Æblepie med brombær - skøn æbledessert
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Æblepie med brombær – skøn æbledessert

Æblepie med brombær er en ualmindelig velsmagende æbledessert. Syrlige æbler, brombær og citronskal - kombinationen er himmelsk!

Vil du gerne bage en æblepie, der smager af mere end æbler, så prøv at kombinere med brombær. Her har jeg gjort det i en æblepie, der smager helt ualmindelig godt. Det har jeg både min fars og mine venners ord for.

Egentlig havde jeg set en apple pandowdy – en særlig slags æblepie med knækket låg – og jeg fik sådan lyst til at forkæle nogen med den. Men der skete lidt med opskriften undervejs, så nu fik den et mere almindeligt flettet låg.

Lækker dessert efter fisk

Den første heldige testspiser blev min far, for han ville servere fisk – og han er af den faste overbevisning, at der skal dessert efter fisk. Jeg ved også, han elsker både brombær og æbler, så han var taknemmeligt publikum. Han lavede fisken, og jeg kom med desserten.

Nu, hvor det er sæson for både æbler og brombær, måtte jeg jo lave en opskrift.

Æblepie med brombær - skøn æbledessert

Æblepie med brombær

Forb. tid 35 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Køletid 15 minutter
Samlet 1 time 35 minutter
Giv de første stjerner!
En saftrig æblepie med låg – bagt uden bund. Med skøn smag af eftersommerens æbler og brombær.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til dejen skal du bruge:

  • 150 g mel
  • 50 g flormelis
  • ½ vaniljestang (kornene)
  • 1 citron
  • 80 g smør (koldt )
  • ½ dl creme fraiche (eller yoghurt)
  • rørsukker (til drys)

Til fyldet skal du bruge:

  • 4 æbler (syrlige, 500 g renset vægt)
  • 150 g rørsukker
  • 125 g brombær (evt. fra frost)
  • 1 citron (revet skal og ca. 2,5 spsk saft )
  • 1 spsk majsstivelse (fx maizena, men ikke sovsejævner!)

Til servering skal du fx vælge en af disse:

  • vaniljeis
  • piskefløde (letpisket)

Sådan gør du: 

Dejen:

  • Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas dem sammen med lidt flormelis. Riv citronskal fint.
  • Hæld mel, flormelis, vanilje og citronskal ud på bordet. Hak smørret i, og smuldr det med fingrene. (Hvis du har en køkkenmaskine, kan den gøre arbejdet). Saml dejen med creme fraiche, pak den i plastfolie, og læg den på køl.

Fyldet:

  • Riv citronskal fint, og pres 2,5 spsk saft.
  • Skræl æblerne, fjern kernehusene, og snit æblerne i både. Put dem i en god stor skål sammen med rørsukker, brombær, citronskal og -saft samt majstivelse. Vend godt rundt. Hæld fyldet op i fadet.
  • Tænd ovnen på 170 grader (varmluft).
  • Rul så dejen ud til en firkant på ca. 25 * 35 cm, skær den i 2 cm brede strimler på den korte led – med en klejnespore. Flet strimlerne over fyldet. Skær den overflødige dej fra, rul en tynd pølse af den, og placer den rundt i kanten. Tryk kanten fast med en gaffel. Pensl dejen med vand, og strø med et godt lag rørsukker.
  • Bag æblepieen i ca. 45 minutter. Lad den hvile mindst et kvarter, før du serverer.

Muttis tips

Som tilbehør kan du også lave en lækker creme af en blanding af lige dele pisket fløde og græsk yoghurt smagt til med vaniljesukker.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Æblepie med låg

Oprindeligt er æblepien lavet med et lukket låg, men jeg har valgt at give den et flettet låg i stedet for. Stadig uden bund, for med det våde fyld ville dejen bare blive blød og uinteressant. Nu får du et sprødt fletværk i stedet, og det spiller max sammen med æble-brombærfyldet!

Det sker, at noget af saften fra fyldet bobler op over det flettede låg, og det synes jeg bestemt ikke gør pien ringere.

Citronskal giver æblepien en aromatisk twist

Det særlige ved æblepien er ikke bare brombærrene – men også at både dej og fyld også får noget citronskal. Citronskal er en somme tider overset smagsgiver, der løfter smagen i mange kager og desserter et betydeligt nøk opad. Synes jeg. I dette tilfælde ledte det mine tanker hen på rom – kombinationen af æbler, brombær og citronskal var simpelthen himmelsk aromatisk.

Andre desserter med æble?

Æbler er geniale til kager og desserter – en god dansk råvare, det er nemt at finde. Og den passer godt sammen med utrolig meget! Her får du et par bud:

Bagt æblekage med kanel
En usædvanlig saftig æblekage, der er virkelig nem at bage. Server til kaffen eller til dessert med lidt at dyppe i.
Gå til opskrift
Æblekage med rosiner i rom - sprød og saftig
Brombær-æblecrumble med mørk chokolade
Brombær, æbler og chokolade er en vidunderlig kombination, som her har fået en crumble på toppen. Server med is eller flødeskum – uhm!
Gå til opskrift
Æblecrumble med brombær og mørk chokolade

Hvilke æbler til æblepie?

Jeg er en stor tilhænger af danske æbler, der har noget syre. Så jeg vil anbefale fx Ingrid Marie, Cox (som nu om stunder vist mest fås i den udgave, der hedder Holsteiner Cox), Elstar, Rød aroma eller sikkert mange andre (så meget æbleekspert er jeg heller ikke).

Men altså, lad være med at bruge et kedeligt Golden Delicious.

Æbler fra haven er et godt bud, hvis du har have. Dem er der ofte god smag i. Og det gør ikke noget, at dine æbler har set bedre dage. Når de bliver bagt, kan ingen kende forskel.

Jeg går efter økologiske æbler – er det ikke muligt, så gå efter danske æbler. De indeholder generelt færre pesticidrester end tilsvarende udenlandske.

Æblepie kan fryses – og lunes

Din æblepie kan sagtens fryses ned eller gemmes på køl nogle dage. Hvis du fryser den – eller en rest af den – så lad den tø op ved stuetemperatur, inden du luner den forsigtigt ved 150 grader, ikke for længe.

Æbletærte med brombær - skøn æbledessert

Gem

Gem

Gem

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: