Følg med her:
Espresso brownies med chokolade ganache
Det bedste ved brownies er, at de smager så uforskammet godt af chokolade og nærmest bare smelter i munden. Men – holdt, stop!
Inden du nu farer ned og køber den billigste chokolade i Netto, så vent lige et øjeblik: Hvor tit spiser du brownies? (Ok, selvom du har lyst, bliver det nok ikke så tit). Hvor mange stykker skal du nyyyde og smelte i munden sammen med kaffen? Og hvor mange løbeture skal der til, før de er væk fra hofterne? Allright, når det nu skal være, så gør dig selv den tjeneste og bag den bedste brownie med en ordentlig chokolade. Ikk?
Jeg har bagt de her brownies med valnødder. Hvis du ikke bryder dig om dem, kan du selvfølgelig udelade dem – eller skifte til fx hasselnødder eller cashewnødder. Også lækkert!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til kagen skal du bruge:
- 100 g mørk chokolade
- 150 g smør
- 2 æg
- 200 g sukker
- 80 g hvedemel
- 1 spsk kakao
- ½ tsk vaniljepulver
- 1 tsk kanel
- 2 spsk espresso (eller 2 tsk frysetørret kaffe, bare direkte fra glasset)
- 100 g valnødder (eller hasselnødder, hakkede)
- Hvis du ikke laver chokoladeganache: Ekstra 50 g valnødder
Til chokoladeganachen skal du bruge:
- 100 g mørk chokolade
- 2 spsk smør
- 2 spsk espressokaffe (varm)
Til pynt kan du bruge:
- Flagesalt
- Blåbær
Sådan gør du:
- Beklæd din form med bagepapir.
- Vej og mål alle ingredienser af. Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn.
- Skær smørret i tykke skiver, og smelt det blidt i en gryde. Hak chokoladen imens.
- Tag smørret af varmen, og rør chokoladen i. Rør, til chokoladen er helt opløst.
- Pisk æg og sukker, fx med en håndmixer, til det er let og luftigt. 4-5 minutter. Vend det forsigtigt i chokoladeblandingen, så du har en luftig creme.
- Hak nødderne. Sigt de tørre ingredienser sammen, og vend dem forsigtigt i dejen sammen med espresso – rør kun længe nok til, at dejen er jævn. Vend til sidst de hakkede nødder i.
- Hæld dejen op i formen – drys lidt hakkede nødder over, hvis du ikke laver chokoladeganache. Bag brownien i ca. 25 minutter. Den skal være lidt underbagt i midten, men ikke flydende. Tjek, at der ikke følger rå dej med op, når du prikker midt i den.
- Lad din espresso brownie køle helt af, allerhelst nogle timer.
Sådan laver du chokoladeganachen:
- Hak chokoladen og smelt den i vandbad. Når chokoladen er smeltet: Tilsæt smør og espressokaffe, og rør godt rundt, fx med en blød dejskraber.
- Fordel chokoladeganachen over din afkølede brownie, og drys med lidt flagesalt. Server evt. med friske blåbær eller anden topping.
Hvilken chokolade til espresso brownies?
Min egen yndlingschokolade er den fine belgiske fra Callebaut med 54,5 % kakaotørstof. Det er en genial all round chokolade, der smager virkelig dejligt i sig selv, og som er nem at arbejde med, når du bager. Også i fx chokoladescones, chokoladeboller eller småkager med chokolade. Når du bruger chokoladen i scones, boller og småkager, behøver du ikke hakke den først – du kører den bare direkte i dejen.
Sødt og salt kan noget sammen
Jeg har lavet min brownie utallige gange, men det er først nu, jeg har fundet på at kombinere med flagesalt. Det ikke bare pynter – det tilfører en overraskende ekstra dimension til den søde kage. Et lille drys på toppen – det gør hele forskellen.
Tip 1: Skær dine brownies perfekt
Rigtig fudgy brownies har det med at hænge fast i kniven, når du skærer. Men det findes der råd for: Varm din kniv op i varmt, næsten kogende, vand og tør den hurtigt af i et rent viskestykke. Så smelter den gennem kagen og skærer perfekt!
Tip 2: Andre kager med chokolade
Skal det være en virkelig nem chokoladekage med appelsin? Eller måske en chokolade-lagkage?
Tip 3: Andre brownies, måske?
Elsker du brownies, får du måske også lyst til at prøve dem her – de helt klassiske: