Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Scones med chokolade er en hurtig lækkerbisken, du kan servere på bare en halv time, hvis du er lidt rap på fingrene. Her får du en scones opskrift med smeltende chokoladestykker - klar til koldt smør, varm kaffe og hygge!
Scones med chokolade er en hurtig lækkerbisken, du kan servere på bare en halv time, hvis du er lidt rap på fingrene. Her får du en scones opskrift med smeltende chokoladestykker – klar til koldt smør, varm kaffe og hygge!
Scones er ikke et stykke bagværk som de fleste andre. Det lækre ved scones er, at de er det, der på engelsk hedder ‘flaky’ – altså, at de deler sig lidt i lag eller flager, når man brækker dem fra hinanden. Ikke så tydeligt som en stykke wienerbrød eller en birkes, men faktisk lidt samme princip.
Og det er smørret, der gør’et. Det vigtige er, at dejen ikke bliver varm, og at du ælter den så lidt som muligt. Altså:
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Scones er et hurtigt stykke bagværk uden gær. Dejen skal bare samles uden at hæve, så du kan få chokoladescones på en halv time. Men – derfor er det også bagværk, der ikke holder sin fugtighed og friskhed så længe. Lidt kan man gøre – og opskriften får du her: For der ér lidt forskel på, om du bager scones med æg og almindelige mælk, eller om du bager dem med syrnede mælkeprodukter. Det holder dine scones lidt mere fugtige, lidt længere.
Men jeg vil ikke prøve at bilde dig ind, at dine chokoladescones er som friskbagte i morgen. Det er de ikke.
Spis dem i dag – de er fantastiske, mens de er lune! Også med koldt smør, hvis du er til det.
Hvis der bliver et par stykker til overs, kan de fryses op til et par måneder. Eller varmes i brødristeren i morgen. Men som nybagte, det bliver de ikke. Helt.
Man hører altid scones og kærnemælk i samme sætning. Men skal scones altid bages med kærnemælk?
Ja. Og nej! Syrnet mælk er et godt trick til fugtige scones, men det behøver overhovedet ikke være kærnemælk.
Det vigtige er, at mælken er syrnet, og at den er flydende á la kærnemælk. I princippet kan du bruge almindelig mælk og give den noget citronsaft, det virker også. Men har du en rest creme fraiche, ymer, yoghurt naturel eller tilsvarende, så brug den – bare husk at blande den op med mælk, til den har en flydende konsistens – ellers passer mængden i opskriften ikke, og dejen bliver for tør.
For tør dej – det giver sjovt nok også tørre chokoladescones.
Når du bager scones med chokolade (eller andre scones), hvor det eneste hævemiddel er bagepulver, er det ret vigtigt, at bagepulveret er effektivt. Og den slags har en udløbsdato. Ikke at det bliver decideret dårligt, det mister bare sin hævekraft over tid – så hvis du synes, dine scones er lidt flade i det, så tjek dit bagepulver.
Eller endnu bedre – tjek bagepulveret, før du bager.
Jeg har lavet runde scones, og her vil jeg anbefale, at du ikke laver dem mindre end 6 cm i diameter. Så vil de ha’ tendens til at vælte, når de hæver.
Men der er to andre (lidt nemmere) måder, du også kan vælge. Lad os tage dem alle tre fra toppen:
Alle scones skal pensles på samme måde – kun på toppen. Hvis du pensler med æg på siderne, kan det forhindre dine scones i at hæve ordentligt. Og det er jo ikke meningen.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hej Mutti
Jeg er vild med dine opskrifter. Nu så jeg lige din opskrift på scones. Mange har kærnemælk i scones, men du skriver syrnet mælk. Ville man kunne bruge yoghurt, tykmælk el andet surmælksprodukt? Det er ikke så tit, jeg ellers har brug for kærnemælk, så for ikke at få spild, ville det være fint at kunne bruge andet.
Bedste hilsner
Suzanne
Hej Suzanne,
tak for et godt spørgsmål. Jeg har præcis samme spekulation som dig om kærnemælk, og derfor skriver jeg netop syrnet mælk. For du kan sagtens bruge andre syrnede produkter. Bare tynd dem lidt op med mælk, så du rammer kærnemælkens konsistens. (Jeg har lige rettet henvisningen i opskriften, så den peger ned på afsnittet med forklaringen – den ligger under opskriften, ikke over.)
Og TAK for de søde ord. Hvis du vidste, hvor glad jeg bliver …
Kh Bodil