Følg med her:
Småkager med chokolade og nødder – de rigtige!
Hvis du har lyst til småkager, er de her småkager med chokolade og nødder svære at komme uden om. Sprød kant, knasende nødder og chokolade, der smelter på tungen – en ægte klassiker. Populær både hos børn og blandt voksne børn 😉
Hvilken slags sukker i småkager med chokolade?
Jeg bager mine chokoladesmåkager med en blanding af brun farin og rørsukker. Farinen gør noget godt for smagen, og rørsukkeret giver den gode, sprøde kant. Hvis du vil have endnu mere smæk på smagen, kan du vælge muscovadosukker i stedet for farin. Den lyse variant giver en lidt karamelagtig smag – den mørke er næsten ovre i lakrids.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 150 g smør (stuetemperatur)
- 150 g rørsukker
- 100 g farin
- 2 æg (stuetemperatur)
- 250 g hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk natron
- 250 g mørk chokolade
- 100 g nødder
Sådan gør du:
- Hak chokolade og nødder groft.
- Rør smør, sukker og farin godt sammen (håndmixer eller røremaskine). Tilsæt æg, mel, vaniljesukker, natron og salt på én gang, og rør hurtigt dejen jævn. Tilsæt så chokolade og nødder, og rør, til de er fordelt. Ikke længere!
- Læg bagepapir klar. Tag dejen ud på bordet, del den i 4, og rul dem til ca. 20 cm lange stænger – tykkelse som et kosteskaft.
- Hvis du har tid – læg stængerne i køleskabet en times tid eller mere. Så er de nemmere at skære, og småkagerne mere formstabile.
- Overvej, hvor mange småkager, der skal spises i dag – og skær dem op i ca. 2 cm lange stykker (eller den størrelse, du synes). Sæt dem på skærefladen på bagepapiret. God afstand – de flyder lidt ud.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og bag dine chokoladesmåkager 10 minutter eller mere (efter størrelse), til de har sprøde kanter. De må gerne være lidt bløde indeni, men du kan først vurdere konsistensen, når de er kølet af.
- Gem de overskydende ruller i fryseren. Hvis der er nogen 🙂 Se tip nedenfor.
Ha’ dej til chokoladesmåkager klar i fryseren
Småkager med chokolade og nødder er bedst friske. Men du kan roligt lave dej til en stor portion og bare fryse noget af dejen ned – enten i ruller eller i kugler, du kan forme med en isske. Så kan du bage friske småkager med chokolade på rekordtid en anden dag.
Jeg plejer at rulle dejen i stænger og pakke dem i smørrebrødspapir. Så kan du vælge:
- Læg rullerne i fryseren. Så kan du tage en stang ud, når småkagesulten melder sig. Du skal nok lige lade den ligge på køkkenbordet i 10 minutter, til den kan skæres.
- Eller skær rullen ud i passende stykker med det samme, og frys dem ned. Så kan de komme direkte på bagepladen fra fryseren.
- Hvis du synes, det er nemmere, kan du også forme dejen til kugler med en isske og fryse dem ned enkeltvis. Så er de lige til at lægge på en bageplade næste gang.
Småkager for enhver smag
Jeg kan se, at mine opskrifter på småkager især skyder til himmels, når det snart er jul. Men faktisk har jeg ikke mange småkager, jeg KUN bager til jul. Det skulle da lige være brunkager og vaniljekranse …
Men småkager har jeg i et væld af varianter, for eksempel:
Flere småkager, du kan forberede – og fryse dejen ned
Frysertricket er også særdeles velegnet til mine lakridssmåkager og de knap så kendte, men virkelig lækre drømmekage småkager. Så kan du have flere slags småkager klar til den pludselige småkagesult eller de uventede gæster.
Jeg lavede en dobbelt portion til vores bustur til Frankrig og de gik som “varmt brød” – meget lækre.
Det er bestemt ikke sidste gang denne produktion igangsættes
Hej Lene
Tak for en sød kommentar – det lyder som en skøn madpakke på en lang bustur.
Kh Bodil
Tænker at bage disse lækre småkager til vores sølvbryllup og vil gerne være lidt på forkant. Kan de holde sig i dåse i en god uges tid?
Hej Inger, det kan de sagtens! Bare sørg for, at du bager dem sprøde – så kan de holde sig sådan længe (allerbedst i en tæt plastpose i dåsen). God fornøjelse! Kh Bodil
De blev perfekte! Tak for en skøn opskrift.
Kh Inger
Tak Inger – det gør mig så glad at høre! Kh Bodil
Hej
Hvor mange er der til i en opskrift?
Hej Christina, der bliver ca. 55 stk af portionen. Men du behøver ikke bage dem alle på én gang 🙂 God bagelyst! Kh Bodil
Fantastiske chokoladesmåkager -intet mindre! For mange år siden mistede jeg min opskrift på favoritopskriften på chokoladesmåkager og disse minder så meget om den, så nu blir det disse, der er favorit! Jeg bagte nogle flere i går, – havde børnebørn på besøg og de udbrød alle som én :”ummm mormor, hvad er det der dufter så godt!!” …. Og ikke ret længe efter fik de selvfølgelig lov at smage til deres store glæde … og også min! TAK
Hej Karen Vibeke, ej, det var dog den bedste kommentar – tusind tak! Også min ældstes favorit. Hun bliver nærmest lidt fornærmet, hvis det ikke er dem jeg bager … haha. Rigtig god fornøjelse med opskriften, mange gange, kan jeg forstå. Kh Bodil