Følg med her:
Honningkagemuffins med appelsinsmørcreme
Honningkage er en klassisk søndagskage fra min barndom. Nu har jeg bare udviklet lidt på den.
For faktisk bagte min mor honningkage som en hel kage i en bradepande. Jeg bager honningkagen som muffins, fordi jeg (eller skal jeg sige vi) sjældent spiser hele portionen på en gang, og honningkage muffins er meget velegnede til at fryse ned.
Honningkagemuffins er ikke bare til jul …
Jeg ved godt, at de fleste forbinder honningkager med jul – kanel, ingefær og nelliker dufter også af jul. Men jeg bager dem gladeligt hele året. Så dukker de op som en god overraskelse ind imellem, når jeg helt har glemt, de ligger i fryseren. Og så spiser jeg dem gladeligt uden smørcremen, bare til en kop te.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til kagerne skal du bruge:
- smør til formene
- 150 g honning eller sirup
- 100 g farin
- 50 g smør
- ½ dl orangemarmelade
- 1 dl yoghurt (eller tilsvarende surmælksprodukt)
- ½ dl mælk
- 1 æg
- 225 g mel
- 1 tsk natron
- ½ tsk std nelliker
- 1 tsk std kanel
- 1 tsk ingefærpulver
Til smørcremen skal du bruge:
- 150 g smør (stuetemperatur)
- 150 g flormelis
- 75 g flødeost (ikke light)
- fintrevet skal af 1 øko appelsin
- evt. ekstra appelsinskal til pynt
Sådan gør du:
Sådan bager du muffins:
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft, og smør 12 muffinforme.
- Smelt honning, farin, smør og marmelade i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen, og pisk yoghurt, mælk og æg i.
- Sigt mel og krydderier i, start med halvdelen. Pisk i hånden, til melklumperne er væk, og pisk resten i.
- Fordel dejen i formene, og sæt dem i ovnen. Bag dem 15-18 minutter. Test, at kagerne er gennembagte, fx med en strikkepind, en tandstik eller en gaffel.
- Lad dem køle af på en bagerist i 5 minutter, før du vender dem ud og lader dem køle helt af.
Sådan laver du smørcremen:
- Riv skal af appelsin fint. Pisk ingredienserne sammen, til cremen bliver hvid og luftig (håndmixer eller maskine). Fyld den i sprøjtepose, og læg den i køleskabet ca. 15 minutter.
Sådan gør du kagerne færdige:
- Brug udstikkeren til at laver fordybninger i midt i hver muffin.
- Sprøjt først smørcreme ned i hullerne. Start så fra yderkanten af den cirkel, du vil lave på din muffin, og arbejd indad – slut med en lille top i midten. Gentag med alle 12. Riv evt. lidt appelsinskal på toppen.
Vælg mellem to udgaver – med og uden smørcreme
For det meste spiser jeg bare honningkagemuffins, som de er – ikke noget som helst hurlumhej ved dem.
Men hvis du synes, dine honningkagemuffins skal være lidt mere festlige, kan du give dem en smørcremetopping, som jeg har gjort på billederne. Det er en superenkel creme at lave – bare smør, flødeost, flormelis og lidt revet appelsinskal.
Hvis du ikke er dus med en sprøjtepose, kan du flække dine muffins i stedet og smøre cremen ind som et lag. Og overtrække med chokolade.