Følg med her:
Blommemarmelade med vanilje
Den smukke blommemarmelade med vanilje er min søsters opfindelse – og heldigvis deler hun gerne sin opskrift. Det er en marmelade lige efter mit hjerte (og mine smagsløg): På én gang sød og syrlig, fuld af smag og nærmest lige til at slubre med ske fra glasset.
Nem blommemarmelade
Har du blommer i haven, har du sikkert nogle gange alt for mange blommer – og så må man jo finde på noget. Min søster fandt på at give mig en pose, som jeg lagde i fryseren. Senere fandt hun på at give mig et glas blommemarmelade med vanilje. Og så var jeg nødt til at ønske mig opskriften til min fødselsdag!
Det gode ved blommemarmeladen er, at den tilmed er virkelig nem at lave. Det eneste, du rigtig skal gøre, er at udstene blommerne og skære dem i stykker. Alternativt kan du koge blommemarmeladen med halve blommer og blende til sidst, men det synes jeg nu er ærgerligt. Jeg kan godt lide lidt struktur.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 kg blommer (vejet uden sten)
- 350 g rørsukker
- 1,5 vaniljestang (1 er nok, hvis den er stor)
Husk også:
- konserveringsmiddel
Sådan gør du:
- Skyl og udsten blommerne. Skær dem i små stykker, og læg dem i en gryde. Tilsæt sukker. Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud, og tilsæt både korn og stang i gryden.
- Kog blommerne op, og lad dem simre uden låg, til marmeladen tykner. Rør rundt undervejs. Det tager ca. 45 minutter. Tilsæt evt. 1 tsk konserveringsmiddel, når du tager den af varmen.
- Skold marmeladeglassene, og skyl dem med 1 tsk konserveringsmiddel opløst i 1/2 dl vand.
- Hæld marmeladen på glas, og sæt låg på.
Muttis tips
Brug blommemarmeladen til …
Blommemarmeladen forsvinder hurtigt hjemme hos os, især når jeg får besøg af mine døtre. For den er populær på flere måder:
- Topping på morgenmaden, fx grød, yoghurt eller skyr
- På ostemaden (eller til et ostebord)
- Selvfølgelig i sig selv på en friskbagt bolle. Herover kan du se den på mine surdejsboller med sesam.
- Som gave. Det er afgjort den slags hjemmelavede gaver, der vækker begejstring.
Andre lækre opskrifter med blommer?
Du kan både bruge blommerne i det søde og i det salte køkken. Heldigvis er friske blommer absolut velegnede at fryse, så du kan gemme havens høst i fryseren og hive den frem i løbet af året.
Her får du et par opskrifter med blommer, som jeg selv elsker. Og du kan lave dem både med friske og frosne blommer.