Grove æblebrud med kanel, nødder og tranebær

Drømmer du om en blød og lækker snack, der alligevel har noget substans og næring, så den også mætter? Så bag de grove æblebrud, der er godt proppet med både nødder og tørrede frugter.

Æblebrud med fuldkorn

Æblebrud er en ikke for sød snack, bagt med en hvededej og fyldt med dejlige sager. Din mave får også lidt at arbejde med: Fuldkornsmel, nødder og tørret frugt.

Opskriften passer til 12 æblebrud, der lige kan være på en bageplade. Hvis du ikke har bagt den slags ‘brud’ før, kan du se teknikken i videoen i opskriften.

Grove æblebrud - loadet med nødder og tranebær

Grove æblebrud med nødder og tranebær

Forb. tid 2 timer 30 minutter
Tilb. tid 12 minutter
Samlet 2 timer 42 minutter
Giv de første stjerner!
En lækker blød æblebolle med kanel – fyldt med nødder og tranebær. Perfekt til te, kaffe, brunch eller snacksult.
Antal: 12 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 275 g vand (2 ¾ dl, lunt)
  • 20 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 1,5 tsk kanel
  • 225 g hvedemel
  • 150 g grahamsmel
  • 9 g fint salt (1 ¼ tsk)
  • 25 g smør (blødt)

Til fyldet skal du bruge:

  • 1 æg
  • 150 g æble (revet vægt)
  • 100 g soltørrede tranebær
  • 75 g hasselnødder (ristede smager bedst)

Sådan gør du: 

  • Opløs gær og sukker i vandet, og ælt så dejen sammen med kanel, hvedemel, grahamsmel og salt. Kør maskinen ca. 5 minutter.
  • Tilsæt så smørret i stykker. Kør til dejen er jævn, og dæk den med låg eller plast. Lad den hæve lunt en times tid (skal være synligt hævet).
  • Gør klar til at samle æblebruddene: Riv æblerne groft, hak nødderne groft.
  • Tag dejen ud på bordet (uden ekstra mel). Lav en fordybning midt i dejen, og slå ægget ud her. Fordel revet æble og hakkede nødder og tørrede frugter oveni. Så skal der foldes og hakkes …
  • Brug en stor dejdeler, og fold dejen ind over sig selv, skiftevis med, du hakker den i mindre stykker. Du skal ikke have fingrene i dejen! Fortsæt, til ingredienserne er groft blandet. Fordel så dejen i 12 ‘stykker’ på bagepapir. Se videoen nedenfor.
  • Lad dem efterhæve ½ time.
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft, og bag de grove æblebrud i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle lidt af på en bagerist, før du sætter dem til livs …

Videoopskrift

YouTube video
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Grove æbleboller til den lille sult, madpakken, ulvetimen …

De grove æblebrud er et godt energitilskud, når blodsukkeret er på vej ned. Jeg gik faktisk og lavede opskriften i hovedet en dag, hvor jeg var gået lidt for langt og begyndte at drømme om chokoladescones. Men kunne mærke, at det faktisk ikke var det, min krop havde brug for. Den ville have noget med mere næring. Ikke så sødt, men stadig lækkert …

Brug dem til den lille sult, en snack i madpakken eller til at skabe ro på hjemmefronten i ulvetimen. Jeg snupper dem selv med på tur, for de slår altså det meste, jeg kan opdrive i 7eleven eller på Molslinjen.

Jeg spiser dem, som de er, men du kan også servere dem lune eller ristede med koldt smør.

Grove æblebrud – energi på den nærende måde

De fleste stykker bagværk, der hedder noget med ‘brud’ er bagt med en lys hvededej, og jo, det er lækkert, men den slags snacks laver jeg næsten aldrig (sikkert fordi jeg bager kager i stedet for …). Så jeg har gået og funderet over, hvad der skulle til for at lave et ‘brud’, der passer til mig.

Så mine grove æblebrud er – ja – med fuldkorn og stoppet ud med soltørrede tranebær sammen med ristede hasselnødder. Det giver en forholdsvis energitæt bolle med masser af knas og lækkerhed. På den ikke så kage-agtige måde.

Tips om fyld i æblebrud

Jeg har brugt soltørrede tranebær og hasselnødder. Men du kan sagtens bruge andre ting, du sætter pris på eller bare har i skuffen:

  • De tørrede frugter kan være fx rosiner – eller figner, dadler og abrikoser skåret i tern.
  • Du kan også bruge andre typer nødder, fx cashewnødder og macadamianødder. Eller solsikkekerner og græskarkerner. De skal ikke hakkes.
  • Og du kan selvfølgelig bruge den samme grunddej til gulerodsbrud – her vil jeg anbefale solsikkekerner til.

Grove æblebrud kan fryses

Du kan sagtens bage en hel portion – eller dobbelt – og gemme nogen i fryseren. De holder sig mindst 3 måneder ved -18 grader. Du kan så enten tø dem op i køleskabet natten over eller ved stuetemperatur. Vil du servere dem lune, så giv dem 30 sekunder i mikroovnen pr. stk. eller 5-10 minutter ved 180 grader varmluft.

Grove æblebrud - loadet med nødder og tranebær

Andre lækre – ikke for søde bagte snacks?

De grove æblebrud er lidt i familie med rugsnacks med tranebær – og gulerodskiks. Måske også noget for dig?

Rugbrødssnacks med tranebær og nødder
Rugbrød tryllet om til en snack, der både mætter og smager dejligt – som den er. Og helt sikkert også med smør.
Gå til opskrift
Rugbrødssnack med tranebær og nødder
Gulerodskiks med knas og kerner
De sprøde, sukkerfri kiks er en rigtig god snack når som helst – og meget populær til et ostebord.
Gå til opskrift
Gulerodskiks med knas, kanel og kerner - glutenfri kiks
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: