Følg med her:
Hindbærtærte med havrecrumble – overraskende god
Klassisk tærte med bær og crumble
Hindbærtærten er en rigtig klassisk bærtærte med syrligt fyld – og med en uimodståelig topping af havregryn og mandler. Nåja, tilsat smør og sukker. Som en almindelig crumble, bortset fra at smørret er smeltet først.
Hindbærtærten er god lige ud af ovnen, god dagen efter, god at tage op af fryseren – vist nærmest altid bare et godt indslag. Og endda rigtig nem at bage.
Selvom tærten grundlæggende er bagt med meget enkle ingredienser, er den overraskende god, som min søsters veninde sagde. Siden har jeg forbedret opskriften yderligere – med mandler og marcipan – så mon ikke det holder endnu?
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til tærtebunden skal du bruge:
- 100 g smør
- 125 g mel
- 40 g flormelis
- 50 g marcipan
- 1 æggeblomme
- Lidt ekstra smør til tærteformen
Til hindbærfyldet skal du bruge:
- 3 dl hindbærmarmelade (eller 250 g hindbær (gerne fra frost) med 80 g sukker)
Til havregrynscrumblen skal du bruge:
- 60 g smør
- 100 g havregryn (gerne grove)
- 25 g mandler
- 50 sukker
Sådan gør du:
- Start med tærtebunden: Tag mel og flormelis ud på bordet. Hak smørret i, riv marcipanen i og smuldr det, så det ligner revet ost. Saml dejen hurtigt med æggeblommen, ælt så lidt som muligt. Læg dejen på køl.
Hindbærfyldet:
- Hvis du ikke har hindbærmarmelade: Mos hindbærrene med sukkeret.
Havregrynscrumblen:
- Hak mandlerne. Smelt smørret, og tilsæt mandler, havregryn og sukker. Rør godt.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Sådan samler du tærten:
- Smør tærteformen med smør. Rul dejen ud, så den passer. Skær kanten til, og smuldr evt. rest af dejen i havregrynsfyldet.
- Fordel hindbærfyldet over dejen, og top op med havregrynsfyldet. Fordel det jævnt, og pres det lidt ned.
- Sæt hindbærtærten i ovnen, og bag til den er gylden på toppen og i kanten, ca. 25 minutter.
Få en ekstra sprød hindbærtærte – med metalform og kagemel
Plejer du at bage tærter i de klassiske tærtefade af keramik og porcelæn, kender du sikkert balladen: Tærtebunden bliver blød, og den vil ikke rigtig op af tærtefadet. Så prøv at skifte til en metalform. Det får jeg ikke penge for at skrive.
En form af metal gør underværker, fordi den er langt bedre til at overføre varmen. Det giver dig den lækre sprøde bund – og tærten er langt nemmere at få ud af tærtebunden bagefter. De fleste metalforme har løs bund, hvilket bare gør det endnu lettere.
Eneste ulempe er, at den ikke kan gå i opvaskemaskinen. Men prøv alligevel.
Melet gør også en forskel, når du bager tærte. Her er det en fordel at vælge mel med lavt proteinindhold – fordi det danner mindre gluten. Gluten er det, der giver surdejsboller en lang, elastisk krumme – men i tærten vil jeg det modsatte: En kort, sprød og porøs krumme. Derfor mel med ekstra lavt proteinindhold. Typisk vil det billige mel have et lavt proteinindhold – bare kig på posen. Ikke over 10 g pr. 100 g mel. Du kan selvfølgelig også bruge det, der hedder kagemel.
Tips til andre søde kager med bær eller crumble …
Du kan sagtens lave tærten med andre bær og marmelader. Bare de er syrlige. Men du kan også overveje: