Følg med her:
Kanellagkage med chokoladetop
Kanellagkage er en genial opfindelse, der har været med til rigtig mange fødselsdage i min familie. Lagkagen med kanel er også et hit, uanset om du fejrer fødselsdag med kaffe eller kakao.
Og for øvrigt en rigtig fin dessert, også uden fødselsdag.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til 6 lagkagebunde skal du bruge:
- 175 g smør (stuetemperatur)
- 140 g sukker
- 1 æg
- 1 spsk kanel
- 175 g mel
Til chokoladetoppen, fyld og pynt skal du bruge:
- 100 g mørk chokolade
- 1 spsk smør
- 2 spsk kogende vand
- 5 dl fløde
- friske bær
Sådan gør du:
Sådan laver du lagkagebundene
- Pisk smør og sukker sammen, og tilsæt æg, kanel og mel.
- Find så 3 stykker bagepapir, og tegn to cirkler på hver med blyant (diameter 17-18 cm – brug fx en tallerken at tegne efter). Vend blyantstregerne ned mod bordplanden. Fordel så dejen jævnt i cirklerne med en blød smørekniv, evt. en paletkniv. Bundene bliver tynde, og det tager lidt tid.
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft, og bag bundene, til de er lysebrune. Det tager godt og vel 15 minutter, alt efter hvor varm ovnen er, når du sætter bundene ind. Husk, du kan bage to plader ad gangen ved varmluft.
- Når bundene er bagt, træk dem ud på bordpladen på papiret. Lad dem køle af, og træk så forsigtigt bagepapiret af. Hvis en af bundene knækker, kan du bruge den i midten af lagkagen uden problemer.
Sådan pynter og samler du lagkagen:
- Den øverste bund skal pyntes med chokoladeganache. Hak chokoladen og smelt den i vandbad: Sæt to metalskåle inden i hinanden, hæld kogende vand i den store, og smelt chokoladen i den lille. Når chokoladen er næsten smeltet: Tilsæt smør og kogende vand, og rør godt rundt.
- Smør chokoladeganachen ud på den ene bund, og lad den køle af.
- Pisk fløden stiv. Læg bundene sammen med fløden. Det er nemmest med en sprøjtepose eller bare en frysepose med et hul i hjørnet. Slut af med den bund, der har chokoladeganache på toppen.
- Lad kagen trække i nogle timer. Så er den nemmere at skære. Pynt med friske bær, og server.
Kanellagkage pyntet op til fest
‘Den med mandlerne’, sagde Eva da hun var lille, og jeg kan stadig ikke huske, om hun mente kanellagkagen, som vi pyntede med mandler – eller den sprøde, søde og syrlige med marengs (og som faktisk er med nødder). Men begge går rigtig godt til fødselsdage. Her kommer en kanellagkage pyntet med bær, for Eva har fødselsdag i bærsæsonen.
Du kan sagtens bage bundene flere dage i forvejen, og det er absolut en af fordelene ved at lave lagkage med kanel. Bundene bliver ikke tørre eller kedelige – bare opbevar dem i en tætsluttende pose, til de skal bruges.
Tip om at skære din kanellagkage:
Lav lagkagen i god tid. Så skal du ikke stå med det hele, mens gæsterne venter.
Hvis lagkagen er lagt sammen nogle timer forinden, bliver den også meget nemmere at skære ud i pæne stykker. Bare pynt med bær lige før servering. Og skær med en spids og skarp kniv.
Her har jeg lavet kanellagkagen med 6 bunde – mest fordi den bliver så fin, når der kommer lidt højde på. Du kan også bruge samme portion dej til bare 4 bunde. Så skal de være 20-22 cm i diameter. Når lagkagen er med færre bunde, er den også nemmere at skære.