Følg med her:
Bagt æblekage med rosiner i rom – sprød og saftig
Denne bagte æblekage rummer alt det, jeg kan ønske mig af en æblekage: En tydelig syrlighed fra æblerne, en virkelig lækker saftig krumme og endda en sprød skorpe med knas af mandler.
Lige god til dessert og til et kaffebord. Bare server den lun med lidt dyppelse til.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 4 store syrlige æbler
- 200 g smør (stuetemperatur)
- 100 g sukker
- 100 g farin
- 3 æg (stuetemperatur)
- 200 g hvedemel (eller spelt, evt. med fuldkorn)
- 1,25 tsk bagepulver
- 1,5 tsk kanel (eller 100 g rosiner udblødt i rom)
Til drys:
- 25 g mandler
- 2 spsk rørsukker
Server med fx:
- Et drys flormelis
- Flødeskum
- Creme fraiche
- Vaniljeis
- En blanding af græsk yoghurt flødeskum og lidt vaniljesukker
Sådan gør du:
- Hvis du vil bruge rosiner i rom: Sæt dem til at trække aftenen før.Bemærk, smør og æg skal have stuetemperatur.
- Skyl æblerne, og hak mandlerne fint. Beklæd en springform med bagepapir.
- Pisk sukker, farin og smør luftigt. Imens: Sigt mel og bagepulver sammen. Tilsæt så æg, mel og bagepulver i skålen, og rør kort, til dejen er jævn.
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
- Fordel halvdelen af dejen i springformen. Snit halvdelen af æblerne i tynde både, og bred dem ud over dejen sammen med kanel eller rosiner i rom.
- Fordel den anden halvdel af dejen i klatter over æblerne, og bred den ud, så den nogenlunde hænger sammen. Snit så de to sidste æbler i tynde både, og sæt dem ned i dejen. Drys med mandlerne og med sukkeret til sidst.
- Sæt kagen i ovnen, og bag den 55 minutter. Du kan tjekke om den er færdig ved at stikke en gaffel eller en tandstikker i kagen. Hvis der ikke følger dej med op, er den klar. Lad æblekagen stå en halv times tid, før du skærer den. Så er den stadig lun, og den har sat sig lidt.
- Drys evt. med lidt flormelis, når du serverer med det tilbehør, du synes.
Brug dine rynkede æbler til æblekage
Æblekage har den store fordel, at æblerne ikke behøver være totalt sprøde og friske for at give en god kage. Faktisk er æblekagen en god kage mod madspild – eller skal vi sige æblespild. Hvis du har et æbletræ, der kaster æbler i haven, kan du også sagtens snitte dem i din æblekage.
Jeg foretrækker at bruge nogle gode syrlige æbler, og når jeg nu ikke har et æbletræ, bliver det supermarkedsæblerne: For eksempel Ingrid Marie, Elstar eller Cox Orange.
Bagt æblekage til dessert, til kaffe eller bare til lækkersult
Æblekagen er en svampet, syrlig kage, der er en god dessert efter en let middag – eller bare når der skal kage til. Den holder sig endda godt – og stadig med den fugtige krumme – i nogle dage.
Du får den i to udgaver – en med rom-rosiner og en med kanel. Opskriften passer til en springform på ca. 24 cm eller tilsvarende.
Efterårskage – andre forslag?
Hvis du er vild med efterårets frugter i kage og dessert, kan du også tjekke:
Kagen blev super, dejlig opskrift
Tusind tak, Marianne! Jeg får helt lyst til at bage den også 🙂 Kh Bodil