Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Foccacia med løg - saftigt, italiensk madbrødDenne her italienske foccacia med løg er et genialt brød, både til sommerens grillmad og vinterens supper – eller skal vi bare sige et genialt madbrød?

Det er sjældent, jeg bager rent hvidt brød, og det er foccacia. Men når det nu er foccacia, må man jo overgi’ sig.

Eller.

Man kan jo snyde lidt. Jeg hældte lidt havregryn i. Ikke at det giver et meget sundere foccacia, men måske lidt … Og så har havregryn den gode sidegevinst, at de gør krummen endnu mere saftig.

Det lod også til at holde stik denne gang :-)

Foccacia med løg - saftigt, italiensk madbrødFoccacia med løg – pizzaens tykke storebror

Da jeg endelig fik knækket pizzakoden, fik jeg hurtigt appetit på mere. Mere italiensk madbrød. Flere sprøde bunde, flere lækre brød med store lufthuller. Og hvad er så mere oplagt end …

Jo, foccacia, naturligvis. Et godt, langtidshævet foccacia, der fik lov at henslæbe adskillige timer i mit køleskab. Og som kvitterede med den blødeste og saftigste krumme, jeg kunne drømme om. Knasende sprødt udenpå lige fra ovnen, duftende og næsten ikke til at holde fingrene fra.

Selvom det er bedst at vente med at skære det, til det er kølet af. Arg.

Foccacia med løg - saftigt, italiensk madbrødOg hvorfor ikke lege lidt med fyldet? Her blev det en variant med løg og rosmarin. Løg bliver skønne bløde og søde i ovnen, og de laver fine mønstre, når de får lov at svede lidt i varmen. Rosmarin? Det hører sig nærmest bare til.

Jeg bagte mine foccaciaer i springforme, men du kan også sagtens bage i en bradepande. Opskriften passer til en bradepande på ca. 23 * 31 cm, og det fik jeg 2 tykke, runde foccaciaer ud af.

Foccacia med løg - saftigt, italiensk madbrød

Vi spiste vores foccacia til sommerens grillmad, men det skal afgjort også prøves til vinterens minestrone!

Opskrift på foccacia med løg - saftigt, italiensk madbrød

Aftensmad, Brød og boller

Forberedelse: 12-15 timer

Tilberedning: 25 minutter

Du skal bruge:

  • 450 g hvedemel - mindst 11 g protein pr. 100 g, gerne mere
  • 2 dl fine havregryn
  • 5,5 dl vand
  • 5 g gær
  • 2 tsk fint salt

Til pynt og smag:

  • 1/2 dl olivenolie
  • 2 spsk frisk, hakket rosmarin
  • 1 stort rødløg (eller 2 små)
  • evt. flagesalt

Sådan gør du:

  1. Start i god tid - gerne 12-15 timer før, du vil bage.
  2. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser til dejen. Rør eller ælt den med hænderne, til dejen er jævn.
  3. Hvis du har en røremaskine, kan du ælte den i ca. 15 minutter, til den slipper skålen. Smør en anden skål eller plastikbøtte med olivenolie, skrab den bløde dej herover, dæk den med plastfolie eller låg, og stil den i køleskabet, indtil en times tid, før du vil bage.
  4. Uden røremaskine: Dæk dejen med en klæde, og lad den hvile en halv time på køkkenbordet. Herefter: Lav en lille skål vand og sæt ved siden af dejskålen. Dyp en hånd i vandet, og tag godt fat i dejen i den ene side. Træk den opad og over til modsatte side af skålen. Drej skålen 90 grader og gentag, til du har lavet træk-og-slip øvelsen 4 gange. Lad dejen hvile en halv time igen. Gentag 5-6 gange og nyd, hvordan dejen bliver længere og mere elastisk for hver gang.
  5. Når dejen har fået sin motion, skal den hæve koldt. Smør en anden skål eller bøtte med olivenolie, og skrab dejen herover. Dæk den med plastfolie eller låg, og sæt den i køleskabet, indtil en times tid, før du vil bage.
  6. En time før bagetid: Tag dejen ud, og lad den vågne lidt. Skær rødløg i både, og hak din rosmarin.
  7. En halv time før bagetid: Tænd for ovnen på 220 grader. Beklæd din form (eller dine forme) med bagepapir, og fordel dejen i den (eller dem). Hæld en god sjat olivenolie over, og fordel den med fingrene. Prik nogle små huller med fingrene, som olien kan samle sig i. Mens du har olie på hænderne: Smør løgbådene ind i den sidste olie, og fordel dem over dejen. Drys med rosmarin og evt. flagesalt.
  8. Bag brødene i ca. 25 minutter, til de har fået farve. Tag dem ud af formene, og lad dem køle af på en bagerist, før du skærer dem ud.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.