Kartoffelstakke er kartofler serveret på den den helt uimodståelige måde – og så nemme at lave, at alle kan være med. Og de er stærkt vanedannende.
Det, du får, er stakke af kartofler, der er bløde og møre indeni – og knasende sprøde udenpå. Fyldt med en vidunderlig koncentreret smag af kartofler, piftet op med krydderurter, en god olie og parmesan. Perfekt til en gæstemiddag, til jul eller bare til ren forkælelse.
Så hvis du normalt synes, kartofler er kedelige, har du ikke prøvet kartoffelstakke 😊
Nemme kartoffelstakke – kartofler i muffinforme
Modsat mange andre typer festlige kartofler kræver kartoffelstakkene ikke særlig fingernemme tricks. Det kan min mand skrive under på – han var lige så hurtig til at lave dem som mig, selvom jeg altså har ganske mange flere timers køkkentræning end ham.
Det smarte er, at de tynde skiver bare skal stables i muffinforme, og så falder de ingen steder. Og her kan alle altså være med.
Det eneste, jeg ikke ville sætte et barn til, er at snitte kartoflerne – vi skal ikke ha’ små børnefingre i nærheden af så skarpe skær.
Tips til de bedste kartoffelstakke
Der er to tricks, der gør det nemt at lykkes med de fine kartoffelstakke:
- Et mandolinjern (eller en foodprocessor, der kan snitte i tynde skiver). Det er nøglen til at få ekstra tynde, ensartede skiver. Hvis du bruger mandolinjern, skal du sørge for at bruge den fingerbeskytter, der normalt følger med.
- Muffinforme. De tyndtskårne kartoffelskiver skal vendes i en krydderolie og fintrevet parmesan. Du kan både bruge muffinforme af metal og dem af silikone. Bare sørg for, du har nok af dem.
Så nemt er det
Følg opskriften nedenfor – her får du bare et hurtigt overblik:
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Riv parmesanen fint.
- Snit kartoflerne i fine tynde skiver med et mandolinjern eller på en foodprocessor.
- Bland krydderolien med parmesan i en stor skål.
- Vend kartoflerne godt rundt i olien, så alle sider er smurt godt ind.
- Stabel kartoflerne i muffinformene.
- Bag dem i ovnen, til de er mørkt gyldne og møre – test med fx en tandstikker. Det tager ca. 45 minutter.
- Lad stakkene hvilke i formene 3 til 5 minutter, og tag den forsigtigt op. Drys med flagesalt og pynt med friske krydderurter.
- Server straks.
Kartoffelstakkene er lækkert tilbehør
Kartofler i muffinforme er den slags tilbehør, der giver ethvert måltid en upgrade. Både til hverdag og mere højtidelige dage. Jeg synes, det passer til mange af disse:
- Gode vegetardeller
- Gryderetter
- Fiskeretter
- Højtidernes hovedretter
Jeg er altid på udkig efter nye måder at få kartofler på, og denne her hører da helt sikkert med i bunken af dem, der skal prøves igen.
Det er supernemt at høvle kartoflerne i en foodprocesser, røre krydderolien sammen og så en tur i ovnen i muffinformen. Vi spiste dem til vegetarbøffer og havde syltede rødløg, grønne ærter og en tartarsauce ved siden af – det fungerede godt.
Det er virkelig lækkert at smage, hvordan olien med krydderier har fordelt sig igennem hver kartoffelstak, og så er det også skønt, at de er bløde i midten, og dernæst sprøde og nærmest karamelliserede i kanterne.
De kan varmt anbefales!
Bedste hilsner
Christina
Kære Christina,
kæmpe tak for din kommentar – det svarer meget præcist til, hvorfor jeg også elsker dem, igen og igen.
Kh Bodil