Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Scones med chokolade er en hurtig lækkerbisken, du kan servere på bare en halv time, hvis du er lidt rap på fingrene. Her får du en scones opskrift med smeltende chokoladestykker – klar til koldt smør, varm kaffe og hygge!

Scones opskrift – det vigtige, du skal vide

Scones er ikke et stykke bagværk som de fleste andre. Det lækre ved scones er, at de er det, der på engelsk hedder ‘flaky’ – altså, at de deler sig lidt i lag eller flager, når man brækker dem fra hinanden. Ikke så tydeligt som en stykke wienerbrød eller en birkes, men faktisk lidt samme princip.

Og det er smørret, der gør’et. Det vigtige er, at dejen ikke bliver varm, og at du ælter den så lidt som muligt. Altså:

  • Brug kolde ingredienser.
  • Saml dejen lidt hurtigt. Der må ikke være mellommer i – men dejen skal ikke æltes, så smørret smelter ud i dejen. Hellere et par små smørklumper her og der. De smelter under bagning og giver den karakteristiske scone-tekstur.
  • Brug hænderne så lidt som muligt.

Hvis du har god tid, kan du tjekke den metode, jeg bruger til mine rabarberscones. Der går jeg virkelig all in!

Hurtige chokoladescones – spis dem friske!

Scones er et hurtigt stykke bagværk uden gær. Dejen skal bare samles uden at hæve, så du kan få chokoladescones på en halv time. Men – derfor er det også bagværk, der ikke holder sin fugtighed og friskhed så længe. Lidt kan man gøre – og opskriften får du her: For der ér lidt forskel på, om du bager scones med æg og almindelige mælk, eller om du bager dem med syrnede mælkeprodukter. Det holder dine scones lidt mere fugtige, lidt længere.

Men jeg vil ikke prøve at bilde dig ind, at dine chokoladescones er som friskbagte i morgen. Det er de ikke.

Spis dem i dag – de er fantastiske, mens de er lune! Også med koldt smør, hvis du er til det.

Hvis der bliver et par stykker til overs, kan de fryses op til et par måneder. Eller varmes i brødristeren i morgen. Men som nybagte, det bliver de ikke. Helt.

Skal scones bages med kærnemælk?

Ja. Og nej! Syrnet mælk er et godt trick til fugtige scones, men det behøver overhovedet ikke være kærnemælk.

Det vigtige er, at mælken er syrnet, og at den er flydende á la kærnemælk. I princippet kan du bruge almindelig mælk og give den noget citronsaft, det virker også. Men har du en rest creme fraiche, ymer, yoghurt naturel eller tilsvarende, så brug den – bare husk at blande den op med mælk, til den har en flydende konsistens – ellers passer mængden i opskriften ikke, og dejen bliver for tør.

Og tør dej – det giver sjovt nok også tørre chokoladescones.

Brug friskt bagepulver

Når du bager chokoladescones, hvor det eneste hævemiddel er bagepulver, er det ret vigtigt, at bagepulveret er effektivt. Og den slags har en udløbsdato. Ikke at det bliver decideret dårligt, det mister bare sin hævekraft over tid – så hvis du synes, dine scones er lidt flade i det, så tjek dit bagepulver.

Eller endnu bedre – tjek bagepulveret, før du bager.

Hvordan vil du forme dine chokoladescones?

Jeg har lavet runde scones, og her vil jeg anbefale, at du ikke laver dem mindre end 6 cm i diameter. Så vil de ha’ tendens til at vælte, når de hæver.

Men der er to andre (lidt nemmere) måder, du også kan vælge. Lad os tage dem alle tre fra toppen:

  • De runde: Rul dejen ud til ca. 20 x 20 cm, og stik de runde scones ud. Resterne samler du let i hånden og ruller ud igen – et par gange. Sidste gang kan du evt. tilsætte lidt vand, men lad være med at ælte for meget.
  • De firkantede: Rul dejen ud til ca. 18 x 24 cm, og skær 12 scones ud – 3 stk. x 4 stk. Skær evt. kanterne til og rul dem til en lille ekstra test-scone, der skal spises med det samme ;-)
  • Pizza-slicen: Saml dejen til en cirkel, og bank eller rul den lidt ud. Skær den op i 8 stykker som pizza-slices. De bliver ret store. Du kan også dele dejen i to, banke dem ud til cirkler, og skære dem op i 6 stykker hver. Cirklerne skal være mindst 1,5 cm tykke.

Alle scones skal pensles på samme måde – kun på toppen. Hvis du pensler med æg på siderne, kan det forhindre dine scones i at hæve ordentligt. Og det er jo ikke meningen :-)

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Hurtige chokoladescones

Brød og boller, Desserter og kager, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 12

Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 12 minutter

Du skal bruge:

  • 300 g mel

  • 4 spsk sukker

  • 1 spsk bagepulver

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 100 g koldt smør

  • 125 g mørk chokolade

  • 1 æg

  • 1,5 dl syrnet mælk (se ovenfor)

Og lidt ekstra:

  • Mel til udrulning

  • Creme fraiche eller æg til at pensle med

  • 2-3 spsk rørsukker til drys

Så nemt er det:

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

  2. Bland mel, sukker, bagepulver og vaniljesukker i en skål.

  3. Skær det kolde smør i tern, og hak chokoladen groft. Smuldr eller hak smørret ind i melet, kun lige til det ligner groft revet ost. Et par lidt større klumper gør ikke noget. Brug evt. maskine.

  4. Vend den hakkede chokolade i sammen med ægget.

  5. Hæld den syrnede mælk over, og bland forsigtigt med en gummispatel, kun indtil væsken er fordelt. Dejen hænger ikke helt sammen endnu. Skrab dejen ud på bordet, og saml den hurtigt. Den skal ikke være fin og glat – bare samlet. Hvis den ikke samler sig helt, tilsæt lidt ekstra syrnet mælk.

  6. Rul dejen ud til ca. 20 * 20 cm. Stik den ud i cirkler. Rul overskydende dej ud igen, og gentag. Læg dem på en bageplade med bagepapir.

    Tip: Du kan også skære dejen i firkanter eller rulle ud til en cirkel og skære pizza-slices, se forslag ovenfor. 

  7. Pensl KUN toppen med creme fraiche eller æg, og drys med sukker.

  8. Bag dem i ca. 12 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af på en bagerist, før du serverer – som de er eller med koldt smør.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Chokoladescones

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.