😉 Kh mutti